Γ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ξάνθης : 80 χρόνια από την ιστορική Μάχη του Στάλιγκραντ

80 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Μάχη του Στάλιγκραντ που ταπείνωσε τον Χίτλερ. Η πολύμηνη και φονικότερη  «Μάχη του Στάλινγκραντ», ήταν  μια σειρά πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Γερμανών και Σοβιετικών, που έλαβαν χώρα από τις 23 Αυγούστου 1942 έως τις 2 Φεβρουαρίου 1943 στα περίχωρα και στο κέντρο της πόλης του Στάλιγκραντ , νυν Βόλγκογκραντ, και υπήρξε καταλυτική για την αποδυνάμωση του Άξονα και τελικά την κατάρρευση του.

Ακούστε τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.

Τη σημαντική αυτή επέτειο θύμισε με παρέμβαση του στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο πρόεδρος του παραρτήματος Ξάνθης της Π.Ε.Α.Ε.Α –ΔΣΕ κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος παρέθεσε ιστορικά στοιχεία και δεδομένα από την έναρξη της μάχης μέχρι και την τελική της έκβαση, ερμήνευσε την ιστορική της σημασία- την αποδόμηση που επέφερε στις κυβερνήσεις χωρών του άξονα, κυρίως όμως στην ανάπτυξη αντιστασιακών κινημάτων σε  όλες τις κατεχόμενες χώρες όπως και στην Ελλάδα- καθώς και τα αίτια τόσο της Μάχης του Στάλιγκραντ , του Β’Π.Π  και των πολέμων διαχρονικά, προσαρμόζοντας τις διαχρονικές αιτίες των πολέμων του παρελθόντος με τους πολέμους της εποχής μας που γεννούν ανταγωνισμοί και οικονομικά συμφέροντα.

Περιέγραψε τις κορυφαίες ηρωικές στιγμές που καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μάχης , εστίασε στις διαφορετικές οπτικές και τα πεδία αντιπαράθεσης που πυροδότησε αργότερα ως προς τη σημασία της η Μάχη αυτή τονίζοντας ότι η όποια προσπάθεια υποβάθμισης ή και ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό , το ναζισμό και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είναι κατασκευασμένη. Ο φασισμός είναι δημιούργημα του καπιταλισμού, είπε χαρακτηριστικά, που τον χρησιμοποιεί κατά το δοκούν :’ η μάχη του Στάλιγκραντ είναι ένα ιστορικό γεγονός που δείχνει  ότι όταν οι λαοί αγωνίζονται για το μέλλον, για μια καλύτερη ζωή, για τους αγώνες και τις κατακτήσεις τους, όχι μόνο νικούν το φασισμό αλλά ενωμένοι συνθλίβουν οποιαδήποτε απειλή’, κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά