«Η άλλη θέα» η νέα ποιητική συλλογή της Ε.Ψαραλίδου παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης ‘Οικία Μ.Χατζιδάκι’-‘Η τέχνη είναι ανάγκη’ λέει η δημιουργός

‘Η τέχνη , η δημιουργία είναι αναγκαιότητα. Πρέπει να θωρακίζουμε την ψυχή μας’’ επισημαίνει η Έλενα Ψαραλίδου η οποία επέστρεψε από το Βόλο στη γενέτειρα της, την Ξάνθη, για να παρουσιάσει αύριο Σάββατο, στις 18:30, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης Οικία Μ. Χατζιδάκι’ τη νέα της ποιητική συλλογή -8η κατά σειρά- ‘Η άλλη Θέα’.

Συνοδευόμενη από το Θανάση Μουσόπουλο επισκέφθηκε το δημοτικό ραδιόφωνο και φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή όπου αναφέρθηκε στη νέα της ποιητική συλλογή, στην πρωτοποριακή ποιητική σκηνή ‘Volos Poetry Slam’ και στη δική της εσωτερική ανάγκη να εκφραστεί και να συνομιλήσει με τους ανθρώπους και τη φύση γύρω της με την ποίηση.

‘Επιδιώκω την απλότητα’ θα πει και θα προσθέσει ‘ μεγαλώνοντας τη χάνουμε μαζί με την παιδικότητα μας και θέλει μεγάλη προσπάθεια για να την ξαναβρούμε…’

Για τη νέα  ποιητική συλλογή της θα πει: ‘είναι η άλλη θέαση των πραγμάτων. Η πνευματικότητα. Είμαστε ενέργεια κι αυτό που μας χωρίζει είναι η δέσμευση από το σώμα και την ύλη…’

 ‘Η Άλλη Θέα’ χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη φέρει τον  τίτλο ‘Προσωπογραφίες’ και  περιέχει ποιήματα που αποδίδουν με σύντομες πινελιές ουσιαστικά στοιχεία ανθρώπων και πλασμάτων. Η δεύτερη με τίτλο ‘Στις αμμουδιές του νου’ περιλαμβάνει ποιήματα με υπαρξιακό περιεχόμενο. Η τρίτη ενότητα με τίτλο ‘Volos Poetry Slam’ περιλαμβάνει μια επιλογή ποιημάτων της  που παρουσιάστηκαν στις εκδηλώσεις της ποιητικής σκηνής .

Η ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam ξεκίνησε  το 2010 και συνεχίζει  να παρεμβαίνει στα πολιτιστικά  πράγματα του Βόλου, με όραμα να φέρει την ποίηση στην καθημερινότητα. Ξεκίνησε από την κ. Ψαραλίδου ως ιδέα για ένα διαγωνισμό ποίησης slam , προφορικής δηλαδή ποίησης με στοιχεία θεατρικότητας, και εξελίχθηκε σε ποιητική σκηνή που διοργανώνει εκδηλώσεις τρεις- τέσσερις  φορές το χρόνο. Όμως η δράση δεν σταματά εκεί. Με ευφάνταστους , διαδραστικούς τρόπους, τα 15 άτομα που συνέπραξαν για την ίδρυση της επιδιώκουν να εντάξουν την ποίηση στην καθημερινότητα των Βολιωτών. Η κ. Ψαραλίδου αφηγήθηκε ιδιαίτερες στιγμές αυτών των καθημερινών συναντήσεων με τους ανύποπτους περαστικούς στους δρόμους της πόλης που αποδεικνύουν ότι η όλη προσπάθεια δεν θέλει …κόπο αλλά …τρόπο : ‘ Αναρτούμε ποιήματα στα δέντρα στον κεντρικό πεζόδρομο του Βόλου ή μοιράζουμε ποιήματα στους περαστικούς, οι οποίοι αρχικά αναρωτιούνται αν τους πουλάμε κάτι και ξαφνικά βρίσκονται με ένα ποίημα στο χέρι ! Μια άλλη φορά τους αιφνιδιάζουμε ‘αιχμαλωτίζοντας’ στον φωτογραφικό φακό το χαμόγελο τους! Στη συνέχεια αυτά τα χαμόγελα τα παρουσιάσαμε σε μια έκθεση, με την έγκριση τους βέβαια !’

Ο Θανάσης Μουσόπουλος

Προλογίζοντας την ο φιλόλογος-συγγραφέας-ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος σημείωσε ότι είναι ένα από τα διαβατάρικά πουλιά της Ξάνθης που όμως δεν την ξεχνά αφού επισκέπτεται τη γενέτειρα της τακτικά. Ο ίδιος, ως θείος της αλλά και δάσκαλος της, την καμαρώνει για την ποιητική της πορεία, αλλά και την ποιητική συνθήκη που δημιούργησε στο Βόλο με το ‘Volos Poetry Slam’ κάτω από τη σκιά του Πηλίου.

«Η ΑΛΛΗ ΘέΑ» , η ποιητική συλλογή της Έλενας Ψαραλίδου παρουσιάζεται το Σάββατο 11 Μαρτίου   και ώρα 18.30  στον Πολυχώρο Τέχνης Οικία Μάνου Χατζιδάκι (Ελ. Βενιζέλου 17 ) σε μια βραδιά  με ποίηση  και μουσική. Για την ποιήτρια θα μιλήσει ο ποιητής-φιλόλογος-συγγραφέας   Θανάσης Μουσόπουλος.    Την ποιητική συλλογή  θα παρουσιάσει ο φιλόλογος-συγγραφέας Δημήτρης Βλάχος. Απαγγέλλουν: Γιάννα Βογιατζοπούλου, Έλενα Ψαραλίδου.  Μουσική  παίζει ο  Χάρης Ξυλάς. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την  Αντιπεριφέρεια  Ξάνθης . 

Στο τέλος της ραδιοφωνικής αυτής συνάντησης μεταδόθηκε το μελοποιημένο ποίημα της Έλενας Ψαραλίδου ‘ εικονική πραγματικότητα’. Η  μουσική και η ερμηνεία είναι του Μίλτου Μιλτιάδη. Το ποίημα αυτό συμπεριλαμβάνεται στην τρίτη ενότητα της Άλλης Θέας’. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο-συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά