Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης: Αυτά τα Χριστούγεννα, μέσα από την ταπείνωση, να βρούμε τον χαμένο μας εαυτό και να πλησιάσουμε το συνάνθρωπο

Θερμές ευχές για Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα, απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, τονίζοντας ότι η Γέννηση του Χριστού είναι μήνυμα ελπίδας, αγάπης και ειρήνης, ενώ οι Πατέρες της εκκλησίας μιλούν για ταπείνωση, αφού είναι ο μοναδικός δρόμος για τον σύγχρονο άνθρωπο να βρει τον χαμένο εαυτό του και να πλησιάσει τον συνάνθρωπό του. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος χαρακτηρίζει τα Χριστούγεννα ως την Μητρόπολη των εορτών, πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και ο άνθρωπος ζει τα Χριστούγεννα μέσα στην εκκλησία, γιατί Χριστούγεννα δεν είναι μόνο φαγητό και δώρα, που και αυτά έχουν τη θέση τους στη ζωή μας, σημειώνοντας ότι και εγώ χαίρομαι όταν βλέπω την στολισμένη πόλη, αλλά αυτό δεν είναι Χριστούγεννα, είναι η συνέπεια της γιορτής και η εκδήλωσης της χαράς για Τον ερχομό του Χριστού.

Ο Χριστός πρέπει να μπει ουσιαστικά στη ζωή μας, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, και να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με σοβαρότητα και προβληματισμό, διότι στην σύγχρονη κοινωνία κυριαρχεί το ψέμα, η βία, ο μη σεβασμός στη ζωή του άλλου και αυτό συμβαίνει διότι δεν δεχθήκαμε το μήνυμα του Χριστού. Τα φετινά Χριστούγεννα να προβληματιστούμε, να βρούμε τον σωστό τρόπο ζωής και να στηρίξουμε τον συνάνθρωπό μας, γιατί αυτό αντανακλά στο πρόσωπο του Χριστού.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης σημείωσε όμως ότι ο λαός μας έχει φιλότιμο και αυτό είναι παρήγορο, μία ηλιαχτίδα στο σκοτάδι, που μας δίνει τη χαρά και το κουράγιο να συνεχίσουμε τον καλό αγώνα, και αυτό το φιλότιμο εκδηλώνεται αυτές τις ημέρες με τους συλλόγους να επισκέπτονται ιδρύματα και γηροκομεία για να δώσουν χαρά, φορείς να συγκεντρώνουν τρόφιμα, όπως η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, που συγκέντρωσε μεγάλη ποσότητα τροφίμων και την παρέδωσε στο κοινωνικό παντοπωλείο της Ιεράς Μητρόπολης και επιχειρήσεις που προσφέρουν επιταγές για αγορές σε καταστήματα της πόλης σε συμπολίτες που έχουν οικονομικές δυσκολίες.

Ακούστε το Σεβασμιώτατο Ξάνθης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων προέτρεψε τους πιστούς τα Χριστούγεννα να πάνε στην εκκλησία, να προσκυνήσουν τη Γέννηση του Χριστού, να κοινωνήσουν για να λάβουν το σώμα και το αίμα του Χριστού, να βιώσουν και να περπατήσουν στα βήματα του Χριστού, γιατί ζωή χωρίς Χριστό δεν είναι ζωή. Ο Χριστός δεν γεννήθηκε σε παλάτια, αλλά σε μία φάτνη και αυτό μας διδάσκει ταπείνωση και αγάπη στην καθημερινή μας ζωή. Θύμισε δε τα λόγια του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου:’ μετατρέπω την καρδιά μου σε φάτνη και βάζω μέσα ολόκληρο τον κόσμο…’

Για την Πρωτοχρονιά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θύμισε τα λόγια του Μέγα Βασιλείου, που τιμάται την 1η του έτους, ο οποίος συμβούλευε ως εξής “ ο χρόνος μάς μεγαλώνει και ταυτόχρονα μάς μικραίνει” και ερμηνεύεται ότι πρώτον ο χρόνος μεγαλώνει τους ανθρώπους αφού προστίθεται ακόμη ένα έτος στη ζωή τους και δεύτερον μικραίνει, που σημαίνει ότι μειώνεται η απόσταση από την αιωνιότητα, αφού η ζωή των ανθρώπων είναι πέρασμα και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι αφήνουν σε αυτό το πέρασμα, καλό ή συντρίμμια.

Για τα Άγια Θεοφάνια ο κ.κ. Παντελεήμων τόνισε ότι σημαίνουν ταπείνωση του ίδιου του Θεού, που δέχθηκε από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο βάπτισμα στον Ιορδάνη ποταμό, στο όνομα της Αγίας Τριάδας. Όλοι όσοι φέρουμε το όνομα του Χριστού, οι Χριστιανοί , βαπτιζόμαστε και γινόμαστε μέλη της Εκκλησίας. Και ο Χριστός ζητά από εμάς να γίνουμε και να είμαστε το φως που φωτίζει και θερμαίνει. Γι’ αυτό και τα Άγια Θεοφάνια ονομάζονται και Φώτα.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ξάνθης ευχήθηκε Υγεία, Ειρήνη, Ομόνοια και Αγάπη. Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα. Καλά Χριστούγεννα. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά