Το μήνυμα του Μητροπολίτη Ξάνθης για την Πρωτοχρονιά

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

      της καθ  ἡμᾶς Ιεράς Μητροπόλεως

 

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Μετά την Γέννηση του Χριστού που γιορτάσαμε πριν από μια εβδομάδα, σήμερα έχουμε την γέννηση ενός νέου χρόνου.

Από την στιγμή που ο Άχρονος Θεός μπήκε μέσα στον χρόνο ο χρόνος της ζωής μας μόνον με τον Χριστό έχει νόημα.

Φαντάζεστε ανατολή χωρίς ήλιο ; Άλλο τόσο δεν μπορούμε να φανταστούμε χρόνο χωρίς Χριστό.

Πέρασε ένας χρόνος, πολλά συνέβησαν στην πατρίδα μας και στον κόσμο ολόκληρο, θρηνήσαμε στα τέμπη νέα παιδιά, δοκιμάστηκαν συνάνθρωποι μας στην Θεσσαλία και στο Πήλιο από ακραία καιρικά φαινόμενα, βλέπουμε τα γενόμενα στην Μέση Ανατολή, εκεί όπου γεννήθηκε ο Αρχηγός της Ειρήνης.

Όμως αδερφοί υπάρχει η ελπίδα, η πίστη στον Θεό, η ευχή την καινούργια χρονιά να έχουμε λιγότερη θλίψη, λιγότερα δάκρυα, λιγότερη αμαρτία.

Να έχουμε τον νέο χρόνο περισσότερη πίστη στον Θεό, περισσότερη αγάπη στον συνάνθρωπο, περισσότερη υπομονή, περισσότερη ταπείνωση. Χωρίς οξυγόνο ο άνθρωπος παθαίνει ασφυξία. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέγει «Μνημονευτέον μάλλον του ονόματος του Θεού η  αναπνευστέον», είναι αναγκαιότερη η μνήμη του Θεού από την αναπνοή.

Ένας καινούργιος χρόνος είναι σταθμός στη ζωή μας. Ευχόμαστε να είναι ειρηνικός, υγιεινός και σωτήριος. Μια ευκαιρία για νέες αποφάσεις, στρατηγικές, όνειρα, προγραμματισμούς για δημιουργία. Μας διαφεύγει όμως ότι ο χρόνος είναι μικρός και λίγος σ’αυτά που επιθυμούμε.

Ο Ιεράρχης της Καισαρείας ο Μέγας Βασίλειος με την μνήμη του οποίου αρχίζει το νέο έτος λέει «Το παρελθόν πέρασε πλέον και χάθηκε, το μέλλον ούτε καν φαίνεται ακόμα, αλλά και το παρόν πριν προλάβει να γίνει γνωστό εξαφανίζεται».

Και σ’αυτήν την αλλαγή του χρόνου είναι επιτακτική η ανάγκη να τον εξαγοράσουμε σύμφωνα με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «Εξαγοραζόμενοι τον καιρόν ότι αι ημέραι πονηραί εισί».

Εξαγορά με διάθεση δημιουργίας, με πνεύμα βαθιάς πίστης στην πρόνοια του Θεού, για μια πνευματικότερη θεώρηση της ζωής.

Εξαγορά με έργα αγάπης και θυσίας που θα μας ανεβάζουν ένα βήμα κάθε μέρα πιο κοντά στο αιώνιο.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι ειρηνικό και ευλογημένο το νέο έτος και αξίωσε μας  Κύριε να γίνουμε λιγότερο γήινοι και περισσότερο ουράνιοι.

Καλή και ευλογημένη Χρονιά. 

 

Διάπυρος πρός Κύριον εὐχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά