Ευχές και μηνύματα αγάπης και ειρήνης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων

Ευχές και μηνύματα αγάπης και ειρήνης απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης με την ευκαιρία των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Μετά την Γέννηση του Χριστού, που γιορτάσαμε πριν λίγες ημέρες με ανοιξιάτικο καιρό, περιμένουμε την γέννηση ενός νέου χρόνου και τα Άγια Θεοφάνια με τον αγιασμό των υδάτων, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τονίζοντας ότι στον χρόνο, που φεύγει συνέβησαν πολλά δυσάρεστα και τραγικά γεγονότα τόσο στην πατρίδα μας, όσο και στον κόσμο ολόκληρο, θρηνήσαμε στα Τέμπη νέα παιδιά, οι πυρκαγιές το καλοκαίρι, που έπληξαν ιδιαίτερα την περιοχή μας στο δάσος της Δαδιάς, δοκιμάστηκαν συνάνθρωποι μας στη Θεσσαλία και στο Πήλιο από τις καταστροφικές πλημμύρες, βλέπουμε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, εκεί που γεννήθηκε ο Χριστός, ο  Αρχηγός της Ειρήνης.

Πολλά όμως και τα τραγικά περιστατικά βίας, γιος να σκοτώνει πατέρα, αδελφός να σκοτώνει αδελφό, να θρηνούμε τον αστυνομικό και τον πιλότο, που έχασαν άδικα τη ζωή τους, πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας ότι είναι πολύς ο πόνος και ο Θεός να δίνει υπομονή και δύναμη στους ανθρώπους να αντέξουν τον πόνο.

Στέλνοντας όμως ο Σεβασμιώτατος μήνυμα αισιοδοξίας τόνισε ότι εμείς σαν χριστιανοί έχουμε ελπίδα για κάτι καλύτερο και αυτή η ελπίδα δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, έχει συγκεκριμένο πρόσωπο, τον Χριστό που ήρθε κοντά μας και με τον Χριστό πρέπει να συνδεθούμε για να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με υπομονή, καρτερία και πίστη. Ο Χριστός είναι η ελπίδα μας, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε, συνέχισε, ότι εμείς απομακρυνθήκαμε από το Θεό, γιατί νομίσαμε ότι είμαστε παντοδύναμοι με την τεχνολογία, που ναι μεν έκανε πιο εύκολη τη ζωή μας, αλλά δεν πρέπει να την θεοποιήσουμε.

Μάλιστα έκανε αναφορά σε κάτι που γράφεται στο βιβλίο των Θρησκευτικών της Γ΄ Λυκείου ότι “οι αξίες δεν έχουν αξία” και αναρωτήθηκε με προβληματισμό τι είδους κοινωνία διαμορφώνουμε, όταν διδάσκονται με τέτοια μηνύματα τα νέα παιδιά, τονίζοντας ότι ο Χριστός έγινε άνθρωπος και δίδαξε την ανθρώπινη αξία, έφερε την αγάπη και την ειρήνη, και όταν βιώνουμε την αγάπη και την ειρήνη και σεβόμαστε την αξία του ανθρώπου, τότε γιορτάζουμε πραγματικά τα Χριστούγεννα, και εξέφρασε την ευχή τα Χριστούγεννα να γίνουν αφετηρία, ένα νέο ξεκίνημα για τον καθένα μας στην πορεία της ζωής, αφού ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να κάνει τον άνθρωπο κατά χάριν του Θεού.

Χριστούγεννα είναι να βάλουμε τον Χριστό στη ζωή μας, να γίνει συνοδοιπόρος μας, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και εξέφρασε την λύπη του για την σημερινή ‘εξέλιξη’ της κοινωνίας, ενθυμούμενος την εποχή των παππούδων του όταν οι άνθρωποι σκεφτόταν διαφορετικά, ήταν ‘άρχοντες’, δεμένοι με την  εκκλησία, αγαπούσαν την πατρίδα και στεκόταν αλληλέγγυοι στον συνάνθρωπο και στα καλά και στα δύσκολα, ενώ υπενθύμισε τις συμβουλές του Μέγα Βασιλείου  προς τους νέους ότι όπως οι μέλισσες διαλέγουν τα πιο ευωδιαστά άνθη, έτσι και οι άνθρωποι θα πρέπει να επιλέγουν στη ζωή το καλύτερο και να μιμηθούν τις μέλισσες στην εργατικότητα και την συνοχή.

Με αυτές τις σκέψεις ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων ευχήθηκε Αγάπη και Ειρήνη  στον λαό μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, έτη πολλά, χριστιανικά και ευλογημένα. Το 2024 να είναι ευλογημένο από τον Χριστό και ειρηνικό.

Ξεπέρασαν τις 5.000 οι τρίτεκνες οικογένειες στη Θράκη

Το  πρόγραμμα ενίσχυσης με το επίδομα στο τρίτο παιδί ξεκίνησε το 1999 με 300 τρίτεκνες οικογένειες σε όλη τη Θράκη, ενώ σήμερα οι τρίτεκνες οικογένειες ξεπερνούν τις 5.000 και αυτό αποδεικνύει όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης ότι τα νέα ζευγάρια έχουν την διάθεση να φέρουν στη ζωή παιδιά, αλλά θέλουν στήριξη και αυτή την στήριξη την προσφέρει η εκκλησία και σημείωσε ότι οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης “ζητιανεύουν” και αναζητούν χορηγούς για την εξεύρεση χρημάτων, αφού ετησίως απαιτείται το χρηματικό ποσό του 1 εκ. 250 χιλ. Ευρώ για την χορήγηση του επιδόματος στο τρίτο παιδί.

Δόξα τω Θεώ, τα καταφέρνουμε πρόσθεσε και σημείωσε ότι με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων  σε όλους τους ναούς της χώρας περιφέρεται δίσκος για την οικονομική ενίσχυση του επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες της Θράκης.  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά