Α/ΓΕΣ: Ευγνωμοσύνη και Υπόσχεση- Στο Δ΄ Σώμα Στρατού, αποκαλυπτήρια μνημείου

Τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου πεσόντων πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου, από  τον Αρχηγό του ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση και τον Διοικητή  του Δ’ ΣΣ  Αντιστράτηγο  Ιωάννη Τσιόπλο.

Αρχηγός του ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης :

 «…Δυο λέξεις απεικονίζουν το μνημείο.. ευγνωμοσύνη και υπόσχεση – Ευγνωμοσύνη προς όλους τους πεσόντες και τους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα – Υπόσχεση πως εμείς οι νέοι που ακολουθούμε την γενιά των παλαιών , παραδειγματιζόμαστε και υποσχόμαστε ότι θα φανούμε αντάξιοι στο καθήκον μας και θα το πράξουμε όπως πρέπει αν και όποτε το χρειαστεί η πατρίδα…»   

 

Διοικητής  του Δ’ΣΣ,  Αντιστράτηγος  Ιωάννης Τσιόπλος :

 Ένα μνημείο προς τιμήν των 4.803 πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του σώματος στρατού και των σχηματισμών του – Η διάσταση και το ήθος του μνημείου οδήγησε στην ευρύτερη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου  αλλά και στη δημιουργία ενός υπαίθριου μουσείου

 

Συνταγματάρχης Μηχανικού Λαζαρίδης Παναγιώτης :

 «…Ένα μνημείο που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα μόλις 6 μηνών μέσω χρηματοδότησης από την στρατιωτική υπηρεσία, την ευγενική χορηγία δωρητών και χάρη στο στρατιωτικό προσωπικό του Δ’ΣΣ – Σκοπός του νέου μνημείου είναι η διατήρηση της εθνικής μνήμης  και της ιστορικής συνέχειας..»  

 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης παρέστη στην τελετή Αποκαλυπτηρίων του νέου Μνημείου Πεσόντων του Δ’ΣΣ και δήλωσε:

«Είναι μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα για όλους εμάς, καθώς αυτό το Μνημείο αποτελεί την υπόμνηση των θυσιών και της αυταπάρνησης των προγόνων μας για την ελευθερία. Τους ευγνωμονούμε. Το παράδειγμά τους μας συγκινεί και μας κινητοποιεί. Το Δ’ Σώμα Στρατού αποτελεί ιστορικά, τον εγγυητή της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, είναι όμως κι ένας σημαντικός κοινωνικός εταίρος για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής μας»

 

Από τον Διοικητή  του Δ’ΣΣ,  Αντιστράτηγο  Ιωάννη Τσιόπλο βραβεύθηκαν οι  δωρητές  του μνημείου αλλά και όσοι διατέλεσαν   Διοικητές  του  Δ’ ΣΣ

Ταυτόχρονα  απονεμήθηκαν σε στρατιώτες που υπηρετούσαν τη θητεία τους κατά τη διάρκεια κατασκευή του μνημείου και εργάστηκαν για αυτό, τιμητικές πλακέτες.

Κάποιοι από αυτούς ήταν παρόντες και με τις οικογένειές τους αισθανόμενοι τιμή και υπερηφάνεια για την ολοκλήρωση του έργου.

Τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου πεσόντων  είναι Φόρος Τιμής στους ήρωες  που έπεσαν στα πεδία των μαχών, υπερασπιζόμενοι την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας και  Σκοπός του Νέου Μνημείου είναι η διατήρηση της Εθνικής Μνήμης  και της Ιστορικής Συνέχειας.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά