Ιππ. Καμαρίδης: Το Λυκοδρόμιο, η ιδιωτικοποίηση του νερού και η εξέλιξη των έργων 21 εκατομμυρίων ευρώ

Στην ενημερωτική εκπομπή «Τα Νέα της Πόλης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτης Καμαρίδης, καθώς εξελίσσονται στην επικράτεια του Δήμου Ξάνθης από την εταιρεία, έργα 21 εκατομμυρίων ευρώ και εάν προσθέσει κανείς και τα 5 περίπου εκατομμύρια της Λυματολάσπης που θα εξελιχθεί εντός των επομένων μηνών μιλάμε για τις μεγαλύτερες αυτή τη στιγμή παρεμβάσεις στον Δήμο Ξάνθης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το ζήτημα που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα με τη διπλή βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης του Λυκοδρομίου και τη διπλή αποκατάσταση, σε αντίξοες συνθήκες από τη ΔΕΥΑΞ

Η ιδιωτικοποίηση του νερού

Όσο αφορά το μεγάλο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού ο Ιπποκράτης Καμαρίδης δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι ο ίδιος, η εταιρεία, το Διοικητικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι και όλοι οι πολίτες, όλη η κοινωνία σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνουν την οποιαδήποτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του νερού. Διατύπωσε την άποψη ότι το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε αφορά σε δύο τρεις μεγάλες επιχειρήσεις της επικράτειας που έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά ζητήματα και ότι όλο αυτό «αξιοποιήθηκε» εναντίον της Κυβέρνησης λόγω της προεκλογικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση όμως τόνισε ότι,  για το συμφέρον της κοινωνίας η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν μπορεί να σταθεί για κανέναν λόγο.

Έργα ύψους μεγαλύτερου των 21 εκατομμυρίων ευρώ στην Ξάνθη

Τα έργα που εξελίσσονται από τη ΔΕΥΑΞ και αφορούν όλο τον Δήμο Ξάνθης, ανέφερε ο Ιπποκράτης Καμαρίδης είναι ουσιαστικά έργα του Δήμου και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη για τον προγραμματισμό, την εξέλιξη, τον συντονισμό για την καλή λειτουργία των παρεμβάσεων  και τη στήριξη των έργων που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Μεροκάματα , απασχόληση, τόνωση της εμπορικής κίνησης της Ξάνθης

Τα έργα αυτά θα αναβαθμίσουν όλες τις υποδομές και τη λειτουργική εξυπηρέτηση της Ξάνθης, αδαπάνως για τους Ξανθιώτες, καθώς όλα τα έργα χρηματοδοτούνται από την ευρωπαϊκή ένωση ή από εθνικούς πόρους, σημείωσε ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα στην Ξάνθη θα απασχοληθεί για την ολοκλήρωση των έργων ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων, που θα έχουν δουλειά στα έργα αυτά, όπως και ολόκληρος ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης, καθώς τα έργα αυτά απαιτούν προμήθειες υλικών, παροχή υπηρεσιών, παράπλευρες εμπορικές εξυπηρετήσεις, διαμονή, διατροφή και υποστήριξη πολλών ανθρώπων.   

Η περίπτωση του Λυκοδρομίου

Προβλήματα στην υδροδότηση αντιμετώπισε το βορινό τμήμα του οικισμού Λυκοδρομίου κατά τις Άγιες μέρες του Πάσχα.

Δικαιολογημένα κάτοικοι και επισκέπτες αντέδρασαν έντονα, με τα παράπονά τους να παίρνουν ιδιαίτερη έκταση και να αναπαράγονται σε συγκεκριμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης αυτούσια, μονομερώς και χωρίς την στοιχειώδη διασταύρωση στοιχείων και επικοινωνία με τους αρμόδιους, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας .

Το πρόβλημα υδροδότησης του οικισμού Λυκοδρομίου όπως και των γύρω οικισμών (Γέρακα, Μ. Εύμοιρο, Πίλημα και Ισαία) ταλανίζει τις Δημοτικές Αρχές των τελευταίων είκοσι χρόνων τουλάχιστον, ένα πρόβλημα που γνωρίζουν οι κάτοικοι και που εύκολα επιβεβαιώνεται από δημοσιεύματα και ερωτήσεις σε Δημοτικά Συμβούλια κατά το παρελθόν.

Από τη στιγμή που ενημερώθηκαν Δημοτική Αρχή και ΔΕΥΑ Ξάνθης, κινητοποιήθηκαν με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο βόρειο τμήμα του Λυκοδρομίου, το οποίο και έμεινε από νερό, ενώ να επισημανθεί πως στο νότιο τμήμα του οικισμού η υδροδότηση δεν διακόπηκε καθόλη τη διάρκεια του Πάσχα.

Συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, υπάλληλοι περπάτησαν πολλά χιλιόμετρα δύσβατου ορεινού δικτύου για να εντοπίσουν, να κουβαλήσουν με τα χέρια υλικά μέσα στο βουνό και να αποκαταστήσουν την βλάβη ενώ παράλληλα δύο υδροφόρες, της ΔΕΥΑΞ και του τμήματος πρασίνου προσπαθούσαν να προμηθεύσουν τη δεξαμενή του πάνω οικισμού με πόσιμο νερό. Η μεγάλη κατανάλωση και μία ακόμη βλάβη στο ίδιο δίκτυο δημιούργησε μεγάλα διαστήματα διακοπής νερού μέχρι που αποκαταστάθηκε από το προσωπικό που εργάστηκε μέχρι αργά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μπόρεσαν οι κάτοικοι να γιορτάσουν την ημέρα του Πάσχα.

Να σημειωθεί πως τη Μεγάλη Παρασκευή και Σάββατο δεύτερο συνεργείο της ΔΕΥΑΞ αποκατάστησε βλάβη στον οικισμό των Κομνηνών ενώ μετέβησαν και στο Λειβαδίτη όπου κλήθηκαν από κατοίκους για πιθανή βλάβη.

Δυστυχώς μεγαλύτερη βλάβη στο δίκτυο του Λυκοδρομίου προκλήθηκε και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα με το προσωπικό του ΔΕ Σταυρούπολης και της ΔΕΥΑΞ να ξαναδιασχίζει τον ορεινό όγκο βόρεια του Λυκοδρομίου αντιμέτωπο με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να δυσχεραίνουν τις εργασίες τους. Τη βλάβη αυτή κατάφεραν να την αποκαταστήσουν και να δώσουν συνεχή ροή νερού την Τρίτη 18/4.

Με αφορμή την εντυπωσιοθηρία και την παραπληροφόρηση που δόθηκε στο ζήτημα, επισημαίνεται πως όλοι ανεξαιρέτως, διοίκηση και εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΞ και της ΔΕ Σταυρούπολης έσκυψαν πάνω στο πρόβλημα από την πρώτη στιγμή και προσπάθησαν επί μέρες με το μέγιστο των δυνατοτήτων τους για να λυθεί το συντομότερο.

Επιπλέον με εργασίες που έγιναν στην τελευταία τριετία και θα γίνουν από τη ΔΕΥΑΞ στην περιοχή, παράλληλα με το ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» έργο, που αφορά την κατασκευή δεξαμενών και νέου εξωτερικού αγωγού για την ύδρευση των οικισμών Μέγα Εύμοιρο, Λυκοδρόμιο, Πίλημα και Γέρακας, να έχει ξεκινήσει και να υλοποιείται, αναμένεται να λυθεί και το έντονο πρόβλημα του βόρειου τμήματος του Λυκοδρομίου και μέρες σαν αυτές του Αγίου Πάσχα οι κάτοικοι του να επικοινωνούν μόνο για Χρόνια Πολλά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά
Τοπικά