Άβδηρα Ξάνθης: Την Καθαρή Δευτέρα θα αναβιώσει το έθιμο του ανάποδου γάμου-Τα έθιμα της αποκριάς χρονολογούνται από την δεκαετία του 1920

Ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών επιχειρεί  μια  αναδρομή στα έθιμα της περιοχής των Αβδήρων Ξάνθης για την περίοδο της Αποκριάς .

Στόχος είναι  κάθε χρόνο, να αναβιώνει   ένα από αυτά τα έθιμα, που έχουν διατηρηθεί στις μνήμες των μεγαλύτερων και τελικά η καταγραφή τους να τα διασώσει για πάντα.

Φέτος, την Καθαρή Δευτέρα  θα  πραγματοποιηθεί  αναβίωση του εθίμου του ανάποδου γάμου !

Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών  :

Τα αποκριάτικα έθιμα των Αβδήρων

«…Όπως σε κάθε περιοχή έτσι και τα Άβδηρα είχαν δική τους παράδοση και τα δικά τους έθιμα για την περίοδο της Αποκριάς που δυστυχώς έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Το κύριο γνώρισμα των Αποκριών ήταν οι μεταμφιέσεις, μουτζουρώματα, παρέλαση στους δρόμους του χωριού με αυτοσχέδια άρματα, Χότζας και Χότζαινα, σατυρικά δρώμενα και φυσικά το έθιμο του ανάποδου γάμου. Με βάση τις καταγραφές που κάναμε για την περίοδο αυτή και τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο αρχείο του συλλόγου μας, τα έθιμα αυτά χρονολογούνται από την δεκαετία του 1920, ενδεχομένως γινόταν και παλιότερα αλλά δεν έχουμε αντίστοιχες φωτογραφίες.

Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι κάθε χρόνο θα αναβιώνουμε ένα από αυτά, καθώς ήταν πολλά και διάφορα.

Έτσι φέτος θα ξεκινήσουμε με το έθιμο του ανάποδου γάμου, το οποίο είναι ευρέως γνωστό σε πολλές περιοχές…»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά