Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης: Μετά από 7 μήνες συνεδρίασε η επιτροπή.

Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, που εργάζεται για την προαιρετική στράτευση των νέων της χώρας, με ανακοίνωσή του σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνονται ή απορρίπτονται αιτήματα από τους αντιρρησίες συνείδησης σχετικά με την στράτευσή τους και την κοινωνική προσφορά.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Στις 22 Απριλίου, σαρανταέξι χρόνια και μια μέρα μετά την "επιτυχημένη" στρατιωτική επιχείρηση κατάλυσης της δημοκρατίας και καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, η επιτροπή ελέγχου συνείδησης, μετά από 7 μήνες απουσίας, ανέκρινε τέσσερα μέλη του Συνδέσμου για να αποφασίσει εάν θα τους "επιτρέψει" να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους.

Η επιτροπή αυτή, με την απαράδεκτη σύσταση και λειτουργία, έχει κατά το παρελθόν απορρίψει χωρίς να αιτιολογήσει, αιτήσεις ιδεολογικών αντιρρησιών συνείδησης. Έτσι δεν μένουν περιθώρια επιλογής σε όσους εναντιώνονται στο μιλιταρισμό, ενώ η ολική άρνηση στράτευσης γίνεται μονόδρομος. Χθες, εντός του ελληνικού "Πενταγώνου", ενός τόσο "ουδέτερου" μέρους για την ανάκριση ενός πολίτη, συνεδρίασαν δυο στρατιωτικοί και μια υπάλληλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να σκεφτούν αν θα "κάνουν τη χάρη" σε τέσσερις νέους ανθρώπους να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, αντί να μαντρωθούν σε ένα στρατόπεδο.

Ποιες ελπίδες μπορεί να τρέφει ένας αντιμιλιταριστής όταν ανακρίνεται και εξετάζεται η συνείδησή του από δύο μιλιταριστές; Η αριθμητική τους υπεροχή (δυο ψήφοι προς μία) έναντι της προέδρου της επιτροπής (υπαλλήλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) αποδεικνύει πως το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, δεν υπάρχει.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι στρατιωτικές αρχές εκδίδουν εντάλματα σύλληψης και οδηγούν ολικούς αρνητές στράτευσης σε στρατοδικεία με την αυτόφωρη διαδικασία. Η γνωστή συνταγή της επταετίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη σύλληψη στις 18 Απριλίου του ολικού αρνητή στράτευσης Μενέλαου Εξίογλου (δικάζεται στις 30).

Η οπισθοδρόμηση συνεχίζεται και η στάχτη στα μάτια των Ευρωπαίων για δήθεν σεβασμό του δικαιώματος στην συνειδητή αντίρρηση στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αποτελούν ντροπή για το ευρωπαϊκό Ελλαδιστάν και προσβολή για την πρόσφατα βραβευμένη, με Νομπελ Ειρήνης, Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλούμε όλους όσους συμφωνούν πως η συνείδηση (πόσο μάλλον ενός αντιμιλιταριστή) δεν εξετάζεται, δεν (ανα)κρίνεται και δεν διώκεται να απαιτήσουν την κατάργηση της ιεροεξεταστικής αυτής επιτροπής και την ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος στην εκπλήρωση εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας χωρίς "αμερόληπτες" (ανα)κρίσεις από καραβανάδες!

Μέχρι την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας!
Οι συνειδήσεις μας δεν διώκονται, δεν φυλακίζονται!
Ούτε μια ώρα στο στρατό!"

 

 

Κοινωνικά
Πολιτικά