Καθαρά Δευτέρα στη Σταυρούπολη: Αναβίωση εθίμων, δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα , κέφι και χορός από τον πολιτιστικό-μορφωτικό σύλλογο ΟΡΦΕΑΣ

Η Σταυρούπολη, πιστή στο ραντεβού της με την παράδοση, φέτος μαζί με το τοπικό δρώμενο της Καμήλας θα φιλοξενήσει το κρητικό δρώμενο της Καθαράς Δευτέρας “Αποκριγιώματα της Κρήτης”.

Από το τις 11 το πρωί στην Πλατεία Σταυρούπολης και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παραδοσιακοί ήχοι θα πλαισιώνουν τα δρώμενα και έθιμα αποκριάς και θα προσφέρονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί επισημαίνει, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου η πρόεδρος του πολιτιστικού μορφωτικού συλλόγου ΟΡΦΕΑΣ Σταυρούπολης, κ. Δέσποινα Χατζογλίδου, η οποία κάλεσε όλες και όλους να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και να περάσουν μια αξέχαστη Καθαρά Δευτέρα.

Αποκριάτικο Έθιμο της «Καμήλας»

Στην πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, οι κάτοικοι της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων, το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

«Αποκριγιώματα»

Έχει πλέον καθιερωθεί την Καθαρά Δευτέρα παράλληλα με το τοπικό έθιμο της «Καμήλας», στη Σταυρούπολη να παρουσιάζονται συγγενή έθιμα της ημέρας από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 Όλοι θυμόμαστε τα έθιμα «Μωμόγεροι», «Ο Αράπης» Νικήσιανης, «Κορδελάδες» της Λέρου που παρουσιάστηκαν σε προηγούμενες εκδηλώσεις.  Φέτος θα αναβιώσουν τα «Αποκριγιώματα» που αποτελούν έναν θεσμό χαρακτηριστικό της ταυτότητας και της κουλτούρας της Κρήτης. Η λέξη «Αποκριγιώματα» σημαίνει φυσικά το σταμάτημα της κατανάλωσης κρέατος και σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής με την Καθαρά Δευτέρα. Πλήθος εθίμων εκείνες τις ημέρες απ’ άκρη σ’ άκρη. Ένα από αυτά είναι και ο αρκουδίστικος χορός της Γέργερης. Οι αρκουδιάρηδες βγαίνουν στους δρόμους δημιουργώντας πανδαιμόνιο με τους ήχους των κουδουνιών και χορεύοντας το δικό τους ξέφρενο ρυθμό. Οι χορευτές είναι τραγόμορφοι κουδουνοφόροι δεμένοι μεταξύ τους με σχοινιά και ο επικεφαλής της ομάδας προσπαθεί μάταια να τους οδηγήσει. Μαντινάδες με θέμα τις απόκριες, λαογραφικά των απόκρεων, παρατηρήματα, παροιμίες, ιστορίες, χοροί και τραγούδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιδαία γη».

Από το πρωί και καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παραδοσιακοί ήχοι Θα πλαισιώνουν τα δρώμενα και έθιμα αποκριάς και θα προσφέρονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.

Ακούστε την κ. Δέσποινα Χατζογλίδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Σταυρούπολη