49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγτή και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

Το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγτή με σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, “για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη” (Ν. Χικμέτ)» θα κάνει τη “στάση” του στην πόλη της Ξάνθης το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στο υπαίρθιο αμφιθέατρο της Κεντρικής Πλατείας. Το σύνθημα του Φεστιβάλ, εμπνευσμένο από το ποίημα «Όπως ο Κερέμ» του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατό του, συμπυκνώνει εικόνες και εμπειρίες που έχει βιώσει ο λαός το τελευταίο διάστημα, παράλληλα, δίνει το στίγμα του ΚΚΕ για το πως μπορούμε να απαλλαγούμε από την καταχνιά που φαίνεται να κατακλύζει τα πάντα.

Μέσα στη μαυρίλα της καταστροφής, το σύνθημα «ο λαός σώζει τον λαό» φωτίζει τη δύναμη της αλληλεγγύης, της λαϊκής οργάνωσης, της σύγκρουσης με την πολιτική που λέει ότι οι βιβλικές καταστροφές στη ζωή και την περίουσία του λαού και το περιβάλλον είναι κάτι με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε όπως κυνικά λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Το σύνθημα του Φεστιβάλ φωτίζει το δρόμο για να μην συνηθίσει ο λαός και η νεολαία τον όλεθρο και την καταστροφή, δείχνει ότι χρειάζεται οργάνωση και αγώνα για την ανατροπή ενός επιτελτικά ανίκανου αστικού κράτους, εχθρικό για τις λαϊκές ανάγκες, και αυτό γιατί παράλληλα με την αδιαφορία του για τις ζωές του λαού, είναι διατεθειμένο να ξοδέψει εκατομμύρια για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, αδιάφορο όμως να καλύψει τα κενά εκπαιδευτικών, πυροσβεστών, υγειονομικών. Στον αντίποδα, τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο πλάι των κατοίκων των πολύπαθων περιοχών ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες από τις καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές, κάνοντας πράξη το σύνθημα “μόνο ο λαός σώζει το λαό”. Συνεχίζοντας σε αυτή τη κατεύθυνση, στο χώρο του Φεστιβάλ θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι:

Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακοι

Εμφιαλωμένα νερά (κατά προτεραιότητα), χυμοί.

Συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.ά.), φρυγανιές - παξιμάδια, μπισκότα - κρουασάν - μπάρες δημητριακών - παστέλια, γάλα σε σκόνη.

Είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας).

Φακοί.

Παράλληλα το πρόγρμμα του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:

Στις 20:00 συναυλία από μαθητικό συγκρότημα “Flashing Spikes”, από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

Στις 20:30 θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ.

Στις 8:30 θα πραγματοποιηθεί χαιρετισμός από τον Κώστα Βογιατζή, υποψήφιο Δήμαρχο Ξάνθης με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, και την Βούλα Μαχαιρίδου, υποψήφια Δήμαρχο Αβδήρων με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”. Θα ακολουθήσει η κεντρική ομλία, από τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα θα κλείσει με γλέντι από τους Ρουμπαγιάτ.

Παράλληλα, στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο “Πράσινη Ανάπτυξη” για το κεφάλαιο - Μαύρα σχέδια για τον λαό της Αν. Μακεδονίας - Θράκης, έκθεση βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής, και μαθητικό στέκι με escape room με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και επίδειξη ρομποτικής. Επίσης θα πραγματοποιηθεί αντιφασιστική δράση με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Τοπικά