Ειδική αναφορά έκανε στον τότε Νομάρχη Κωνσταντίνο Θανόπουλο που «αναγνώρισε» τον πλούτο του οικισμού, δίνοντας έναν μεγάλο αγώνα, στον αρχαιολόγο Ευάγγελο Πεντάζο που ένωσε τις δυνάμεις του μαζί του και «με τη βοήθεια και άλλων φωτισμένων ανθρώπων της πόλης», επί υπουργίας Κώστα Τρυπάνη καθορίστηκε το νομικό πλαίσιο ώστε ο οικισμός να λειτουργεί υπό όρους προστασίας.
Ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της αρχαιολόγου-μουσειολόγου και ξεναγού Νατάσας Μιχαηλίδου η οποία, σημείωσε πως τα κτήρια «μιλούν» εστιάζοντας στην ιστορική σύνδεσή τους με τις ανθρώπινες ιστορίες, που αυτά φιλοξενούν στη διαδρομή του χρόνου, ενώ χαρακτήρισε το λεύκωμα «μια σημαντική προσθήκη στην ήδη σημαντική βιβλιογραφία για την Παλιά Πόλη».
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πολιτισμού και Παιδείας Ειρήνη Χαριτωνίδου ευχαρίστησε τους συντελεστές και όλους όσοι συνέβαλαν για την ολοκλήρωση του Λευκώματος, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθεια που καταβλήθηκε, ενώ ευχαρίστησε και τον Δήμαρχο Ξάνθης για την εμπιστοσύνη του προς στο πρόσωπό της.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Κουρτίδης σημείωσε ότι η ευμάρεια που σημειώθηκε στην Ξάνθη εξαιτίας της καλλιέργειας του καπνού, οδήγησε στην άνθιση του πολιτισμού, που αποτυπώνεται στις μέρες μας στην Παλιά Πόλη και επισήμανε ότι αυτήν την κληρονομιά πρέπει να την κρατήσουμε και να την αναδείξουμε.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι η Παλιά Πόλη πάντα θα είναι στο προσκήνιο, καθώς έχει μια ξεχωριστή ιστορική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική πορεία όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν και υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής στοχεύει στη θωράκιση, την ανάδειξη, την ορθή αξιοποίηση αυτού του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου μας.
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου