“Αλλιώτικες Προτάσεις”: Μία άκρως χειμωνιάτικη εξόρμηση στον Λειβαδίτη από τον Δημήτρη Γκαγκαλίδη

Μία άκρως χειμωνιάτικη εξόρμηση στον Λειβαδίτη, στην πιο αντιπροσωπευτική ορεινή περιοχή της Ξάνθης, για να απολαύσουμε το χιονισμένο τοπίο στην καρδιά του χειμώνα, προτείνει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης μέσα από το ένθετο “Αλλιώτικες Προτάσεις” που παρουσιάζει κάθε Παρασκευή από την συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.
 
Η Ξάνθη είναι ο πλέον κατάλληλος προορισμός για χειμωνιάτικες εκδρομές και εξορμήσεις, αφού σχετικά εύκολα και γρήγορα οι επισκέπτες μπορούν να βρεθούν στον Λειβαδίτη, σε υψόμετρο 1.200-1.300 μέτρων, που συνήθως τέτοια εποχή είναι χιονισμένος, αλλά ο δρόμος παραμένει πάντα ανοικτός.
 
Ακούστε τον Δ. Γκαγκαλίδη:
 
Το ταξίδι ξεκινά από την Ξάνθη προς Σταυρούπολη, όπου ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, μας προτείνει να κάνουμε μία στάση για να απολαύσουμε τον καφέ μας στην πλατεία και να προμηθευτούμε τα  γνήσια και ποιοτικά τοπικά προϊόντα, όπως το κρέας και το μέλι και να συνεχίσουμε προς Δαφνώνα και ειδικότερα προς το Καρυόφυτο, που απέχει 9 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο, ένα χωριό που μπορεί να χαρακτηριστεί “ναός της γεύσης”, αφού διαθέτει πολλές και καλές επιλογές για φαγητό με τις ταβέρνες που λειτουργούν στην πλατεία του χωριού. Εάν οι επισκέπτες θέλουν να δουν και το Παλιό Καρυόφυτο, θα το συναντήσουν σε 5 λεπτά ακολουθώντας τον δρόμο προς Μαργαρίτη, όπου πρέπει να δουν οπωσδήποτε το παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι, τον παλιό νερόμυλο και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ενώ και το χωριό Μαργαρίτη είναι γνωστό από την εποχή του καπνού.
 
Επιστρέφοντας πίσω στο Καρυόφυτο, ένα χωριό, στο οποίο κατοικούσαν στο παρελθόν περισσότερες από 200 οικογένειες, ενώ σήμερα μετρά 50-60 μόνιμους κατοίκους, είναι ένα ζωντανό χωριό με κίνηση χάρη στον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που δέχεται καθώς και στους ξενώνες που λειτουργούν στην περιοχή.
 
Στη συνέχεια μετά το Καρυόφυτο ο δρόμος συνεχίζει προς Λειβαδίτη και στα 10 χλμ, ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης προτείνει ακόμη μία στάση για να θαυμάσουμε το αλπικό τοπίο, ο δρόμος, σημειώνει, είναι ασφαλτοστρωμένος και οι αρμόδιες υπηρεσίες φροντίζουν να είναι πάντα ανοικτός. Από εκεί στα 4 χλμ. από το χωριό, στην αριστερή διασταύρωση, μία απόσταση που απαιτεί μισή ώρα περπάτημα, βρισκόμαστε στην βάση του καταρράκτη και αυτή απόπειρα αξίζει με τα νερά τον χειμώνα να παγώνουν, αλλά εξίσου υπέροχο είναι το θέαμα όλες τις εποχές του χρόνου.
 
Συνεχίζοντας την διαδρομή προς Καλλιθέα και Λυκοδρόμιο, εκεί οι επισκέπτες θα δουν το μνημείο του Ανθυπολοχαγού Αναλογίδη και τον παραδοσιακό οικισμό των Σαρακατσάνων μέσα στα έλατα και τα πεύκα, ένας χώρος  όπου κάθε χρόνο το καλοκαίρι πραγματοποιείται το αντάμωμα των Σαρακατσάνων. 
 
Πίσω στον δρόμο και πάλι οι επισκέπτες θα ακολουθήσουν τις πινακίδες προς το Δασικό Χωριό Ερύμανθος, που πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ύψωμα, ένα Δασικό Χωριό που ξεχωρίζει και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και όμορφα αξιοθέατα της περιοχής, με το συγκρότημα να διαθέτει 9 ξύλινα σπιτάκια, που έχουν τζάκι και όλες τις ανέσεις, ενώ ο κύριος Θανάσης περιμένει να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες στην ταβέρνα και το καφέ που λειτουργούν στον χώρο.
 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ύστερα από σχετική συνεννόηση με τον Δήμο Ξάνθης να ενοικιάσουν για διαμονή  τα ξύλινα σπιτάκια, και ιδίως τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός των επισκεπτών είναι πολύ μεγάλος, και όσοι αγαπούν τις εναλλακτικές δράσεις και παιχνίδια μπορούν να κάνουν πεζοπορία, αναρρίχηση, τοξοβολία , ποδήλατο βουνού, ενώ αρκετές είναι και οι αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην περιοχή.
 
Από το Δασικό Χωριό ξεκινούν δασικοί δρόμοι προσβάσιμοι και ασφαλείς που οδηγούν στο παρθένο δάσος από οξιές, έλατα και μαυρόπευκα στη Χαϊντού και στην υψηλότερη κορυφή της οροσειράς της Ροδόπης, στο Γυφτόκαστρο με υψόμετρο στα 1.800 μέτρα.
 
Διασχίζοντας αυτόν τον “πολύτιμο θησαυρό” μετά το δασικό εργοτάξιο ο δρόμος οδηγεί στο Ρεύμα και το Τσάι Μαχαλά, που βρίσκονται οι ιχθυοκαλλιέργειας πέστροφας στον μύλο Παπά και από εκεί μετά από 4 χλμ. είναι το χωριό Ωραίον, από όπου μπορούν οι επισκέπτες να επιστρέψουν στην πόλη της Ξάνθης.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά