Τριγυρνώντας στο χθες της Ξάνθης με το Δημήτρη Γκαγκαλίδη- Πάμε πλατεία αλλά στη δεκαετία του …1980!

Μία ενδιαφέρουσα βόλτα με τα μάτια της ψυχής, τριγυρνώντας στο χθες, στο παρελθόν της Ξάνθης  στην δεκαετία του 1980, προτείνει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης και το ένθετο Αλλιώτικες Προτάσεις, που μεταδίδεται κάθε Παρασκευή από την συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης.

Σημείο εκκίνησης η κεντρική πλατεία της Ξάνθης, που τότε είχε διαφορετική μορφή, με τετράγωνο σχήμα και κυκλική ροή των οχημάτων γύρω από αυτή. Εισερχόμαστε στην πλατεία από την Μιχαήλ Καραολή, ακολουθώντας συναντάμε την Παναγή Τσαλδάρη και από εκεί στην Βασιλέως Κωνσταντίνου, πίσω από το ρολόι, από όπου υπήρχαν δύο επιλογές είτε προς την Μιχαήλ Βόγδου είτε προς την Ηρώων.

Στην κεντρική πλατεία της δεκαετίας του ΄80 ξεκίνησε την λειτουργία της η πρώτη καφετέρια της πόλης, η Ξάνθεια, με διακόσμηση πολύ σύγχρονη για την εποχή, όπου οι θαμώνες μπορούσαν να απολαύσουν τον καφέ τους, μόκα και παγωτό και την περίφημη στριφτή πίτα, με ιδιοκτήτη τον Μάριο Κουτσουρίδη, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του είχαν το πιο εμβληματικό εστιατόριο την Κληματαριά, στο πιο γνωστό και κεντρικό σημείο της Ξάνθης, που στεγαζόταν σε ένα διώροφο κτίριο, με βεράντα στον επάνω όροφο και πρόσφερε υπέροχες γεύσεις. Δίπλα ακριβώς βρισκόταν το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο σήμερα είναι το Δημαρχείο της πόλης.

Στην συμβολή των οδών Παναγή Τσαλδάρη και Βασιλέως Κωνσταντίνου στεγαζόταν η Τράπεζα Πίστεως σε ένα κτίριο που παλαιότερα ήταν το ξενοδοχείο Αθήναι, από το μπαλκόνι του οποίου είχαν μιλήσει πολλοί πολιτικοί, ένας εξ αυτών και ο Ελευθέριος Βενιζέλος και κάπου εκεί δίπλα και   η οδός Γεωργίου Σταύρου, που ήταν πλακόστρωτο, με το γνωστό καφενείο στην μία πλευρά και από την άλλη το μπαρμπεράδικο του Γιάννη και του Νίκου, με μία ρετρό διακόσμηση, λίγο πιο πάνω ήταν καταστήματα όπως το στεγνοκαθαριστήριο Τοτίεφ, το  ποδηλατάδικο, το ξενοδοχείο Λουξ και στο τέρμα η Εθνική Τράπεζα.

Στην οδό Ηρώων βρισκόταν το ΚΤΕΛ Ξάνθης, εκεί στην Δημοτική Αγορά, με τον Δημήτρη Γκαγκαλίδη να θυμάται την φωνή του Φάνη Βασιλειάδη στα μεγάφωνα να αναγγέλλει τις αναχωρήσεις των λεωφορείων, ενώ απέναντι λειτουργούσαν πάρα πολλά μαγαζιά που πουλούσαν μπουγάτσα, σουβλάκια, κ.α και εκεί υπήρχε και η πιάτσα ταξί.

Λίγο πιο πάνω στην συμβολή Ηρώων και Βόγδου, στην σημερινή είσοδο του πάρκου υπήρχε επίσης ακόμη μία πιάτσα ταξί και τα ταμπλό όπου έμπαινα οι διαφημιστικές αφίσες των κινηματογράφων για τις ταινίες που προβαλλόταν στην μεγάλη οθόνη.

Συνεχίζοντας την βόλτα στην Ξάνθη της δεκαετίας του 1980 ανηφορίζουμε προς την Βασιλέως Κωνσταντίνου, όπου λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε, κυρίως στην χρήση κάποιων καταστημάτων, εκεί λειτουργούσαν οι κινηματογράφοι Ρεξ, λίγο πιο πάνω το Τιτάνια, ενώ στην Παλιά Πόλη ήταν ακόμη δύο σινεμά τα Ηλύσια και τα Ολύμπια. Στην Βασιλέως Κωνσταντίνου η Ξάνθη είχε και τα πρώτα fast food, που ήταν και τα πλέον γνωστά, ενώ κάπου εκεί δίπλα το ζαχαροπλαστείο Κοσμικό, με τις γνωστές  κασετίνες και τα βιβλιοπωλεία Στοϊδη και Παρασχίδη.

 

Σημείο αναφοράς για την Ξάνθη η ντίσκο Πήγασος, η πιο διάσημη ντισκοτέκ της εποχής με είσοδο από την Κονίτσης, ένας τεράστιος χώρος, που λειτουργούσε κάθε ημέρα και αποτελούσε σημείο συνάντησης και διασκέδασης για την νεολαία με τις εκδηλώσεις, τους χορούς, τους διαγωνισμούς και τα καλλιστεία που διοργάνωνε.

Επίσης το καφέ μπαρ Μίνι Γκολφ, ένα πρωτοποριακό καφέ για την εποχή του, αφού εκτός από τον καφέ όποιος επιθυμούσε μπορούσε να παίξει μίνι γκολφ.

Ο Κύκνος, ένα ακόμη καφέ της πόλης, που στεγαζόταν στο Αρχοντικό Στάλιου και εκεί κοντά το ζαχαροπλαστείο Ανέστης και το ατελιέ ζωγραφικής και αγιογραφίας του Τρίκη.

Η Ξάνθη σε αυτήν την δεκαετία όπως λέει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη τόσο οικονομική όσο και πολιτιστική, παράδειγμα η πληθώρα των πολιτιστικών συλλόγων, όπως η ΦΕΞ και η γκαλερί της Ανθής Γκέρμαν, η Πολυτεχνική Σχολή με τους φοιτητές της,  η έδρα του Δ΄ Σώματος Στρατού και τα συνεταιριστικά εργοστάσια  με τις επιχειρήσεις, δημιούργησαν μία Ξάνθη της αλλαγής και της αναγέννησης, που έβλεπε τότε ότι το μέλλον της ανήκει…

Ακούστε το Δ.Γκαγκαλίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά