Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
"Αγαπώ έναν τόπο σημαίνει ότι τον γνωρίζω σε βάθος’’ τονίζει ο Θανάσης Μουσόπουλος ο οποίος εξηγεί, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, το λόγο για τον οποίο χαρακτήρισε έτος εμπέδωσης της Περιφερειακής Συνείδησης το 2023, καταθέτοντας δημόσια σε κείμενο του τη φετινή πρωτοχρονιά συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να γίνει κατανοητή αυτή η αναγκαιότητα κυρίως όμως για να ξεκινήσουν από τη φετινή εκλογική –και για την αυτοδιοίκηση- χρονιά οι απαραίτητες προετοιμασίες.
Ακούστε τον κ. Θανάση Μουσόπουλο.
Όπως σημείωσε σε επίπεδο Δήμων διαπιστώνεται ότι διαθέτουν ένα πολιτιστικό πλάνο σε αντίθεση με το σχετικά νέο θεσμό της περιφερειακής διοίκησης όπου παρατηρούνται ελλείματα, αφού ακόμη δεν έχει γίνει κάποια σχετική εργασία σε βάθος :’ ώστε να έχουμε εκλεγέντες και εκλέγοντες κατανοήσει την έννοια της περιφέρειας. Να είναι αποσαφηνισμένη δηλαδή η ιδέα του τι είναι περιφέρεια’, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε :’ η περιφέρεια δεν είναι πίτα που τη χωρίζουμε σε πέντε κομμάτια. Για παράδειγμα αναφέρω τη σιδηροδρομική Εγνατία. Δεν είναι ένα θέμα που αφορά ένα μόνο νομό, αλλά την περιφέρεια. Είναι ανάγκη λοιπόν για να εμπεδωθεί η περιφερειακή συνείδηση να υπάρχει μια σαφή εικόνα’.
Η πρόταση
Από τη στιγμή που δεχόμαστε την ιστορική και πολιτιστική ενότητα του χώρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οφείλουμε να καλλιεργήσουμε και προωθήσουμε σε όλα τα επίπεδα τη γνώση αυτού του χώρου. Πρώτα και καλύτερα η ίδια η Περιφέρεια’ επεσήμανε και εξήγησε την πρόταση που κατέθεσε : ‘’Αναζητούμε τρόπους ώστε η έννοια της Περιφέρειας να μην έχει απλά τυπικό χαρακτήρα, αλλά να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο. Έχω προτείνει να οργανωθεί ένα Συνέδριο για την καταγραφή αφενός του παρελθόντος και παρόντος του χώρου μας, αφετέρου για τη διατύπωση του Οράματος και του «οδικού χάρτη» της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Και κάθε αντιπεριφέρεια χωριστά μπορεί να οργανώσει για την επικράτειά της κάτι ανάλογο. Όλες οι δράσεις να είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές. Μέσα από τον διάλογο και τη διατύπωση απόψεων και προτάσεων συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων ατόμων, είναι δυνατόν να προχωρήσει η γνώση του χώρου και του χρόνου της περιφέρειάς μας. Γιατί, αγαπώ έναν τόπο σημαίνει ότι τον γνωρίζω σε βάθος’.
Άλλο πολιτιστική ζωή, άλλο πολιτιστική κίνηση…
Ο Θανάσης Μουσόπουλος συμπλήρωσε το 2022 μισό αιώνα προσφοράς στα γράμματα και τον πολιτισμό της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. Η μακρά αυτή διαδρομή θεμελιώθηκε πάνω στην έννοια του πολιτισμού. Ό ίδιος σημειώνει:’ έχει σημασία να κατανοούμε τις έννοιες. Χωρίζω τον πολιτισμό σε δυο ενότητες: την πολιτιστική ζωή και την πολιτιστική κίνηση. Πολιτιστική ζωή σημαίνει ότι οι πολίτες ζουν μέσα σε ατμόσφαιρα πολιτιστική. Από την άλλη πολιτιστική κίνηση σημαίνει κάνουμε εκδηλώσεις κι αυτό το βαφτίζουμε πολιτισμό. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να περάσουμε από τα like, στον πολιτισμό. Συχνό δυστυχώς το φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εισπράττουν μεγάλο αριθμό likes διάφορες εκδηλώσεις, αλλά στις αίθουσες όπου πραγματοποιούνται να μην υπάρχει κόσμος. Όπως επίσης άλλο πράγμα είναι η παραγωγή πολιτισμού κι άλλο η κατανάλωση πολιτισμού. Βλέπουμε διάφορα χρυσοπληρωμένα άτομα να έρχονται να εμφανίζονται σε εκδηλώσεις ακόμη και play back και συλλόγους, δήμους ή περιφέρειες να συμπεριφέρονται σαν διαμεσολαβητές ανάμεσα στα άτομα αυτά και στο κοινό. Να λειτουργούν σαν μάνατζερ…Οφείλουμε να ενδυναμώσουμε στην παραγωγή πολιτισμού. Τούτος ο τόπος έχει πλειάδα από αξιόλογους συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες. Δεν βλέπω όμως να προβάλλονται , να αξιοποιούνται. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην έννοια της ψυχαγωγίας , που σημαίνει οδηγώ την ψυχή και στη διασκέδαση, που σημαίνει διασκορπίζω για λίγο αυτό που με βαραίνει. Και τέλος, να μην ξεχνάμε πόση ανάγκη έχει ο άνθρωπος το χιούμορ. Είναι μια ανάγκη ώστε να ξεθωριάζει το μαύρο και τα προβλήματα από τη ζωή του…’
Για μια ακόμη φορά τόνισε ότι η περίφημη επιστροφή στην κανονικότητα , στην καθημερινότητα δηλαδή του 2019 -2020, κατά την άποψη του, ουδέποτε θα επανέλθει. Η περίοδος είναι μεταβατική για το νέο που έρχεται με την 4η βιομηχανική επανάσταση, αλλά και για την προσαρμογή των ανθρώπων στα νέα δεδομένα είτε της απειλής του πολέμου , είτε της κλιματικής αλλαγής :’ εμείς πρέπει να μπορούμε μέσω του πολιτισμού ν’ ανοίξουμε τα μάτια μας , να γλυκάνουμε και να δυναμώσουμε συνάμα την ψυχή μας…’ κατέληξε, ευχόμενος ένα νέο έτος δημιουργικό, ειρηνικό και με υγεία.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου