Φίλιππος Αμοιρίδης// 24 χρόνια μετά.

Συμπληρώνονται  εικοσιτέσσερα χρόνια φέτος, από τότε που η Ξάνθη αποχαιρέτησε τον αείμνηστο Δήμαρχο Φίλιππο Αμοιρίδη .
 
Τιμή σε αυτούς που χάνονται από κοντά μας και αποδεδειγμένα έχουν κερδίσει την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό μας είναι η μνήμη. 
 
Θυμόμαστε λοιπόν σήμερα την πορεία ενός σπουδαίου ανθρώπου, ενός μεγάλου πολιτικού.
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο Φίλιππος Αμοιρίδης υπήρξε ο αναμορφωτής της Ξάνθης .
 
Έδωσε στην πόλη που αγάπησε κύρος και ακτινοβολία, παραμερίζοντας μίζερες λογικές του παρελθόντος .
 
Ο Φίλιππος Αμοιρίδης ανήκε στη γενιά των πολιτικών εκείνων που δεν φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος μπροστά στο όραμα.
 
Πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις να αναδείξει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της πόλης και όταν τα κατάφερε ξεκίνησε να υλοποιεί βήμα – βήμα τα οράματα του .
Το ευτύχημα για το Δήμαρχο ήταν ότι βρήκε συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους σε αυτήν την πορεία τους Ξανθιώτες .  Τον πίστεψαν , τον στήριξαν , τον αποθέωσαν .
Γενναιόδωρος και εκείνος μαζί τους  οικοδόμησε σε γερά θεμέλια την Ξάνθη του αύριο, όπως συνήθιζε να λέει χαρακτηριστικά.
 
Ήταν χαρισματικός και οπωσδήποτε όχι τυχαίος. Έμπειρος συνδικαλιστής (διατέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Τυπογράφων Θεσσαλονίκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τύπου και το 1975 εκλέχθηκε Γ.Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ), στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου Μπαλτατζή και από το 1986 μάχιμος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .
 
Το 1990, με την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Μπένη, κάνει πράξη το μεγάλο όνειρο.  Εκλέγεται Δήμαρχος και ξεκινά την αναμόρφωση της Ξάνθης.
Παράλληλα δραστηριοποιείται στην ΚΕΔΚΕ .  Αναγνωρίζεται το έργο του και εκεί και ξεχωρίζει για τις καινοτόμες του ιδέες.
 
Δραστηριοποιείται και στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας εκλέγεται μέλος.  Γνωρίζει ότι η Ε.Ε είναι το κλειδί για να ανοίξει νέους δρόμους στην ανάπτυξη της αγαπημένης πόλης. 
 
Αξιοποιεί τις ευκαιρίες και προχωρά. 
Ο λόγος του πείθει, τα οράματα του γίνονται οράματα του κόσμου της Ξάνθης και ο Φίλιππος Αμοιρίδης αναδεικνύεται αδιαμφισβήτητος ηγέτης.
 
Ξεκινούν έργα – σταθμοί για την πόλη. 
Ολοκληρώνεται το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλάζει όψη η Παλιά Πόλη και ανακτά τη χαμένη της αίγλη , δημιουργούνται πάρκα και χώροι άθλησης στις γειτονιές, στρέφεται στην αειφόρο ανάπτυξη, αξιοποιεί στο έπακρο τα ευρωπαϊκά προγράμματα , οραματίζεται και υλοποιεί το κλειστό αθλητικό κέντρο και συνεχίζει να γοητεύει τους Ξανθιώτες παρουσιάζοντας τους το μοντέλο ανάπτυξης της πόλης που έχει στο μυαλό του και προωθεί με την πολιτική του.
 
Το ονομάζει « Στρατηγική πρόταση – κλειδί για τη δημιουργία της πόλης του μέλλοντος» και το θέτει στην κρίση των δημοτών στις εκλογές του 1998.
 
Ο κόσμος το επιβραβεύει με το ιστορικό ποσοστό του 72,40% και ο Δήμαρχος ξεκινά την υλοποίηση των νέων δεσμεύσεων.
 
 Ήταν μακρύς, ανηφορικός και ίσως μοναχικός ο δρόμος της μοναδικής αυτής διαδρομής.
Ο Δήμαρχος δεν κουράστηκε… ίσως εμείς λίγο παραπάνω τον κουράσαμε…
 
Τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου του 1999 έγειρε να ξαποστάσει …τόσο νέος, τόσο ακμαίος …
 
Ήσυχος πια, γιατί γνώριζε καλά ότι είχε αφήσει τη σφραγίδα του στο μυαλό και την καρδιά των Ξανθιωτών …  
 
Και στην αγαπημένη πόλη.
 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά