Δημήτρης Σαλτούρος: "Να ΄σαι σίγουρος σμηναγέ ότι δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ."

"Να ΄σαι σίγουρος σμηναγέ ότι δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Να ΄σαι σίγουρος ότι δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ παρά μόνο αν ξεχάσουμε τους εαυτούς μας.

Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, παρά μόνο αν σταματήσουμε να κοιτάζουμε στον αγαπημένο σου Ελληνικό ουρανό και να ονειρευόμαστε έναν όμορφο και ειρηνικό κόσμο σαν αυτόν για τον οποίο έδωσες τη ζωή σου."

Με αυτά τα λόγια ο Δημήτρης Σαλτούρος έκλεισε τις σκέψεις του καταθέτοντας χθες στην Κάρπαθο στεφάνι στην εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τον αδικοχαμένο Σμηναγό Κωνστανίνο Ηλιάκη. Ο Βουλευτής της Ξάνθης παρέστη στην εκδήλωση ως Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος Του Προέδρου του Κινήματος Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Δημήτρης  Σαλτούρος  απηύθυνε το εξής μήνυμα:

«Θέλω σήμερα βρισκόμενος στο ακριτικό νησί μας της Καρπάθου να αφήσω σε δεύτερη μοίρα την ιδιότητά μου του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του, την ιδιότητά μου του βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και οποιαδήποτε θεσμική μου ιδιότητα και να μιλήσω σαν ένας απλός πολίτης μιας επίσης ακριτικής περιοχής, της Θράκης, στον οποίο πολίτη απενεμήθη η μεγάλη τιμή να αναφερθεί δημοσίως σε έναν σύγχρονο Έλληνα ήρωα. Στον Κώστα Ηλιάκη.

Ο Κώστας Ηλιάκης αποτελεί μέρος μιας ξεχωριστής και προνομιούχου μερίδας ανθρώπων. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που έχοντας οπωσδήποτε τις αντικειμενικές προϋποθέσεις, αφιερώθηκαν περαιτέρω στο έργο τους με έναν τρόπο απόλυτο, ολοκληρωτικό και θαυμαστό. Και που οι πράξεις τους απηχούν τελικά όχι μόνο στον εαυτό τους ή σε έναν στενό περίγυρο, απλά σε ευρύτατο αριθμό ανθρώπων. Γιατί δεν πρόκειται απλά για έναν πιλότο μαχητικού αεροσκάφους. Πρόκειται για την αιχμή του δόρατος ενός ολόκληρου λαού. Αυτός είναι ο συμβολισμός που ενσωματώνουν οι κορυφαίοι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Αυτό είναι το μεγάλο καθήκον που καλούνται να επιτελέσουν. Να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών αλλά και της μεγαλειώδους ιστορίας και παράδοσης ενός ολόκληρου Έθνους. Και το πράττουν με τρόπο θαυμαστό. Αποδεικνύοντας μάλιστα την αξιοσύνη τους καθημερινά, σε συνθήκες ακραίες, οριακές και επικίνδυνες, παρ’ όλα αυτά τόσο γνώριμες και οικείες για αυτούς.

Ο Κώστας Ηλιάκης λοιπόν, τη στιγμή της απόφασης, τη στιγμή της επιλογής, τη στιγμή που ξεχωρίζουν οι λίγοι απ’ τους πολλούς, οι άριστοι απ’ τους ικανούς και οι ήρωες απ’ τους υπόλοιπους, έκανε για μια ακόμη φορά την επιλογή του. Κανένας συμβιβασμός, καμία έκπτωση, κανένας δισταγμός. Γι αυτό τον τιμούμε, για αυτό τον ευγνωμονούμε. Γιατί μας τίμησε εκπροσωπώντας μας, γιατί μας πήρε μαζί του πάνω στα φτερά της ψυχής του και μας ανύψωσε σε ύψη δυσθεώρητα για πολλούς από εμάς.

Αυτήν την πολύτιμη παρακαταθήκη έχουμε καθήκον να τη διαφυλάξουμε και να την αναδείξουμε, σε κάθε έκφανση της δημόσιας αλλά και ιδιωτικής ζωής του καθενός. Άλλωστε υπάρχει για να μας θυμίζει αυτό το καθήκον πιο πολύ από κάθε μνημείο και από κάθε εκδήλωση, η οικογένεια του σμηναγού, οι άνθρωποι που πόνεσαν και πονάνε πιο πολύ από όλους μα ταυτόχρονα οι άνθρωποι τους οποίους μια ολόκληρη η χώρα – από τη Θράκη μέχρι την Κάρπαθο έχει στην καρδιά της.

Να ΄σαι σίγουρος σμηναγέ ότι δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Να ΄σαι σίγουρος ότι δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ παρά μόνο αν ξεχάσουμε τους εαυτούς μας. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, παρά μόνο αν σταματήσουμε να κοιτάζουμε στον αγαπημένο σου Ελληνικό ουρανό και να ονειρευόμαστε έναν όμορφο και ειρηνικό κόσμο σαν αυτόν για τον οποίο έδωσες τη ζωή σου.»

Πολιτικά