Επιστροφή στη γη. Η διημερίδα ΑΝΑΣΑ για τους νέους αγρότες.

" Η διημερίδα έχει σαν σκοπό να μας ξαναγυρίσει στη γη. Τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες  τη γη λίγο την περιφρονήσαμε, η κρίση μας οδηγεί πάλι στη γη , γιατί η γη θα έχει πάντα κάτι να μας προσφέρει". Με τα λόγια αυτά ο Μητροπολίτης Ξάνθης εξέφρασε τις σκέψεις του  ξεκινώντας τις εργασίες της διημερίδας του σχεδίου δράσης ΑΝΑΣΑ.

 

P Panteleimon 27052013 by Radio899 on Mixcloud

 

 

"Οι προσδοκίες από το Σχέδιο Δράσης " Ανάσα Αγροτικού Χώρου Ξάνθης" είναι πολλές. Τα νέα παιδιά είναι ευκαιρία να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα και τη γη δίνοντας μιαν άλλη προοπτική στο μέλλον τους αλλά και στον τόπο.Η στροφή προς την αγροτική παραγωγή είναι ένας μονόδρομος ιδιαίτερα για την περιοχή μας που έχει μια παράδοση στον Αγροτικό Τομέα" είπε ο Δήμαρχος Ξάνθης κατά τον χαιρετισμό του στην διημερίδα που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ξάνθης, ως εταίρος, της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΑΝΑΣΑ για την επιχειρηματικότητα νέων αγροτών – ανέργων – νέων επιστημόνων στον αγροπεριβαλλοντικό και αγροδιατροφικό τομέα.

Ο Μιχάλης Στυλιανίδης συνέχισε:

"Το θέμα της διημερίδας δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρο αυτή την κρίσιμη οικονομικά περίοδο κι εμείς, όλοι οι Τοπικοί Φορείς του Νομού,  μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος ΑΝΑΣΑ θα προσπαθήσουμε  να δώσουμε τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε άνεργοι, νέοι αγρότες και επιστήμονες να αποκομίσουν  εξειδικευμένες γνώσεις και μεθόδους και να σταδιοδρομήσουν με προοπτικές και επιτυχία στις διαμορφούμενες νέες συνθήκες.

Σαν περιοχή έχουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που επιτρέπουν αισιόδοξες προσδοκίες στην Γεωργία. Έχουμε πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, πολυμορφία εδαφών και κλιματολογικών συνθηκών, από την ορεινή Σταυρούπολη και Μύκη έως τον κάμπο των Αβδήρων και Τοπείρου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα ευρείας γκάμας καλλιεργειών. Οι Δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με πλήθος έργων και ενεργειών στέκονται πάντα στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων, λύνοντάς προβλήματα και δημιουργώντας προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.    

Σήμερα με την έναρξη του προγράμματος ΑΝΑΣΑ ευελπιστούμε να σας προσφέρουμε γνώσεις, καθοδήγηση και πρακτικές που μαζί με θέληση και εργασία, θα ανοίξουν νέους επαγγελματικούς ορίζοντες για όλους εσάς συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνέβαλαν ώστε να οργανωθεί και υλοποιηθεί η όλη αυτή προσπάθεια. Τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Δήμων Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου, Μύκης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ, του Νομαρχιακού ΚΕΚ Ξάνθης, του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, της Aστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας « Παρέμβαση-Ιintervention» και του συντονιστή φορέα «ToThe Point.»

 

M Stylianidis 27052013 by Radio899 on Mixcloud

 

Συνολικά 120 άτομα πρόκειται να επιμορφωθούν και να προωθηθούν στην απασχόληση, στο πλαίσιο του προγράμματος ενώ οι αιτήσεις ξεκίνησαν ήδη στους Δήμους της περιοχής και την ΠΕΔ/ΑΜΘ

Φώτης  Καραλίδης

Η αρχική εισήγηση έγινε από τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Φώτη Καραλίδη, ο οποίος σημείωσε: "η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης έχει ήδη κάνει σωρεία δράσεων στον πρωτογενή τομέα με στόχο οι νέοι που θα επιχειρήσουν να έχουν προϋποθέσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες τους με μειωμένο κόστος. Αυτός ήταν ο προσανατολισμός μας, η δημιουργία δρόμων για την ανάπτυξη δυναμικών καλλιεργειών». Η Γεωθερμία, τόνισε,  μας δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή και στον τομέα τον αγροτικό. Δημόσια για μία ακόμη φορά οφείλω να ευχαριστήσω τον  Σωκράτη Ξυνίδη που  έδωσε καθοριστικές λύσεις από το Υπουργείο του στον τομέα της Γεωθερμίας.

 

F Karalidis 27052013 by Radio899 on Mixcloud

 
Εκπαιδευτικά
Πολιτικά