Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ξάνθης: ΟΧΙ στην κατάργηση της Δ. Αστυνομίας και στις απολύσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ξάνθης με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις ενέργειες της κυβέρνησης για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας την αξία της συμμετοχής των πολιτών στην αντίδραση για τα νέα μέτρα σημειώνοντας:

"Ο λαός συνολικά χρειάζεται να αντιπαλέψει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να μην πέσει στην παγίδα του ψεύτικου και επικίνδυνου διαχωρισμού σε «δημόσιους-ιδιωτικούς», «εργαζόμενους-άνεργους». Σα μια γροθιά να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση"

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Οι απολύσεις –με ή χωρίς διαθεσιμότητα– χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων θα οδηγήσουν στη διάλυση ή υποβάθμιση υπηρεσιών και δομών σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, δήμους κ.ά. που συνδέονται με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. Στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι η διαμόρφωση ενός ακόμη πιο αντιδραστικού και αντιλαϊκού κρατικού μηχανισμού, που θα υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Αυτό επιβεβαιώνουν οι προωθούμενες απολύσεις και οι μετατάξεις στην τοπική διοίκηση, που είναι το αποτέλεσμα μιας πορείας αντιδραστικών αλλαγών που υλοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις, με ευθύνη και των δημοτικών αρχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά των περίπου 4.000 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η ένταξή τους στην ΕΛ.ΑΣ. δεν έπεσε από τα σύννεφα, αφού κυβερνητικές προθέσεις για αυτή τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχαν εκδηλωθεί ήδη από το 2011, από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.

Δεν πρέπει και δεν έχουν καμία δουλειά να μεταφερθούν στην ΕΛ.ΑΣ. οι υπάλληλοι που εργάζονται στην ειδική υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας και οι οποίοι θεωρούνται και είναι δημοτικοί υπάλληλοι. Να παραμείνουν στην Τοπική Διοίκηση, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άλλους δημοτικούς υπαλλήλους, με καθήκοντα που θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενέστερων κοινωνικών και ειδικών ομάδων, την -όσο το δυνατό- πιο ανθρώπινη λειτουργία των πόλεων και δε θα χρησιμοποιούνται από τις δημοτικές αρχές σε καμία περίπτωση ως όργανα αυταρχισμού για συλλήψεις και καταστολή.

Τονίζουμε τα παραπάνω γιατί: Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η Δημοτική Αστυνομία, με τη συμφωνία των μπλε, πράσινων και ροζ δημάρχων, οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχτιζαν μεθοδικά τη μετεξέλιξή της σε προέκταση της ΕΛ.ΑΣ., πάνω στις πλάτες των δημοτών, που πληρώνουν διπλά και μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Άλλωστε η πλειοψηφία των δημοτικών υπαλλήλων, που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας, χρησιμοποιούνται και σήμερα από ορισμένες δημοτικές αρχές ως μηχανισμός επιβολής και είσπραξης προστίμων, καταστολής, καταδίωξης των μικρεμπόρων και μεταναστών.

Οι αντιθέσεις των παραπάνω δημοτικών αρχών αφορούσαν μόνο το αν θα ενταχθεί στην κεντρική ή στην τοπική διοίκηση. Ειδικά με το νόμο 3731/2008 προβλέφθηκε να παρέχεται στα μέλη της εκπαίδευση, παρόμοια με αυτή των Αστυνομικών Σχολών, να έχουν ανακριτικά καθήκοντα και δομή αντίστοιχη με τη δομή της ΕΛ.ΑΣ. Και τότε όπως και τώρα, το επιχείρημα για την ένταξη των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ., ήταν ότι θα απαλλαχθεί η ΕΛ.ΑΣ. από το 80% των μη αστυνομικών καθηκόντων της (π.χ. δουλειές γραφείου κλπ.) και θα μπορέσει να στραφεί στη δίωξη του εγκλήματος.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης, παράταξη του ΚΚΕ στο Δήμο, από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της Δημοτικής Αστυνομίας είχε επισημάνει τις αρνητικές πλευρές και είχε εναντιωθεί. Γι'  αυτό και επιμένουμε να μείνουν στους δήμους και να παραμείνουν στα καθήκοντα που προαναφέραμε και μόνο.

Ο λαός συνολικά χρειάζεται να αντιπαλέψει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και να μην πέσει στην παγίδα του ψεύτικου και επικίνδυνου διαχωρισμού σε «δημόσιους-ιδιωτικούς», «εργαζόμενους-άνεργους». Σα μια γροθιά να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση"

Κοινωνικά
Πολιτικά