Η ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση-Κρίση και Πολιτισμός. Θανάσης Μουσόπουλος και Γιώργος Βαρβατσούλιας

Στη σημερινή εκπομπή συναντήθηκαν ο Θανάσης Μουσόπουλος με το Γιώργο Βαρβατσούλια.

Στο θέμα της συζήτησης που ήταν ‘Κρίση και Πολιτισμός’ η αφετηρία δόθηκε από τα βιβλία των συγγραφέων ‘Βυζαντινή Οικουμένη’ και ‘Η Νεύρωση κατά την Karen Horney και οι ανθρωπολογικές θεωρήσεις του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού: Συγκριτική Μελέτη’.

Ο άξονας της συζήτησης περιελάμβανε την έννοια της κρίσης εν μέσω χαρακτήρα έκφρασης και τη σημασία του πολιτισμού ως απόρροια έκφρασης. Ζητήματα που τέθηκαν ήταν η σημασία της γλώσσας, η συμμετοχική ανάγκη για παρουσία του προσώπου στα πολιτισμικά δρώμενα, ο πολιτισμός ως συνθήκη αφύπνισης και η κρίση ως πηγαίο γεγονός έκφρασης για την ανάπτυξη και εξέλιξη του πολιτισμού.

Οι δύο συγγραφείς παρείχαν αφετηρίες σκέψης στην πραγμάτωση εννοιών και σημασιών και πώς αυτές έχουν επηρεαστεί ή συνεχίζουν και επηρεάζονται στα χρόνια της κρίσης στη σύγχρονη Ελλάδα, ποια η σημασία της κρίσης για την αναβίωση του πολιτισμού, πώς ο πολιτισμός μπορεί να προσφέρει πέρα από τις δυσκολίες της παρούσας κρίσης. Συνθήκη της σύνδεσης των βιβλίων των συγγραφέων με το θέμα ‘Κρίση και Πολιτισμός’ αποτέλεσε η συγκριτική συνάφεια των κειμένων των πατέρων της Εκκλησίας με τη σύγχρονη ψυχολογία και η έννοια της οικουμένης ως η βάση του ελληνικού πολιτισμού όπως αυτή εκφράστηκε στα χρόνια της βυζαντινής αναγέννησης του Ελληνισμού

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη.

 

 

Mousopoulos-Varvatsoulias-A meros 06 08 2013 by Radio899 on Mixcloud

 

 

Mousopoulos-Varvatsoulias-B meros-06 08 2013 by Radio899 on Mixcloud

 
Εκπαιδευτικά
Θρησκευτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά