Συνεχίζονται τα μαθήματα από τον Θανάση Μουσόπουλο, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης.

Συνεχίζονται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης τα μαθήματα στα τμήματα Αρχαίων Ελληνικών και Ιστορίας/Λαογραφίας Θράκης από τον Φιλόλογο-Συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλο.

Πρόγραμμα Μαθημάτων

 ΤΕΤΑΡΤΗ   24 Απριλίου 2013

     Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013 θα είναι η Πολιτική και Κοινωνική Φιλοσοφία των Ελλήνων στη διαχρονία της, από τους Προσωκρατικούς ως το Νεοελληνικό Διαφωτισμό.

1.   ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ :

   Mελετώντας ‘πολιτικά’ κείμενα της βυζαντινής περιόδου, αφού περιδιαβήκαμε σε απόψεις συγγραφέων του 4ου μΧ αι., θα εξετάσουμε αποσπάσματα από το έργο «Ο Ηγεμών» του πατριάρχη Φώτιου (810 – 893 μ.Χ.), «Επιστολή ην εξ Ασίας αιχμάλωτος ων προς την εαυτού εκκλησίαν απέστειλεν» του Γρηγορίου Παλαμά (1296/7 – 1359) και «Ρωμαίοις συμβουλευτικός» του Δημητρίου Κυδώνη (π.1324 – 1397/8). Τα δύο τελευταία κείμενα έχουν σχέση με τη Θράκη στα δύσκολα χρόνια της πρώιμης οθωμανοκρατίας.

 

2. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ :

Στο σημερινό μάθημα θα εξετάσουμε τη λαογραφία ως επιστήμη, με ειδικότερη αναφορά στη θρακική λαογραφία. Θα μιλήσουμε επίσης για το λαϊκό πολιτισμό της ενιαίας Θράκης.

Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:00-20:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:00-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

 

 

Εκπαιδευτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά