Γ. Δρεμσίζης: Τι θα περιλαμβάνει και πως θα διεξάγεται η ανά δίμηνο ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής-Προγραμματίστηκαν σε ετήσια βάση οι τακτικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών

Υποχρεωτική  για τους Δήμους η διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, η οποία θεσπίστηκε με νόμο το 2023. Πρόκειται για ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εξήγησε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Γιάννης Δρεμσίζης,  η οποία συγκαλείται υποχρεωτικά κάθε δύο μήνες έχοντας ως αποκλειστικά θέματα συζήτησης μόνο αυτά που επιλέγουν να θέσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι  και οι πρόεδροι κοινοτήτων κι αφορούν στο έργο της Δημοτικής Αρχής

.

 

Για τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε δημοτικός σύμβουλος ή πρόεδρος κοινότητας,  τα οποία αφορούν στο έργο της Δημοτικής Αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου 3 ημέρες πριν από τη συνεδρίαση σημείωσε, γνωστοποιώντας ότι ήδη ετέθη ένα θέμα για τη σημερινή συνεδρίαση και προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος οφείλει να ενημερώσει – να καλέσει- τους συμβούλους δέκα μέρες πριν τη διεξαγωγή. Στην περίπτωση που ο πρόεδρος δεν το πράξει θα βρεθεί αντιμέτωπος με παράβαση καθήκοντος.

Δεν επιτρέπεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, εκτός αυτών που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.

Στην ειδική αυτή συζήτηση δεν λαμβάνονται αποφάσεις αλλά γίνεται μόνο συζήτηση με τοποθετήσεις.

Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως 1 θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 10 θέματα, το προεδρείο οφείλει στην αρχή της συνεδρίασης να διενεργήσει δημόσια κλήρωση για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και τα οποία εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη αφήνοντας εκτός τα επιπλέον. Από το μέγιστο αριθμό των 10 θεμάτων που προβλέπει ο νόμος, τα 7 καταθέτουν σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και τα υπόλοιπα 2 σύμβουλοι της συμπολίτευσης.

Προγραμματισμός σε ετήσια βάση των τακτικών συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Στράτου Κοντού, ήδη προγραμματίστηκαν σε ετήσια βάση όλες οι τακτικές συνεδριάσεις του οργάνου και των επιτροπών του Δήμου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν ήδη ενημερωθεί για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των συνεδριάσεων.

Ο κ. Δρεμσίζης υπογράμμισε ότι με την μέθοδο αυτή δίνεται η δυνατότητα και στους δημοτικούς συμβούλους να γνωρίζουν εγκαίρως τις ημερομηνίες διεξαγωγής των συνεδριάσεων, ώστε και εκείνοι με τη σειρά τους να προγραμματίζουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες του Δήμου να είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση για τα στοιχεία και δεδομένα που, ανάλογα με τα θέματα των ημερήσιων διατάξεων, οφείλουν να προσκομίζουν σε κάθε συνεδρίαση.

Ο κ. Δρεμσίζης διευκρίνισε πως στις περιπτώσεις που θα απαιτηθεί επείγουσα σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή θα αποφασισθεί στο μεσοδιάστημα των ήδη προγραμματισμένων τακτικών συνεδριάσεων, στις ημερομηνίες που κάθε φορά θα απαιτούνται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης