275 μαθητές αποκλείονται στην Ξάνθη με το πολυνομοσχέδιο από την Τεχνική Εκπαίδευση.

Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ της Ξάνθης, με ανοικτή επιστολή προς τους μαθητές, τους γονείς και την κοινωνία της Ξάνθης σημειώνουν τις αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στην τεχνική εκπαίδευση στην Ξάνθη:

Αγαπητοί μαθητές/τριες , γονείς και συμπολίτες:

Η κυβέρνηση, σε μια πολύ κρίσιμη για όλους μας περίοδο, χτυπά το πιο ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας (που σίγουρα  θα έπρεπε να προστατεύσει περισσότερο), την νεολαία μας, προχωρώντας χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και μόνο κάτω από την πίεση των αριθμών κατά επιταγή της τρόικας.

Μέσα σε μια νύχτα, καταργεί ένα μεγάλο κομμάτι της Τεχνικής Εκπαίδευσης, χωρίς σχέδιο και μελέτη, παρά τις προγενέστερες εξαγγελίες του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας για αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπ/σης, με στόχο αυτή να κατέχει μελλοντικά το 50% της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης. Η κατάργηση Τομέων και ειδικοτήτων  από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ της χώρας, μόνο αυτό τον στόχο δεν εξυπηρετεί. Αντιθέτως, συρρικνώνει την Δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση, χτυπώντας τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, όπου μέσα από αυτήν αποχτούσαν εφόδια για το μέλλον τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Στην Ξάνθη 275 μαθητές/τριες αποκλείονται σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο από την τεχνική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα:

  • Καταργούνται από την ΕΠΑΣ οι ειδικότητες: Αισθητικής Τέχνης με 2 τμήματα και 33 μαθητές, Κομμωτικής Τέχνης με 4 τμήματα και 79 μαθητές, Φυσικοθεραπείας με 2 τμήματα και 27 μαθητές, Σχεδιαστών Εσωτερικών Χώρων.
  • Καταργούνται από το 1ο ΕΠΑΛ ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας με τις εξής ειδικότητες: Νοσηλευτικής με 3 τμήματα και 60 μαθητές, Βρεφονηπιοκόμων με 2 τμήματα και 50 μαθητές.
  • Καταργείται από το 2ο ΕΠΑΛ η Ειδικότητα  Γραφικών Τεχνών με 2 τμήματα και 26 μαθητές.

(Δεδομένα Σχολικού Έτους 2012-2013)

  • Καταργούνται ειδικότητες που επιλέγονται περισσότερο από κορίτσια. Ποιες επιλογές θα έχουν το επόμενο σχολικό έτος; Μήπως έτσι επιτείνεται ο αποκλεισμός του γυναικείου φύλου από την ειδίκευση;
  • Καταργούνται ειδικότητες που έχουν το μεγαλύτερο μαθητικό δυναμικό και έχουν την καλύτερη επαγγελματική απορρόφηση. Μήπως αποτελούν «φιλέτα» για την ιδιωτική εκπαίδευση;

Η κυβέρνηση, ισχυρίζεται ότι θα συνεχίσει να παρέχει εκπαίδευση πάνω σ΄ αυτούς τους τομείς και τις ειδικότητες. Διερωτόμαστε από πού; Από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια; Από τα Δημόσια ΙΕΚ που υπολειτουργούν; Αν τελικά την παρέχει από τα Δημόσια ΙΕΚ αναβαθμίζοντάς τα, (καλύπτοντας τα κενά των εκπαιδευτικών αλλά και των υποδομών που υπάρχουν εκεί) προς τι όλη αυτή η αναστάτωση καταργώντας τις υπάρχουσες δομές;

Αγαπητέ συμπολίτη, μας εμπαίζουν απροκάλυπτα. Οδηγούν την εκπαίδευση σε λίγα ιδιωτικά χέρια για λίγους ενδιαφερόμενους. Όχι μόνο δεν τους ενδιαφέρει να παρέχουν σωστή, δημόσια εκπαίδευση, αλλά προχωρούν στη διάλυσή της, στο βωμό της κρίσης.

 

Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ της Ξάνθης

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά