Ξ.Κοτσανίδου: Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία των Πορτοκαλί Ημερών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών-Αναρτήθηκε πανό με μηνύματα στο Δημαρχείο

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης στα πλαίσια δράσεων του Διεθνούς Σοροπτιμισμού για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, έχει ορίσει τις ημέρες 25 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου ως <Orange days> πορτοκαλί ημέρες. Προβαίνει σε διάφορες μορφές δράσης και κινητοποιήσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για το φλέγον θέμα της άσκησης βίας κατά των γυναικών. Το πορτοκαλί χρώμα το επέλεξε η διεθνής οργάνωση σαν το χρώμα της φωτεινότητας και αισιοδοξίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η εκστρατεία ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου, παγκόσμια  ημέρα αφιερωμένη στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συνάμα Παγκόσμια Ημέρα του Σοροπτιμισμού.

Για την εκστρατεία που ξεκινά από σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης κ. Ξένια Κοτσανίδου.

Η κ. Κοτσανίδου παρουσίασε τον πυρήνα της ιδεολογίας του Σοροπτιμισμού, της διεθνούς οργάνωσης που έχει καταφέρει να έχει εκπροσώπηση στον ΟΗΕ στην OUNESCO στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε άλλους οργανισμούς. Ανήκει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και είναι ανεξάρτητη από φυλετικές, πολιτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις.

Αναφέρθηκε στο φαινόμενο της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και εμφανίζεται με πολλές μορφές- από τη σωματική, τη λεκτική, την εκμετάλλευση  μέχρι την ψυχολογική και τη διαδικτυακή-και υπογράμμισε την ανάγκη να μπει ένα τέλος, ώστε  να αναπτυχθεί μια υγιής κοινωνία με ηθικά πρότυπα όπως ονειρεύεται ο διεθνής Σοροπτιμισμός.

Εξήγησε το στόχο αλλά και την έννοια των Πορτοκαλί Ημερών, επισημαίνοντας ότι από το 2009 σε όλη την Ευρώπη επιλέχθηκε το φωτεινό αυτό χρώμα για να σταλεί το ηχηρό μήνυμα της αισιοδοξίας ότι θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την απεχθή και τυραννική βία κατά των γυναικών για να έχουμε ένα λαμπρό και αισιόδοξο μέλλον. Φέτος μάλιστα η εκστρατεία είναι αφιερωμένη στην πρόληψη της βίας.

Ακούστε την κ. Ξένια Κοτσανίδου.

Αναφέρθηκε στο σύνολο των δράσεων που για το θέμα αυτό έχει οργανώσει και υλοποιήσει ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης , ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή μας από το 1974, υπενθυμίζοντας ότι είχε κάνει πορεία πριν τον κορονοϊό με πορτοκαλί ομπρέλες, ότι ρούχο πορτοκαλί είχε η κάθε σοροπτιμίστρια, μοίρασε κορδέλες πορτοκαλί κ.α . Στα χρόνια των απαγορεύσεων της πανδημίας ο Σοροπτιμιστικός όμιλος Ξάνθης είχε περάσει τα μηνύματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και με προβολές σχετικών ταινιών σε συνεργασία με τη ΦΕΞ.

Πέρυσι  είχε γίνει δεκτό το αίτημα του ομίλου από τον Δήμο, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του Σοροπτιμιστικού Ομίλου, και φωταγωγήθηκε η πρόσοψη του Δημαρχείου με πορτοκαλί προβολείς για όλο το διάστημα από 25 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου. Φέτος όμως λόγω της ενεργειακής ένδειας είναι ασύμφορο. Έτσι αποφασίσθηκε να αναρτηθεί, με την  συμπαράσταση του Δήμου, ένα πανό πορτοκαλί στην πρόσοψη του Δημαρχείου όπου αναγράφονται χρήσιμα μηνύματα.

Η κ. Κοτσανίδου χαιρέτισε την πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης , ο οποίος σήμερα πραγματοποιεί εκδήλωση στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης –Οικία Μ.Χατζιδάκι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια και το Europe Direct ΑΜΘ, γνωστοποιώντας ότι τα μέλη του Σοροπτιμιστικού ομίλου θα είναι εκεί, όπως και στην σιωπηλή πορεία που θα ακολουθήσει, τονίζοντας παράλληλα ότι όσοι περισσότεροι συστρατευθούν στον κοινό αγώνα, τόσο πιο δυνατό θα είναι το μήνυμα.

Τέλος, κάλεσε όλες τις γυναίκες να το μελετήσουν για να δουν τα μηνύματα που εκπέμπουν οι λέξεις πάνω σε αυτό. Ας χρωματίσει η κάθε μια ότι πορτοκαλί μπορεί εις ένδειξη συμπαράστασης στην προσπάθεια καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά