Δ. Κωνσταντάκος: Πήρατε μια γεύση, της υψηλού επιπέδου συνεργασίας, Ελλάδας-Ισραήλ-Η.Π.Α., σε επιχειρησιακό επίπεδο…

Από τη Δευτέρα 20 έως την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος, Η.Π.Α.  και Ισραήλ, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος συνεκπαιδεύσεις με τις Χερσαίες Δυνάμεις του Ισραήλ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στο στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στο Πετροχώρι Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Θρακική Συνεργασία-23» που αποτελεί την τελική φάση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων  με διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους, τερματικής καθοδήγησης πυρών - Joint Τerminal Αttack Controller –  Μαχητικών Αεροσκαφών, εκτέλεση βολών Ε/ΕΠ AH-64, πυρών Πυροβολικού και Αρμάτων, όπως και χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών,  οι οποίες αποτελούσαν σύμπραξη των ειδικών Ισραηλινών δυνάμεων, της ελληνικής ΧΧV ΤΘ Μεραρχίας με το 1ο Τάγμα, 502  Σύνταγμα Πεζικού και της 1ης Μοίρας, 320ο σύνταγμα Πυροβολικού των Η.Π.Α. που  έγιναν γνωστές από τις ειδικές επιχειρήσεις «Desert Shield», «Iraqi Freedom I, III, V» στο Ιράκ και την υποστήριξη  της Joint Task Force North (JTF-N) στο Αφγανιστάν.

Ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ», αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, υπογράμμισε τις δυνατότητες που ανοίγονται με την επιχειρησιακή σύμπραξη Ελλάδας, Ισραήλ, Η.Π.Α., παραπέμποντας στα ρεαλιστικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

Με τη σειρά του ο Επικεφαλής των Αμερικανικών Δυνάμεων  JP McGee σημείωσε  ότι ήταν μια μεγάλη  ευκαιρία η  εκπαίδευση υψηλού επιπέδου με τους Έλληνες συμμάχους,  καθώς αυτό βελτιώνει τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς.

« Είναι σημαντικό να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της Ευρώπης. Φεύγουμε από την Ελλάδα όντας καλύτεροι στο πεδίο της μάχης και έχοντας χτίσει δυνατές συμμαχίες και δυνατές φιλίες», κατέληξε.

Στις συνομιλίες που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας Αντιστράτηγο Aviv Kohavi, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ τον Ιούνιο του 2022, συμφωνήθηκε  το πλαίσιο των  συνεκπαιδεύσεων  που περιλάμβαναν συμμετοχή των Ισραηλινών Δυνάμεων σε δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης στη χώρα, όπως αυτή στην Ξάνθη και στο Πετροχώρι.

Στις συνεκπαιδεύσεις αυτές, περιλαμβάνονται ακόμη:


● Στην Άσκηση τύπου CPX/LIVEX με την ονομασία «ΤΑΜΣ ΔΜ» στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΜΠΕΛΩΝΑ» στην Κομοτηνή, με αντικείμενα ανάπτυξης Κινητού Σημείου Εφοδιασμού Καυσίμων (ΚΣΕΦΚ) Ελικοπτέρων και κινητού αρτοποιείου εκστρατείας.


● Σε αγώνα σε αστικό περιβάλλον στο Πεδίο Ασκήσεων της Ξάνθης και στο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αγώνα Κατοικηµένων Τόπων και Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) στο Κιλκίς, σε αντικείμενα εκκαθάρισης οικίας, καταρρίχησης με τεχνικές fast-rope και rappel, βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, καθώς και παροχής Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης.


● Σε αντικείμενα ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την εξουδετέρωση εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανημάτων και μηχανισμών, καθώς και αυτοσχέδιων μηχανισμών στην Σχολή Μηχανικού.


● Στην εκπαίδευση Ισραηλινών Αξιωματικών των Τεθωρακισμένων στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης ΗΝΙΟΧΟΣ των αρμάτων LEO 2HEL.


● Στην επίδειξη σε αντικείμενα που αφορούν στην επιτήρηση και φύλαξη συνόρων στην Αλεξανδρούπολη, στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο, επί υποθετικού σεναρίου αποτροπής, με ανάπτυξη περιπόλων με στοιχεία στρατιωτικών σκύλων, ηλεκτροοπτικούς (Η/Ο) αισθητήρες και κάμερες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνταξη-Επιμελεια: Τηλέμαχος Αρναουτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τοπικά