Μαρία Τζαμπάζη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε ανασυγκρότηση και επανίδρυση- Η νέα ηγεσία χρειάζεται πίστωση χρόνου

‘Πολύ κακό για το τίποτε’ χαρακτήρισε το μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και μέλος της Ν.Ε Ξάνθης του κόμματος κ. Μαρία Τζαμπάζη, τα όσα διαδραματίστηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ :’ όλα τα συνέδρια κομμάτων έχουν εντάσεις. Να σας θυμίσω συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996 ή ακόμη και την σφοδρή αντιπαράθεση με …’γαλλικά’ σε συνέδριο της ΝΔ μεταξύ Μητσοτάκη -  Μεϊμαράκη. Το ουσιαστικό για εμάς είναι ότι έγινε ένας δημοκρατικός διάλογος και επαναδιατυπώθηκαν πολιτικές αποφάσεις που δεν απέχουν από τις θέσεις του κόμματος πριν την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη’ υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ευτυχώς δεν ευδοκίμησε η επανεκλογή προέδρου κάτι που θα ήταν προσβλητικό για την ίδια τη βάση του κόμματος, η οποία μόλις πριν τέσσερις μήνες εξέλεξε με μεγάλη συμμετοχή, καταβάλλοντας και τα δύο ευρώ , τη νέα ηγεσία.

Ακούστε την κ. Μαρία Τζαμπάζη.

Όπως εκτίμησε ο νέος πρόεδρος χρειάζεται πίστωση χρόνου, ενώ η υπερπροβολή της επιφάνειας κι όχι της ουσίας των θεμάτων που απασχολούν, και πρέπει να απασχολούν το κόμμα , το οποίο οδεύει προς τη μάχη των ευρωεκλογών, δεν επιτρέπει στην κοινωνία να ακούσει και να αξιολογήσει τις προτάσεις και τις θέσεις του κόμματος που την αφορούν και γι’ αυτό δεν ευθύνεται το κόμμα και η ηγεσία.

Σημείωσε ότι κατά την άποψη της ο πρόεδρος δεν υπερβαίνει τη λειτουργία των κομματικών οργάνων με τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του, αλλά ζητά την άποψη των μελών για μια σειρά θεμάτων για τα οποία φυσικά και θ’ αποφασίσουν τα όργανα. Η ίδια πιστεύει ότι ούτε και το επίμαχο ερωτηματολόγιο για την ανασυγκρότηση και την επανίδρυση του κόμματος που στάλθηκε στα μέλη λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου  -και το οποίο προφανώς πυροδότησε την έγγραφη παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα- ήταν παράκαμψη των αρμοδιοτήτων των οργάνων :’ για το κόμμα, τα στελέχη και τα μέλη οι εκλογικές ήττες στις τελευταίες εθνικές αναμετρήσεις ήταν επώδυνες. Ακολούθησε με ένα βίαιο θα έλεγα τρόπο η εκλογή νέου προέδρου μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν γινόταν διαφορετικά. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που ξεκίνησε την διεύρυνση του κόμματος προς το κέντρο, εισάγοντας την έννοια της Προοδευτικής  Συμμαχίας  στο όνομα του κόμματος. Το ίδιο αποφασίσαμε και τώρα στο συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι κόμμα της αριστεράς που φτάνει μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Η ανασυγκρότηση του κόμματος έπρεπε να είχε γίνει και να είχε ολοκληρωθεί πριν τις εθνικές εκλογές. Οι αλλαγές είναι αναγκαίες και πρέπει να γίνουν γρήγορα’, τόνισε προσθέτοντας με έμφαση ότι κατά την άποψη της ο κ. Τσίπρας έπρεπε να δώσει δια ζώσης το παρών στο συνέδριο και να τοποθετηθεί εκεί.

Αναφορικά με την αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα για ατυχείς χειρισμούς κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών σημείωσε:’ ποτέ κανείς μας δεν ισχυρίστηκε ότι κυβερνήσαμε χωρίς λάθη και παραλείψεις. Εγώ η ίδια αρκετές φορές το είχα επισημάνει σε συνεντεύξεις μου.  Αυτή είναι η εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε την ευθύνη της τότε κυβέρνησης . Θα πρέπει όμως να τοποθετηθούν και τα στελέχη που τότε διαχειρίστηκαν τις δυο υποθέσεις…’

Για το γεγονός ότι δεν φαίνεται να αναπτύσσει δυναμική , δημοσκοπικά τουλάχιστον , ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αλλαγή ηγεσίας, εκτίμησε ότι πανευρωπαϊκά υπάρχει ο προβληματισμός για άνοδο της ακροδεξιάς και πτώση των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό όμως, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνη ο αριστερός χώρος για το γεγονός ότι δεν μπορεί μέχρι στιγμής να πείσει τους πολίτες για την αξιοπιστία και την ανάγκη στήριξης του προς όφελος της κοινωνίας. Για την ίδια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διατηρήσει το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, αν και ακόμη η αντίληψη περί χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές - κάτι το οποίο χαρακτήρισε λάθος καθώς πάνω από το 60% των πολιτικών αποφάσεων στη χώρα αφορά σε ενσωματώσεις ευρωπαϊκών οδηγιών- συνεχίζει να καλλιεργείται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά