Καλούνται οι αρχές, να μη δίνουν παραγγελία για «έρευνα αιτιών και συνθηκών» εργατικών «ατυχημάτων», αν αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «ήσσονος σημασίας;

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης εκφράζει την ανησυχία της για τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προς την αστυνομία και το λιμενικό για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Το συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρει πως οι αρμόδιες αρχές καλούνται να μη δίνουν παραγγελία για «έρευνα αιτιών και συνθηκών» εργατικών «ατυχημάτων», αν αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «ήσσονος σημασίας»!»

«Ήσσονος σημασίας» αναφέρονται τα ατυχήματα που «δεν είναι θανατηφόρα», αυτά που «δεν υπάρχει κάταγμα ή ακρωτηριασμός», «μεγάλος αριθμός θυμάτων» (!), «ορισμένοι τύποι εξαρθρώσεων» κ.ά.. Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται πλήρως στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, με τον οποίο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατρέπεται σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή με μοναδικό σκοπό το κουκούλωμα των εργατικών ατυχημάτων και την απαλλαγή της εργοδοσίας από οποιαδήποτε ευθύνη. Παράλληλα επικαλείται τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των 14.000 καταγγελιών εργατικών ατυχημάτων την ίδια στιγμή που ξεγύμνωσαν ανά την Ελλάδα από προσωπικό τα ΣΕΠΕ.

Στον Νομό Ξάνθης όπου μετράμε ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων το Σώμα Κοινωνικής Επιθεώρησης έχει 3 μόνιμους υπαλλήλους που καλύπτουν όλο τον Νομό, ενώ το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας δεν υφίσταται στην Ξάνθη και καλύπτεται από την υπηρεσία που έχει έδρα την Δράμα. Σε μια περιοχή με μεγάλες βιομηχανίες, με θανατηφόρα και σοβαρά εργατικά ατυχήματα στους εργασιακούς χώρους, στους διανομείς, οι κυβερνήσεις επιμένουν να μη στελεχώνουν το συγκεκριμένο τμήμα στην Ξάνθη.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις του κράτους που δουλεύει πλάι στους εργοδότες, θέλει να καλύψει τα μάτια της Επιθεώρησης για να μην βλέπει τα μικρά και μεγάλα ατυχήματα. Γιατί γνωρίζουμε πως εκεί που προέκυψαν θανατηφόρα ή και σοβαρά ατυχήματα, υπήρξαν πάντα μικρότερα που προμήνυαν τη συνέχεια. Και σε μεγάλο βαθμό πολλά από τα «μικροατυχήματα» κουκουλώνονταν με την πίεση της εργοδοσίας στέλνοντας εργαζόμενους στα νοσοκομεία με ΙΧ για να μην κληθεί ασθενοφόρο και γίνει καταγραφή του ατυχήματος.

 Η εντατικοποίηση της εργασίας για την επίτευξη στόχων, οι συνεχόμενες υπερωρίες, η μη ύπαρξη μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας , Επιτροπών Ασφάλειας και Υγιεινής και παράλληλα οι επικίνδυνες αποφάσεις του κράτους, συνθέτουν ένα θανατηφόρο μείγμα για τους εργαζόμενους που παίζουν την ζωή τους και την υγεια τους κορώνα-γράμματα για το μεροκάματο.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από την συλλογική δράση των εργαζόμενων και την ενίσχυση των σωματείων. Μόνο έτσι μπορούμε να κατακτήσουμε ασφαλείς συνθήκες εργασίας και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που εξασφαλίζουν αυξήσεις στους μισθούς και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που απλόχερα δώρισαν όλες οι κυβερνήσεις για τα κέρδη της εργοδοσίας.

Απαιτούμε να γίνουν άμεσα προσλήψεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με αναβαθμισμένη λειτουργία ως κρατική υπηρεσία και όχι με τον μανδύα της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με την εκάστοτε κυβέρνηση να λειτουργεί ως υπόλογος για τα πεπραγμένα της και της παραλείψεις της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά