ΕΟΣ Ξάνθης : Διεθνείς συμμετοχές των αθλητών της ομάδας αγωνιστικής αναρρίχησης

Η εξωστρέφεια της Ελληνικής ομοσπονδίας αγωνιστικής αναρρίχησης στις κατηγορίες νέων και ενηλίκων  συμπεριέλαβε και τους αθλητές της Ξάνθης που έχουν επιλεγεί να στελεχώσουν την εθνική ομάδα.

Έχουμε την συμμετοχή των Βασίλη Μπέρτου (5 - 7 Μαΐου, Graz Αυστρίας), και Ιάσωνα Βαλσαμίδη (8-11 Ιουνίου, Duisburg Γερμανίας) σε Ευρωπαϊκούς αγώνες Πρωταθλήματος boulder στην κατηγορία νέων και τη συμμετοχή της Δανάης Βαλσαμίδη στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Innsbruck της Αυστρίας 14-16 Ιουνίου στα αγωνίσματα boulder και lead.

Κοινή διαπίστωση των αθλητών μας, για άλλη μια φορά, είναι η κατάσταση των γυμναστηρίων μας που δεν πληρούν τις προπονητικές προϋποθέσεις για να υποστηρίξουν την διεθνή τους εμφάνιση.

Ιδιαίτερο, δηλαδή, χαρακτηριστικό της αγωνιστικής αναρρίχησης είναι ότι το αγωνιστικό περιβάλλον διαφοροποιείται συνεχώς, αφού υπάρχει ο αναρριχητικός τοίχος που κάθε φορά χαράσσονται σε αυτόν διαφορετικά προβλήματα που ο αθλητής καλείται να λύσει. Κύριο χαρακτηριστικό για το άθλημα lead (σκοινί) είναι το ύψος, 15μ. κάθετο ύψος προσαυξημένο κατά 10 μ. με τις ανάλογες κλίσεις και για το boulder 5μ. ύψος. Και στις δύο περιπτώσεις  για τις χαράξεις χρησιμοποιούνται μεγάλες κατασκευές και σύγχρονα πιασίματα, που δυστυχώς δε διαθέτουμε.

Έτσι, οι διεθνείς συμμετοχές των αθλητών μας, εκτός από πολύτιμη αγωνιστική εμπειρία, αποτελούν και ευκαιρία προπόνησης τους σε γυμναστήρια προσαρμοσμένα σε αγωνιστικό πλαίσιο.

Εν κατακλείδι, εάν μας ενδιαφέρει, πραγματικά, η ανάπτυξη του αθλήματος και η εξέλιξη των αθλητών/τριών μας, οι διεθνείς τους συμμετοχές θα πρέπει να επιδιώκονται και να στηρίζονται, αλλά και οι εγκαταστάσεις για την αγωνιστική αναρρίχηση, τοπικά και εθνικά, επιτέλους, να τύχουν της αναγκαίας προσοχής.

Ίσως είναι απαραίτητη  μία πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Αθλητικά
Κοινωνικά
Τοπικά