Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης: Χαιρετίζουμε τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια- Όλοι στις κινητοποιήσεις την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Απόφαση του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης

 

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ!

Στο σύστημα του κέρδους τύχη αν σωθείς, αξία στις ζωές μας να δώσουμε εμείς!

 

Χαιρετίζουμε τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια με συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, λαού και νεολαίας που πλημμύρισαν τους δρόμους όλης της χώρας! Η συμμετοχή και στην Ξάνθη ήταν συγκλονιστική με εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές να φωνάζουν πως η οργή που νιώθουμε όλοι θα γίνει ποτάμι και θα τους πνίξει για το έγκλημα στα Τέμπη. Το αποδείξαμε: έχουμε δύναμη, δεν τους συγχωρούμε, δεν ξεχνάμε! Όσοι βρεθήκαμε στις  κινητοποιήσεις στην πόλη την τελευταία εβδομάδα γεμίζουμε ελπίδα και αντλούμε δύναμη μέσα στην μαυρίλα. Οι εικόνες από τους εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές που κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης μας γέμισαν με δύναμη για τη συνέχεια στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας, για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα και να πάρουμε εκδίκηση για όλους τους νεκρούς, για να γίνουμε η φωνή τους!

 

 

Όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εκφράσαμε και εκφράζουμε την θλίψη μας, αλλά κυρίως την οργή μας για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, για τους ανθρώπους, τους συμφοιτητές μας που χάθηκαν τόσο άδικα. Οργή γιατί το 2023 υπήρχαν όλα τα μέσα να αποτραπεί η σύγκρουση:

 • Το κόστος τοποθέτησης ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου ανέρχεται σε περίπου 50.000 ευρώ και ενώ η εταιρία μετρούσε κέρδη 150 εκατομμυρίων, επιδοτούνταν σε ετήσια βάση από το κράτος με 45 εκατομμύρια, δεν τοποθετήθηκαν ποτέ!
 • Οργή γιατί οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους επανειλημμένα είχαν προειδοποιήσει με την τελευταία τους ανακοίνωση στις 7 Φλεβάρη, μόλις 20 ημέρες πριν το έγκλημα, να καταλήγει «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις».
 • Οργή γιατί κάθε μέρα ακούμε στα αμφιθέατρα μας για τα άλματα της τεχνολογίας στον κλάδο της Πληροφορικής, των Κατασκευών κι όμως το κέρδος δεν επιτρέπει αυτή να αξιοποιείται για να ξέρουμε που βρίσκεται ένα τρένο, για να μπαίνουμε σε αυτό νοιώθοντας ασφαλείς!

 

Ακούστηκε δυνατά το ΩΣ ΕΔΩ! Για το έγκλημα αυτό υπάρχουν ένοχοι! Κυβερνήσεις, κράτος, ο επιχειρηματικός όμιλος της Hellenic Train. Όλοι αυτοί που λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή ως κόστος όταν γεμίζουν με εκατομμύρια τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία βροντοφώναξαν αυτές τις μέρες χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα! Όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις και η σημερινή προώθησαν βήμα-βήμα τη στρατηγική της απελευθέρωσης των μεταφορών, της ιδιωτικοποίησης, το κομμάτιασμα του σιδηρόδρομου για να πουληθεί σε εταιρίες, την τραγική υποχρηματοδότηση στις υποδομές, χωρίς καν σε λειτουργία ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, που διαμόρφωσε τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς χωρίς σταθερή εργασία, με ελαστικές σχέσεις, με εντατικοποίηση, με τεράστια υποστελέχωση.  Μας γεμίζει οργή η προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες. Η προσπάθεια να τα φορτώσουν στο “ανθρώπινο λάθος” προκαλεί την απλή λογική! Όλοι τους ξέρανε, όλοι τους γνώριζαν και τώρα κάνουν τους ανήξερους. Τους βαρεθήκαμε! Χορτάσαμε σωτήρες και τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων, τώρα θα μιλήσουμε εμείς!

 

«Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις».

 

Δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή. Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια που "εξυγιάναν" όπως λένε τον ΟΣΕ κομματιάζοντας τον, αφήνοντας τον χωρίς εργαζόμενους, μπουκώνοντας με χρήμα μια εταιρία για να κερδίζει στην πλάτη των αναγκών μας περηφανεύονται πως εξυγιαίνουν με τον ίδιο τρόπο το Σχολείο, το  Πανεπιστήμιο, τα Νοσοκομεία.

 

Αυτή την εξυγίανση την ζούμε στις ελλείψεις σε φύλαξη και καθαριότητα, τις ζούμε όταν βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να αντικαταστήσουμε χαλασμένα εξαρτήματα στα δωμάτια μας, όταν αναλαμβάνουμε τη θέρμανση στα δωμάτια μας , όταν πληρώνουμε νοίκια, ρεύμα, λεωφορεία.

 • Πώς είναι δυνατόν αλήθεια την ίδια στιγμή που το κράτος δίνει 50 εκατ. στην Hellenic Train για τα δρομολόγια «άγονων» γραμμών, όπως θεωρείται και το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, να μην δίνει ούτε ένα ευρώ για να μεταφέρομαστε δωρεάν στις σχολές και τις εστίες;
 • Πώς γίνεται την ίδια στιγμή που ένας φοιτητής τρέμει να ανοίξει τον λογαριασμό του ρεύματος, που η λίστα στο σούπερ μάρκετ όλο και μικραίνει που μας αναγκάζουν να πληρώνουμε επιπλέον 20€ τον μήνα για να μπορούμε να μεταφερθούμε στις σχολές και τα σπίτια μας το ίδιο κράτος να βρίσκει τόσο χρήμα για μια μόνο εταιρία!
 • Πώς γίνεται ενώ μας λένε ότι δεν θα ξανά υπάρξει κρατικό έγκλημα να μην αξιοποιούν την αντισεισμική τράπεζα των πολιτικών μηχανικών οι φοιτητές του τμήματος για να μαθαίνουν πως θα σώζουν ζωές και περιουσίες και αυτή να δίνεται μόνο σε εταιρίες σε μια χώρα που οι σεισμοί κάθε χρόνο απειλούν ζωές και δεν υπάρχει πουθενά αντισεισμική προστασία.

 

Ξέρουμε καλά ότι η ίδια πολιτική που λογαριάζει το κέρδος πάνω από τις ζωές μας είναι που προχωράει και το χτύπημα στις σπουδές και τα πτυχία, υποβαθμίζει τα μορφωτικά μας δικαιώματα! Είναι η πολιτική της σημερινής και όλων των κυβερνήσεων, των κατευθύνσεων της ΕΕ που υποτάσσονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Η πολιτική αυτή είναι που θέλει στις εστίες να κάνουν πάρτυ οι εργολάβοι, βάζοντας πάνω από την ανάγκη μας για δωρεάν και ασφαλή στέγη με βάση τις δυνατότητες του σήμερα, τα κέρδη τους. Οι δικές μας ανάγκες μπαίνουν καθημερινά στο ζύγι κόστους οφέλους.

 

Ήδη από το ξεκίνημα της χρονιάς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης στην Ξάνθη και την επιβολή εισιτηρίου για τα δρομολόγια από και προς τις σχολές μας και τις κατοικίες μας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες πόλεις το ΔΠΘ, την ίδια στιγμή που η διοίκηση του πανεπιστήμιου έχει βολευτεί με αυτή την κατάσταση,  κλείνει τα μάτια της μπροστά στην οξυμένη αυτή η συνθήκη. Είναι απαράδεκτο να σκεφτόμαστε καθημερινά αν θα έχουμε την δυνατότητα να πάμε στις σχολές μας και τα σπίτια μας ή ακόμα αν θα έχουμε την δυνατότητα να φάμε στις λέσχες τις πόλεις. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήταν οι απειλές και οι τραμπουκισμοί της ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ και της αστυνομίας προς φοιτητές/τριες/α που είτε δεν είχαν την δυνατότητα είτε αρνήθηκαν να πληρώσουν εισιτήριο.

 

Δεν θα περιμένουμε το επόμενο έγκλημα!

 Οι εστιακοί ζούμε σε κτίρια τα οποία δεν δέχονται καμία συντήρηση, με σκουριασμένους σωλήνες, ταβάνια που στάζουν μούχλα και δωμάτια που πλυμμυρίζουν, με το ρεύμα να πέφτει απότομα, ελλειπή φωτισμό στο campus ενώ καμία μέριμνα δεν υπάρχει για πλυντήρια στα κτήρια και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

 

Δεν θα ανεχτούμε άλλο να ζούμε στην μαυρίλα που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι και μονόδρομος. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε το επόμενο έγκλημα! Δεν θα τους περάσει! Με τους Συλλόγους μας, δυναμώνουμε τον αγώνα, οργανώνουμε την απάντηση μας!

 

Τώρα δεν είναι ώρα σιωπής, είναι ώρα αγώνα!

 

 

 

Διεκδικούμε:

 

 

 • Να διελευκανθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος, να αποδοθούν όλες οι ευθύνες! Καμία συγκάλυψη!
 • Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζόμενων στους σιδηροδρόμους.
 1. Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες των Μέσων Σταθερής & μη τροχιάς.
 2. Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης εργασιών.
 3. Τεχνικός ασφαλείας & γιατρός εργασίας σε κάθε σιδηροδρομικό συγκρότημα & σταθμό.
 4. Ολοκλήρωση των έργων υποδομής, τοποθέτησης ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου, όλων των μέσων ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.
 5. Συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού & της σιδηροδρομικής γραμμής.
 • Φθηνές και ασφαλείς μαζικές μεταφορές για το λαό και τους εργαζόμενους χωρίς τη λογική κόστους – οφέλους!
 • Ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους συμφοιτητές μας τραυματίες & όλους τους επιβάτες του τραίνου. Κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνο του. Μέτρα ψυχολογικής στήριξης για όλους τους φοιτητές & τις οικογένειες τους, δωρεάν πρόσβαση σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς με ευθύνη του κράτους & του πανεπιστημίου.
 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους τους φοιτητές. Εδώ και τώρα να δοθεί κρατικό κονδύλι για δωρεάν λεωφορεία!
 • Μέτρα συντήρησης των κτιρίων της Πολυτεχνικής και των εστιών.
 • Επαρκής φωτισμός, αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στις εστίες, πλυντήρια σε κάθε όροφο κτηρίου
 • Να γίνουν προσλήψεις στην φύλαξη και την καθαριότητα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Προχωράμε σε:

 

 • Συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 16/03 στις 11:00 στην κεντρική πλατεία
 • Δημιουργία graffiti στον χώρο των εστιών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά