Παρουσίαση του Βιβλίου του Αλέξανδρου Κοντού, με μηνύματα από την Ξάνθη, σε όλη την επικράτεια.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο “Αγροτική πολιτική στην πράξη”   του Αλέκου Κοντού στην Ξάνθη, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, σε μια κατάμεστη αίθουσα,  που δε χώρεσε τον κόσμο,  που προερχόταν από μεγάλο και ευρύ φάσμα της κοινωνίας της Ξάνθης, ούτε με τους βοηθητικούς της χώρους, δίνοντας ηχηρά μηνύματα, σε πολλαπλά επίπεδα, από την Ξάνθη, σε όλη την επικράτεια.

Ο ειδικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, παλιός γνώριμος του Αλέκου Κοντού που εργάστηκαν από κοινού για πολλά πράγματα στη Γεωργία της Ελλάδας σημείωσε:  

«Κάναμε πολλές προσπάθειες το  2004 -2009 με τον Αλέκο Κοντό…  και τώρα συνεχίζεται η προσπάθεια  με το μεγαλύτερο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα για όλη τη χώρα,  που είναι η Υπόγεια άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης.

Τώρα κάνουμε τη β΄ περιοχή με έργα ύψους 125 εκατομμύρια ευρώ   και με τα ΣΔΙΤ  με την εικοσιπενταετή λειτουργία και συντήρηση  το ύψος φτάνει τα 425  εκατομμύρια ευρώ .

 Αυτό είναι το μεγάλο όραμα του Αλέξανδρου Κοντού να δώσει στον αγρότη εφόδια που θα τον βοηθάνε ώστε να έχει χαμηλό κόστος παραγωγής και όχι με άντληση νερού από βάθη 50-100 και πολλές φορές 200 μέτρων .

 

Ο Αλέκος Κοντός στην ομιλία του αναφέρθηκε σε σημαντικές πτυχές του ζητήματος της Αγροτικής Πολιτικής, λέγοντας ότι μόνο μια στεγνή ρεαλιστική προσέγγιση, μπορεί να δώσει νόημα, στην ουσία του ζητήματος,  σημειώνοντας:

«Ό,τι είναι αυτονόητο στη ζωή δεν είναι αυτονόητο στην πολιτική και πολύ  περισσότερο στην  Αγροτική Πολιτική.

Διότι κατά την άποψή μου το πρόβλημα ξεκινά από την βαρύτητα που σε αρκετές περιπτώσεις δίνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι να υποβαθμίζεται ο ρόλος του υπουργείου σε «περίπτερο», όταν προβάλλονται άλλα υπουργεία σαν «μαγαζιά γωνία».

 

Αυτή η προσέγγιση αγγίζει τον πυρήνα του προβλήματος, αφού παραβλέπει, ότι από την αποτελεσματική λειτουργία αυτού  υπουργείου,  εξαρτώνται η διατροφική επάρκεια της χώρας, η επιβίωση και η ανάπτυξη της περιφέρειας, σε μεγάλο βαθμό οι εξαγωγές μας, η εισροή  δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα πολλά και σημαντικά ζητήματα, που έχουν σχέση με την διατήρηση και τη συνέχιση του παραγωγικού ιστού στην Ελληνική περιφέρεια.

 

 Προσωπικά θεωρώ, πως είναι απαραίτητο να υπάρξει, με διακομματική συναίνεση μάλιστα, αν και το βλέπω δύσκολο, μία ουσιαστική αναβάθμιση του υπουργείου. Σταθερότητα στη συνέχεια στο διοικητικό μηχανισμό, που καλείται να υλοποιήσει τις βασικές στρατηγικές του και ταυτόχρονα να αναδειχθεί, σε όλο το μέγεθος της η σημασία του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη της χώρας μας.

 Tο τελευταίο, αναφέρω, διαχρονικά παρατηρείται μία λανθασμένη ερμηνεία των στοιχείων και των δεικτών, που αφορούν τη σημασία του αγροτικού τομέα και εν τέλει καθορίζουν τις προτεραιότητές που τίθενται στην αντιμετώπιση του, από διάφορους τομείς του κυβερνητικού έργου και κυρίως από το υπουργείο οικονομικών

 

 Για παράδειγμα,  είναι λάθος να θεωρείται πως ο αγροτικός τομέας προσφέρει - συμβάλλει μόνο το 4,5% της ονομαστικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της χώρας.

 

 Η χώρα μας λαμβάνει 2 δις ευρώ κάθε χρόνο από την ΕΕ, αλλά και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία,  το 40% της οικονομικής δραστηριότητας στην Βόρεια Ελλάδα, προέρχεται από τον αγροτικό τομέα.

 

Με τον υπολογισμό αυτό λαμβάνεται  υπόψη, μόνον η πρωτογενής παραγωγή και δεν υπολογίζεται αθροιστικά ως αγροτικός τομέας, ο κλάδος της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, οι πάσης φύσεως υπηρεσίες που λειτουργούν γύρω από αυτόν, οι εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που δημιουργούνται στις τοπικές αγορές, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες.

 

 Πρόσφατα, σε μία μελέτη του τραπεζικού συστήματος επισημάνθηκε ότι η παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, χωρίς και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καλύπτουν το 40% της οικονομικής δραστηριότητας στη Βόρειο Ελλάδα, πολύ δε περισσότερο στη Θεσσαλία και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

 

Φανταστείτε λοιπόν, σε ποια κατάσταση θα ήταν η οικονομία για παράδειγμα και η αγορά της Λάρισας ή και άλλων μεγάλων κέντρων της Ελληνικής περιφέρειας χωρίς τα πάσης φύσεως εισοδήματα που προέρχονται από τον αγροτικό τομέα, αλλά κυρίως πόσο θα είχε ερημώσει η ελληνική περιφέρεια, χωρίς την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

 

 Εύστοχα λοιπόν ο Κώστας Καραμανλής, που για αυτόν το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ήταν υπουργείο πρώτης γραμμής, όπως και για τον Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνει στην εισαγωγή του βιβλίου μου ότι, στην περιφέρεια χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, αυτή η αλήθεια πρέπει να εμπνέει τους σχεδιασμούς και να κατευθύνει τις δράσεις μας.

 

 Η πρόσφατη υγειονομική  κρίση, που δεν έληξε ακόμη,   αλλά και ο κίνδυνος μιας επί του πεδίου κρίσης, με την Τουρκία, που δεν είναι καθόλου θεωρητικός, μας βάζουν ενώπιον μιας αδήριτης πραγματικότητας.

 

Σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα της χώρας μας, πρέπει να υπάρχουν ασφαλείς και επαρκείς ποσότητες, τροφίμων, υγειονομικού και φυσικά στρατιωτικού, υλικού.

 

 Aν επιπρόσθετα λάβουμε υπόψη μας και το αναφέρω αυτό σε αρκετά σημεία του βιβλίου μου, ότι η κλιματική κρίση και η μόλυνση του περιβάλλοντος επηρεάζουν την αειφορία  στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και ότι οι διατροφικές συνήθειες που αλλάζουν σε περιοχές με μεγάλο πληθυσμό στον πλανήτη οδηγούν σε  επισιτιστικές κρίσεις   και φυσικά τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που βιώνουμε σήμερα, τότε γίνεται αντιληπτή, η μεγάλη σημασία της παραγωγής ανταγωνιστικών και ποιοτικών προϊόντων, στη χώρα μας».

 

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος  Μαριάννα Πυργιώτη, δημοσιογράφος, και μίλησαν   ο Τάσος Κοντογιαννίδης, δημοσιογράφος, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης, πρώην υπουργός, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο  Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Νίκος Κουτλιάμπας πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά