Το νέο ΕΣΠΑ φιλοδοξεί να "αναστήσει’"το επιχειρείν ! Ελένη Κίτσου: Καμιά αναξιοποίητη ευκαιρία. Δουλεύουμε για τα μέλη μας.

Στην πραγματική οικονομία μέσω του επιχειρείν στοχεύει η νέα προγραμματική περίοδος  (ΕΣΠΑ) 2014-2020.

Το μεγάλο στοίχημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν εστιάζει πλέον στα περίφημα ‘μεγάλα έργα,’ δηλαδή οδικές συνδέσεις ή δίκτυα μεταφορών –σ.σ.: άλλωστε… ιδιωτικοποιούνται- αλλά στη δημιουργία νέων δεδομένων που φιλοδοξούν να κινητροδοτήσουν την συνεργατική δικτύωση επιχειρήσεων από την παραγωγή, τη διάθεση έως και την μεταφορά προϊόντων ή ακόμη και υπηρεσιών στην εγχώρια και όχι μόνο αγορά. Άλλωστε απώτερος στόχος είναι η εξωστρεφής επιχειρηματική δράση!

Μπορεί σε περίοδο ύφεσης που εκ των πραγμάτων αποθαρρύνει έως και εκμηδενίζει κάθε επιχειρηματική προσπάθεια τα παραπάνω να φαντάζουν …ουτοπική φαντασίωση όμως εργαλεία υπάρχουν αρκεί να μην τα απαξιώνει η ίδια η πολιτεία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της τα υπενθυμίζουν οι ίδιοι οι εταίροι-δανειστές της!

Τα clusters λοιπόν, ένα εργαλείο στα χέρια των επιχειρηματιών και της ίδιας της πολιτείας (σ.σ.: υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο από το 2011 ακόμη αλλά δυστυχώς για την Ελλάδα των μνημονίων εκείνη την περίοδο η όλη συζήτηση περί…ανάπτυξης  είχε επικεντρωθεί στις …ΕΟΖ!) για την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έρχονται ως αναγκαιότητα στην σημερινή πραγματικότητα αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις . Η καινοτομία θα είναι το κλειδί στη νέα στρατηγική.

 

Eleni Kitsou 23.4.2013 by Radio899 on Mixcloud

 

Ελένη Κίτσου: Καμιά αναξιοποίητη ευκαιρία. Δουλεύουμε για τα μέλη μας.

 

Στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της περιφέρειας Α.Μ.-Θ, οριοθετήθηκαν οι βασικές παράμετροι του νέου σχεδιασμού. Όμως η επί της ουσίας συζήτηση, δηλαδή τα συγκεκριμένα βήματα της όλης στρατηγικής , αναλύθηκαν σε διεξοδικές διαλογικές συζητήσεις που προηγήθηκαν του συνεδρίου με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και επιστημόνων.

Το ΕΒΕ Ξάνθης εκπροσώπησε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κ. Ελένη Κίτσου, η οποία φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, στο πλαίσιο μιας πρώτης ‘αποκωδικοποίησης’ των δεδομένων της νέας προγραμματικής περιόδου. Η συνεργατική δικτύωση από την παραγωγή έως τη μεταφορά και διάθεση σε αγορές  προϊόντων ή υπηρεσιών είναι το δια ταύτα της νέας στρατηγικής. Ήδη, επισήμανε , η κ. Κίτσου το Επιμελητήριο ξεκίνησε να εργάζεται για τα μέλη του προς αυτή την κατεύθυνση. Με ‘χαρτογραφημένο’ πλάνο βάση των νέων δεδομένων και στόχο να μη χαθεί η τελευταία ευκαιρία για τα μέλη του και την τοπική οικονομία , συμμετέχει στον συμπροβληματισμό, με συγκεκριμένες προτάσεις, που ξεκίνησε στο πλαίσιο του σχεδιασμού.

 

 

 

Οικονομικά
Πολιτικά