Ελισσάβετ Γιαννίκη: Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φέρνει στην Ξάνθη η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ-Καθημερινές προβολές έως τις 2 Ιουνίου

Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επαναφέρει τις προβολές σε συγκεκριμένες περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας με τη δράση ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ, κάνοντας διαθέσιμο ένα σημαντικό  μέρος του ελληνικού προγράμματος. 
 
Στην Ξάνθη η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ υποδέχεται το φεστιβάλ και συμμετέχει στη δράση ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ - Περιφερειακές προβολές 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. 
 
Οι προβολές ξεκίνησαν το Σάββατο 27 Μαΐου και θα διαρκέσουν  έως την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης 7:00μμ-11:00μμ.
 
Η υπεύθυνη της κινηματογραφικής λέσχης της ΦΕΞ για το φεστιβάλ, κ. Ελισσάβετ Γιαννίκη, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, σημείωσε ότι δίνεται η ευκαιρία στο κινηματογραφόφιλο κοινό της Ξάνθης να παρακολουθήσει εξαιρετικά ντοκιμαντέρ  που είτε βραβευθήκαν είτε διακρίθηκαν τον περασμένο Μάρτιο στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 
 
Τόνισε ότι φέτος για πρώτη φορά μετά την πανδημία, το Φεστιβάλ επανέφερε τις προβολές σε επιλεγμένες περιφερειακές πόλεις της χώρας, ανάμεσα τους η Ξάνθη,  ενισχύοντας την πολιτιστική αποκέντρωση. Μεταφέρει έτσι μέρος της πολιτιστικής αυτής γιορτής και σε επιλεγμένες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.
 
Η θεματολογία, πρόσθεσε, σχετίζεται με επείγοντα κοινωνικά θέματα που αφορούν ή προβληματίζουν όλους, όπως η κλιματική κρίση, η έμφυλη βία, η πατριαρχική καταπίεση, οι περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, αλλά και προσωπικές ιστορίες συνδεδεμένες με την ιστορία.
 
Κάθε μέρα προβάλλονται στην αίθουσα της κινηματογραφικής λέσχης της ΦΕΞ στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο από τρία έως πέντε ντοκιμαντέρ, ανάλογα με τη διάρκεια τους. (Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών κάθε ημέρας βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΦΕΞ).
 
 Την Παρασκευή 2 Ιουνίου η Κινηματογραφική Λέσχη  στο πλαίσιο του φεστιβάλ, φιλοξενεί το  σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, για μια συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας του «Μια μεγάλη Οικογένεια»,  η οποία συμμετείχε στο 25ο  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
 
Ρόλος της τέχνης, κατέληξε η κ. Γιαννίκη, είναι να φτιάξει έναν κόσμο υποφερτό και να τον φτιάξει και με άλλα υλικά όχι μόνο με όσα σερβίρει η τηλεόραση, καλώντας τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες να αξιοποιήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία που τους δίνεται , να παρακολουθήσουν εξαιρετικά, βραβευμένα ντοκιμαντέρ χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν εκτός πόλης.
 
Ακούστε την κ. Ελισσάβετ Γιαννίκη.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου 
Μοντάζ-επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά