Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων: Ένας θεσμός που αναβαθμίζεται συνεχώς

Μια υπέροχη γιορτή, την πρώτη εβδομάδα του Μάη, επισφραγίστηκε το Σάββατο το απόγευμα, μπροστά από το Δημαρχείο, με τη συναυλία όλων των μαθητών, Ελλήνων και ξένων, που συμμετείχαν στην όγδοη διοργάνωση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων».

Περί τους 1200 μαθητές, από 19 Μουσικά Σχολεία της χώρας και τέσσερα, από πόλεις της Ισπανίας, Ιταλίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, «πλημμύρισαν» για μια εβδομάδα την πόλη με τις μουσικές, τη νεανική τους αύρα, την ορμή και τα φωτεινά τους χαμόγελα.

Η Ξάνθη, για άλλη μια φορά έγινε σημείο πολιτιστικής δράσης και «ντύθηκε» κι αυτή τα γιορτινά της, για να υποδεχτεί μαθητές, συνοδούς, εκπαιδευτικούς, αλλά και επισκέπτες που δεν έχασαν την ευκαιρία να πάρουν μία γενναία γεύση από τον πιο ιδιαίτερο πολιτιστικό θεσμό που «γέννησε» η πόλη.

Και την τελευταία ημέρα, το απόγευμα του Σαββάτου, ο διεθνούς φήμης συνθέτης Νίκος Κυπουργός «οδήγησε», με την αγάπη και τη βαθιά μουσική σχέση που έχει αναπτύξει με τους νέους, τη μεγάλη ορχήστρα των Μουσικών Σχολείων, στην οποία συμμετείχαν οι υπέροχες Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, προσφέροντας ένα εξαιρετικό φινάλε.

Μελωδίες, χρώματα κι οι μυρωδιές του Μάη συνέπραξαν, για να δημιουργήσουν… Μια πόλη μαγική

Νωρίτερα, ο Νίκος Κυπουργός δεχόταν την τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη, για τη «συνεχή και αδιάλειπτη συμμετοχή στον πολιτιστικό θεσμό της πόλης», αλλά και για τη «μεγάλη του προσφορά στον Πολιτισμό», εν γένει.

Συγχαρητήρια δέχτηκε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιος, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή λήξης και μίλησε για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Τέχνη στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των νέων», αλλά και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Μπούτο, που ευχαρίστησε τον συνθέτη, εκ μέρους του Σώματος.

Ο ίδιος, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται στον τομέα του Πολιτισμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους συνεργάτες του, τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση, αλλά και σε όλες τις διοργανώσεις, στον κόσμο που δίνει το ζωηρό «παρών» και φυσικά, στους μαθητές που, όπως υπογράμμισε, καταφέρνουν επάξια να γίνονται μέρη μιας ορχήστρας, σε σύντομο χρονικό διάστημα και να αποδίδουν με επιτυχία.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ξάνθης εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση, γιατί, όπως είπε, ένας θεσμός που ξεκίνησε με τη συμμετοχή των μουσικών σχολείων της χώρας μας, διευρύνεται, με μαθητές των Βαλκανίων και της Μεσογείου και με τη «σύμπραξη» διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την Ξάνθη, σε σημείο πολιτιστικής δράσης και έκφρασης.

Υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου και η δημιουργία υποδομής στο όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, ώστε να δημιουργηθεί ένας «νοητός κύκλος Πολιτισμού», όπου θα ενώνονται οι δύο γιγάντιες μορφές της μουσικής, της διανόησης και του ελληνικού πνεύματος: Ο Μάνος Χατζηδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Επισήμανε ότι ο Δήμος θα συνεχίζει να υποστηρίζει με δράσεις, πρωτοβουλίες και πολιτικές την πολιτιστική έκφραση -ιδίως των νέων ανθρώπων- που αποτελούν, όπως είπε, το Μέλλον του Τόπου και εξέφρασε τη βούληση της αναβάθμισης του θεσμού «Ξάνθη, Πόλις Ονείρου Μουσικών Σχολείων», χρόνο με τον χρόνο, εωσότου, η Ξάνθη να αποτελέσει σημείο πολιτιστικής δημιουργίας από όλο τον κόσμο.

«Θα τα καταφέρουμε, γιατί είμαστε όλοι μαζί», τόνισε και ευχαρίστησε «τις δυνάμεις του τόπου», που και φέτος έδωσαν (για άλλη μια φορά) τον καλύτερό τους εαυτό, ανεβάζοντας τον πήχυ ακόμα πιο ψηλά: Τον Διευθυντή, τους εκπαιδευτικούς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, τον Πρόεδρο, τα στελέχη του Κέντρου Πολιτισμού, αλλά και τους εργαζόμενους όλου του Δήμου, για την υποστήριξη της διοργάνωσης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους Εθελοντές, «αυτό το ζωηρό κύτταρο της τοπικής μας κοινωνίας, που αποτελεί και το στοιχείο που χαρακτηρίζει και διαφοροποιεί την περιοχή μας από την υπόλοιπη Ελλάδα», όπως είπε.

«Μα, κυρίως, ένα μεγάλο Ευχαριστώ στις νέες και τους νέους με το ανήσυχο πνεύμα και το φωτεινό χαμόγελο που πλημμύρισαν την πόλη με χρώματα, αρώματα και μελωδίες και μας υπόσχονται το Μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Καλλιτεχνικά
Κοινωνικά
Τοπικά