Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος // Η άνοιξη είναι Ανάσταση.

«Ανέτειλε το έαρ, δεύτε ευωχηθώμεν. Εξέλαμψεν η Ανάστασις, δεύτε ευφρανθώμεν»

Η άνοιξη είναι Ανάσταση.

Σε ανοιξιάτικη περίοδο συνέβη το γεγονός της Αναστάσεως.

Τότε που από τον τάφο του χειμώνα ανασταίνεται μία νέα φύση, τότε και από το καινό μνημείο αναστήθηκε ο Χριστός, η καινή κτίσις, η νέα ζωή.

Τότε που από τη νεκρή φύση ανθούν τα λουλούδια, τότε και από τον τάφο άνθισε  Εκείνος, που είναι το ευωδέστερο λουλούδι.

Αλλά και η Ανάσταση είναι άνοιξη. Είναι το άνοιγμα μιας νέας ζωής. Κλειστός ήταν ο δρόμος προς τον ουρανό. Άνοιξε με την Ανάσταση. Κλειστά ήσαν τα σύνορα ανάμεσα στον άνθρωπο και το Θεό. Άνοιξαν με την Ανάσταση αποκαταστάθηκε η επικοινωνία ανθρώπου και Θεού. Κλειστοί και περιορισμένοι ήταν οι ορίζοντες του ανθρώπου. Με την Ανάσταση άνοιξαν, διαπλατύνθηκαν.

 

 

Με την Ανάσταση του Χριστού γη και ουρανός γέμισαν από λουλούδια. Λουλούδια της Αναστάσεως είναι οι μάρτυρες της Πίστεως. Αν δεν ήταν η Ανάσταση, δεν θα υπήρχαν μάρτυρες. Η δύναμη της Αναστάσεως εδραίωνε το φρόνημά τους. Η ελπίδα τηςς Αναστάσεως πλημμύριζε την ψυχή τους με χαρά την ώρα του μαρτυρίου. Για την μνήμη του Αγίου Γεωργίου λέγει ένας ύμνος της ακολουθίας Του: «Σήμερον έαρ νοητόν ανέτειλεν ημίν, η παγκόσμιος μνήμη Γεωργίου του σοφού Μεγαλομάρτυρος».

Ο Άγιος Γεώργιος είναι νικητής και θριαμβευτής, διότι καταφρόνησε τον θάνατο. Τι είναι ο θάνατος για κάθε πιστό; Θηρίο μεν αλλά θηρίο ξεδοντιασμένο. Δεν τον φοβάται ο χριστιανός. Με χαρά οδηγείται στο θάνατο.

Ο άγιος Γεώργιος ζει τώρα την δόξα της Αναστάσεως. Νίκησε τα θέλγητρα και τα φόβητρα του εχθρού. Τα θέλγητρα των πειρασμών είναι επικίνδυνα για κάθε νέο. Και ήταν νέος ο άγιος Γεώργιος. Τα θέλγητρα της κοσμικής δόξας είναι επικίνδυνα για κάθε αξιωματούχο. Και ήταν μεγάλος αξιωματούχος ο άγιος Γεώργιος. Ξεπέρασε τα θέλγητρα. Και ύστερα ήρθαν τα φόβητρα: τα βασανιστήρια και ο θάνατος. Όμως, όπως δεν σαγηνεύθηκε από τα θέλγητρα, έτσι δεν φοβήθηκε και από τα φόβητρα. Ήταν οπλίτης γενναίος και αθλητής τροπαιοφόρος στη γη. Ζει τώρα το θρίαμβο της  Αναστάσεως στον Ουρανό.                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά