Ξάνθη: "Η Κανονικοποίηση του Ακροδεξιού Λόγου στην Ελλάδα" - Ακούστε ολόκληρη την εκδήλωση

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Η Κανονικοποίηση του Ακροδεξιού Λόγου στην Ελλάδα-Φύλο, ΜΜΕ, Ένοπλες Δυνάμεις, Εκκλησία» από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Rosa Luxemburg στον πολύ ενδιαφέροντα χώρο του  «Φίλοιστρον» που φιλοξενεί και τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Ο Δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» Παύλος Μαραγκός συντόνισε την εκδήλωση και μίλησαν  οι Γιώργος Σουβλής – Επιμελητής και Συγγραφέας του βιβλίου, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης & συν-συντονιστής του Σεμιναρίου Politics of Liberation, η Ρόζα Βασιλάκη – Επιμελήτρια και Συγγραφέας του βιβλίου, Διδάσκουσα στο College Year in Athens (CYA) και συν-συντονίστρια του σεμιναρίου Politics of Liberation και ο Σαμή Καραμπουγιούκογλου – Δημοσιογράφος ΕΡΑ Κομοτηνής.

Η μελέτη αυτή , η οποία γράφτηκε από φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, καταπιάνεται με ένα εξαιρετικά κρίσιμο και επίκαιρο θέμα το οποίο είναι η κανονικοποίηση του λόγου της ακροδεξιάς τόσο από επίσημους θεσμούς του Ελληνικού κράτους όσο και από την ίδια την κοινωνία των πολιτών.

Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έρευνας συνίσταται στο ότι τα κεφάλαια που περιέχονται σε αυτήν έχουν συγκροτηθεί με αναφορά τους ίδιους τους λόγους των ανθρώπων που στελεχώνουν τους θεσμούς υπό εξέταση.

Η έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2020 ολοκλήρωσε τη διαδικασία απονομιμοποίησής της που είχε αρχίσει ήδη, σε επίπεδο κοινωνίας, κάποια χρόνια πριν.

 Ολόκληρο, σχεδόν, το πολιτικό φάσμα επικρότησε την καταδίκη της και οι πρακτικές της, χαρακτηρίστηκαν, εγκληματικές.

Ποια είναι η αντανάκλαση των ιδεών της στις αντιλήψεις του κοινωνικού συνόλου και ποιες οι ιδεολογικές προσλήψεις τους;

Στα ερωτήματα αυτά, απαντάνε με έναν πολύ ζωντανό τρόπο και βέβαια με ιδιαίτερα ζωντανό λόγο, οι δεκατέσσερις ερευνητές -  συγγραφείς που παρουσιάζουν ο καθένας με τον τρόπο του τη ρεαλιστική πραγματικότητα της κοινωνίας μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά