ΟΣΕΥΠΕ: Επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις και το Εμπόριο, εκπροσωπώντας 48 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων που εκπροσωπούν πάνω από 30.000 εγγεγραμμένα μέλη, άπαντες και άπασες εργαζόμενοι/ες του σκληρού ιδιωτικού τομέα, παρενέβη με επιστολή της την περασμένη Πέμπτη 14/9/2023 στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να προβεί σε προσθήκη επί του νέου εργασιακού νομοσχεδίου για την προστασία όσων εργαζομένων ασκούν το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας από καταχρηστικές συμπεριφορές εργοδοτών.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται:

Μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη καίτοι έχουν παρέλθει πέντε ημέρες από το αίτημά μας. Πρόκειται για ένα αίτημα δίκαιο και εύλογο, το οποίο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν μπορεί να αρνηθεί, παρά μόνο αν έχει σκοπό να δώσει πρόσθετα «όπλα» σε εκείνη την κατηγορία επιχειρηματιών που εμείς στα συνδικάτα την αποκαλούμε «ανήθικη επιχειρηματικότητα».

Είναι αυτή η κατηγορία επιχειρηματιών στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι: «η καταπολέμηση της παρανομίας είναι ζήτημα οικονομικό αλλά και βαθιά κοινωνικής δικαιοσύνης». Είναι η κατηγορία των γνωστών «μπαταχτσήδων» της αγοράς, που δεν πληρώνουν το προσωπικό τους, τους φόρους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές τους.

Είναι εκείνη η παρασιτική επιχειρηματική κατηγορία που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι της υγειούς επιχειρηματικότητας και εξαναγκάζει επιχειρήσεις υγιείς και νοικοκυρεμένες να βάζουν «λουκέτο», μη αντέχοντας τα «φέσια» των κατ επάγγελμα «μπαταχτσήδων». Λεωφόρος Κηφισίας 44, Μαρούσι oseype2022@gmail.com κιν.6944811451 Ζητάμε και δημόσια την υιοθέτηση του αιτήματός μας από την Κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του θα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη ότι αυτά που λένε τα εννοούν.

Δεν είναι τα πάντα επικοινωνία χωρίς ουσία. Επισυνάπτεται παρακάτω η από 14/9/2023 επιστολή μας στον Υπουργό Εργασίας: Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη Κοινοποίηση: Πρόεδρο Γ.Σ.Ε.Ε κ. Ιωάννη Παναγόπουλο Θέμα: «Επίσχεση Εργασίας και καταχρηστική αναγγελία λύσης σύμβασης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ»

Κύριε Υπουργέ, Η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε συνιστά νεοσύστατη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, στο δυναμικό της οποίας εντάσσονται 48 πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων που εκπροσωπούν πάνω από 30.000 εγγεγραμμένα μέλη, άπαντες και άπασες εργαζόμενοι/ες του σκληρού ιδιωτικού τομέα.

Στο κατατεθέν προς ψήφιση νομοσχέδιο «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» και συγκεκριμένα στο άρθρο 23 που αφορά τη «Διαδικασία υποβολής στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» των περιπτώσεων λύσης της σύμβασης εργασίας – Τροποποίηση άρθρου 320 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου», επιβάλλεται να ληφθεί μέριμνα για την προστασία των υπό επίσχεση εργασίας εργαζομένων από καταχρηστικές συμπεριφορές μερίδας εργοδοτών. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» γίνεται «εργαλείο» στα χέρια εκείνων εργοδοτών που εντάσσονται στο κομμάτι της «ανήθικης επιχειρηματικότητας» (κυρίως στον τομέα της παροχής Λεωφόρος Κηφισίας 44, Μαρούσι oseype2022@gmail.com κιν.6944811451 υπηρεσιών και των εργολαβιών).

Τι έχει παρατηρηθεί και μας καταγγέλλεται από δεκάδες οργανώσεις – μέλη μας;

Συγκεκριμένες εταιρείες - «κομήτες», αφήνουν απλήρωτο το προσωπικό τους δημιουργώντας συνθήκες εξαθλίωσης. Όταν οι εργαζόμενοι φτάνουν στα όριά τους και ασκούν το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας, τότε οι συγκεκριμένοι εργοδότες έχουν ανακαλύψει το «τρικ» της αναγγελίας λύσης της σύμβασης.

Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται από το εργατικό δυναμικό τους αλλά και από την υποχρέωση καταβολής νόμιμης αποζημίωσης, ενώ οι εργαζόμενοι, άνεργοι πλέον και εξαθλιωμένοι οικονομικά, δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν δικαστικά για να βρουν το δίκιο τους.

Όσοι δε προσφεύγουν και δικαιώνονται μετά από χρόνια, τις περισσότερες φορές δεν βρίσκουν καν επιχείρηση σε λειτουργία, αφού πάγια πρακτική αυτών των επιχειρηματιών είναι να κλείνουν κάθε 3-4 χρόνια τις εταιρείες και να δημιουργούν νέο νομικό πρόσωπο με νέο Α.Φ.Μ και νέο νόμιμο εκπρόσωπο (αχυράνθρωπο).

Σας καλούμε, με αφορμή το κατατεθέν νομοσχέδιο, να εισάγεται τροπολογία και συγκεκριμένα στο άρθρο 24 να τροποποιήσετε την παρ. 2 του άρθρου 320 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222) , όπως κωδικοποιήθηκε με το άρθρο 38 του ν. 4488/2017 (Α’ 137) ως ακολούθως: «2. Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου συνοδεύεται υποχρεωτικά από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο ιδιοχείρως από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο ή από έγγραφο που φέρει ηλεκτρονική υπογραφή τους ή έγγραφο ψηφιακά βεβαιωμένο και από τους δύο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), περί της έκδοσης εγγράφων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Σε περίπτωση που από τον εργαζόμενο έχει προηγηθεί δήλωση επίσχεσης εργασίας για οφειλόμενες από τον εργοδότη αποδοχές, απαιτείται, για να είναι έγκυρη η αναγγελία λύσης της σύμβασης, αυτή να συνοδεύεται υποχρεωτικά από ηλεκτρονικά σαρωμένη αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί της καταχρηστικότητας άσκησης του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας».

Κύριε Υπουργέ, Η προστασία των εργαζομένων από τέτοιου είδους καταχρηστικές και παράνομες συμπεριφορές εργοδοτών δε μπορεί να παραμένει απλά «ευχολόγιο», αλλά Λεωφόρος Κηφισίας 44, Μαρούσι oseype2022@gmail.com κιν.6944811451 να συνοδεύεται και από πράξεις πολιτικής. Με την ελπίδα ότι θα εισακουστεί η πρότασή μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υιοθέτηση του αιτήματός μας. 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Τοπικά