Χ. Ευστρατίου: Απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών και αξιοπρεπή διαβίωση τα κυρίαρχα αιτήματα της απεργίας της ΑΔΕΔΥ

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα λόγω της 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας που έχει κηρύξει AΔEΔΥ, σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου,  ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 11  το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και συμμετείχαν, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης, η ΕΛΜΕ, ο Διδασκαλικός Σύλλογος,  η ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων,  η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων  Ξάνθης, ο σύλλογος δικαστικών υπαλλήλων, η ταξική πορεία, η Ριζοσπαστική κίνηση εργαζομένων Ξάνθης, η ομοσπονδία γονέων κηδεμόνων σχολείων ΑΜΘ και ο σύλλογος φοιτητών. Επίσης, οι Φαρμακοποιοί της Ξάνθης συντάσσονται με το σύνολο της κοινωνίας και απαιτούν δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη με δίωρη στάση εργασίας από τις 10:30 έως τις 12:30. Την κινητοποίηση στήριξαν επίσης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ξάνθης.

Ο Χαράλαμπος Ευστρατίου, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης τόνισε  ότι η ΑΔΕΔΥ ήταν αδύνατον να μην συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη και ζητά να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν, και ειδικά οι γονείς των νέων παιδιών, που έχασαν τη ζωή τους, πρέπει να ξέρουν.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, η ΑΔΕΔΥ  με την σημερινή κινητοποίηση έθεσε και το πλαίσιο διεκδίκησης των αιτημάτων τους, με κύριο αίτημα της απεργίας μισθούς με αξιοπρέπεια, γιατί όπως εξήγησε, οι κατώτατοι μισθοί των 700-750 ευρώ δεν επαρκούν, όταν τα ενοίκια  στην Ξάνθη κυμαίνονται από 300 έως 500 ευρώ με το χαμηλότερο ενοίκιο να ανέρχεται στα 250 ευρώ για ένα στούντιο, και για αυτό ζητούν αύξηση των μισθών με αξιοπρέπεια, για να ζήσει όλη η ελληνική κοινωνία και όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα και οι επαγγελματίες της αγοράς, μεταφέροντας ο κύριος Ευστρατίου την αγωνία του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της Ξάνθης ότι αυτοί οι δύο πρώτοι μήνες του 2024 ήταν οι χειρότεροι των τελευταίων 30 ετών. 

Αναφερόμενος στα αιτήματα της απεργίας τόνισε ότι διεκδικούν οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, επαναφορά των Δώρων, Συλλογικές Συμβάσεις για τους μισθούς, κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017, κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων και αναβάθμιση όλων των αναγκαίων υποδομών.

Σχετικά με την αναβάθμιση των αναγκαίων υποδομών, ο κύριος Ευστρατίου, έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο της Ξάνθης, το οποίο όπως τόνισε νοσεί και συμπλήρωσε «με λύπη μου το λέω, αλλά ακόμη δεν έχει καθίσει κάποιος να δει τα προβλήματα πραγματικά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά