Συστάσεις του ΕΟΔΥ στο σχολικό περιβάλλον για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού// Οδηγίες για τη χρήση αδειών

Καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται δραματικά ημέρα με την ημέρα κι ενώ συνεχίζεται η εξάπλωση λοιμώξεων του αναπνευστικού, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε αναλυτικές συστάσεις με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού, λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α. , στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό, ενώ αναμένεται έως τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024 να εκδοθούν και οι οδηγίες για τις άδειες που θα αξιοποιήσουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό των σχολικών μονάδων, για την αποφυγή μετάδοσης των ιώσεων.

Συστήνεται:

Τακτικό πλύσιμο των χεριών Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
Πριν και μετά:
-Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος -
-Το γεύμα
-Τη χρήση της τουαλέτας


Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.

 Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)

Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων

Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο.

Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά