Η ΦΕΞ στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει.

Η ΦΕΞ στις γιορτές παλιά πόλης Ξάνθης 2013

Μικρές Ιστορίες της Ξάνθης  - Η παλιά πόλη της Ξάνθης αφηγείται ιστορίες

Με προβολές ταινιών – εκθέσεις -συναυλίες – παρουσιάσεις…

Η ΦΕΞ σκηνοθετεί μια πραγματικότητα όπου το παρόν της πόλης συνομιλεί με το παρελθόν της. Οι λευκοί τοίχοι των κτηρίων γίνονται καμβάς όπου προβάλλονται ιστορίες ανθρώπων, ιδέες, αναμνήσεις, απόψεις και οράματα. Περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια με τα αρχοντικά, τους λαϊκούς μαχαλάδες, ξεδιπλώνεται μπρος στον  επισκέπτη - θεατή – μια πόλη που διαρκώς μεταβάλλεται, με στοιχεία από την ελληνική παράδοση αλλά και τις ευρωπαϊκές επιρροές . Σε τούτο τον εικαστικό, αλλά και ιστορικό περίπατο, οι εικόνες μπερδεύονται με τις μυρωδιές, οι ήχοι της πόλης εμπλέκονται με τη βοή του σύγχρονου γλεντιού που από την «παραλία» ανηφορίζει για μια βδομάδα και συγκατοικεί στην ποικιλότροπη πραγματικότητα της πόλης. Μιας πόλης που δεν έπαψε ν’ αλλάζει, που δεν έπαψε να ζει.  

Θεματικές ενότητες:  Ξάνθη - Ο χώρος της μνήμης  - Μικρές ιστορίες της Ξάνθης

 • Η Ξάνθη των καπνών ανατολικού τύπου
 • Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι
 • Η Ξάνθη των γεύσεων & των απολαύσεων  … ( γλυκιά Ξάνθη – η Ξάνθη του κρασιού …)
 • Η Ξάνθη του παραμυθιού  - Παιδική σκηνή ΦΕΞ

 

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ αναλυτικά

Σάββατο 31Αυγούστου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Εγκαίνια των Εκθέσεων  - Εικαστικός περίπατος στην Παλιά πόλη της Ξάνθης «εργαστήρια της ΦΕΞ»

Στην έκθεση παρουσιάζεται η δράση των εργαστηρίων. Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος, είναι να διαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομές του τόπου μας.Λειτουργούν τα εργαστήρια:  Χορευτικό - Μουσικό – Latin – Χοροθεάτρου - Κουκλοθεατρικό - Θεατρικό – Κινηματογράφου –  Video – Φωτογραφίας - Ζωγραφικής -  Comics -  Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου -  Χειροτεχνίας.

Στα εργαστήρια συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 850 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο της αρεσκείας τους. Παράλληλα οι πολιτιστικές δράσεις συμπληρώνουν την εκπαιδευτική γνώση, αφού φέρνουν σε επαφή τα μέλη μας με διακεκριμένους ανθρώπους κάθε χώρου.Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΦΕΞ είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή στη γνώση. Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας. 

Στο Λαογραφικό Μουσείο &  στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ  τηλ. 25410-25421  Διαρκεί έως τέλος Σεπτεμβρίου.  

 Οργάνωση – παραγωγή: Μικρή Πινακοθήκη της ΦΕΞ.

Σάββατο 31Αυγούστου & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ

Προβολή Ντοκιμαντέρ «Κρίση και Εθνική κατάθλιψη»

Πως να σκεφτούμε την εποχή μας; Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ αποχαιρετά το καλοκαίρι με το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη, «Κρίση και Εθνική κατάθλιψη» Ένα ντοκιμαντέρ από τη σειρά «συναντήσεις με συνομιλητές τους  Κ. Μπαϊρακτάρη  και  Θ. Μεγαλοοικονόμου. Ο Γιώργος Κεραμιδιώτης σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο 8, με καθηγητή τον Denis Levy.

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ.

Από τις παλαιότερες στην Ελλάδα (1971), με πλούσιο πρόγραμμα, κινηματογραφικά αφιερώματα στο βιβλίο, το θέατρο, τη φωτογραφία, τα Βαλκάνια...  Δίνει τη δυνατότητα στο σινεφίλ κοινό της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσει δυσεύρετες ταινίες. Οι συνεργασίες της  με άλλα φεστιβάλ και λέσχες φέρνουν νέους δημιουργούς στην πόλη και δίνουν το βήμα σε νέους κινηματογραφιστές. 

Οργάνωση εκδηλώσεων: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ

------------------------------------------ o  ------------------------------------------------

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου & ώρα 11.00  στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

Γνωριμία με την τοπική ιστορία. «Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη»

καθημερινά   1 έως 8 Σεπτεμβρίου καθημερινά, στην παλιά πόλη της Ξάνθης

Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό.

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.   Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου

Οργάνωση: ΦΕΞ

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ -  Παιδική Σκηνή ΦΕΞ

Αστροβραδιά – παρατήρηση του βραδινού ουρανού για τους μικρούς & όχι μόνο

Στην αυλή του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Αν. Μακεδονίας & η ΦΕΞ οργανώνουν ένα διήμερο αστρονομίας με προβολές ντοκιμαντέρ, παρατήρηση του βραδινού ουρανού ενώ οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη ντύνουν μουσικά τις βραδιές.

Οργάνωση: ΦΕΞ - Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Αν. Μακεδονίας

Κυριακή  1 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

Capoeira - Σεμινάριο, παρουσίαση &  Party

To Εργαστήριο Capoeira της ΦΕΞ οργανώνει σεμινάριο με τον mestre Pitbull. Πληροφορίες εγγραφές στο  2541025421 & 6938886605. Δάσκαλος στην Ξάνθη είναι ο Δημήτρης Χιονίδης (Contra Mestre Ligeirinho) Με τη λήξη του σεμιναρίου (21.00)  θα ακολουθήσει παρουσίαση &  party.

Το εργαστήρι capoeira της Φ.Ε.Ξ. ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, είναι κομμάτι του Groupo International Jacobina Arte με ιδρυτή το Mestre Pitbull από την Bahia, Βραζιλία και έχει παρουσία σε 6 χώρες.

Η Capoeira είναι μια μοναδική τέχνη του Βραζιλιάνικου πολιτισμού που συνδυάζει μουσική, χορό, μάχη, ακροβατικά, φιλοσοφία, κουλτούρα και αυτοάμυνα. Είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες εκφράσεις που συναντώνται στο χώρο των πολεμικών τεχνών. Δημιουργήθηκε πριν 400 χρόνια στη Βραζιλία από Αφρικανούς σκλάβους, και έκτοτε έχει ακολουθήσει τη φυσική πορεία της εξέλιξης ανάλογα με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις που αντιμετώπισε σ τη διαδρομή της.

Οργάνωση: ΦΕΞ - Εργαστήριο Capoeira

------------------------------------------ o  ------------------------------------------------

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Σπίτι πολιτισμού & στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η παλιά πόλη της Ξάνθης αφηγείται ιστορίες

Προβολή της ταινίας του Γιώργου Κεραμιδιώτη  - «Λίγο πριν ... Λίγο μετά» (1.10’) Στο πέρασμα της νέας χιλιετία εφτά άνθρωποι αφηγούνται στιγμές από την προσωπική τους ιστορία. Μνημονεύουν ονόματα και  στιγμές που άλλαξαν την μοίρα τους και τη μοίρα όλων μας...

Οργάνωση εκδηλώσεων:

 • Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης – περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
 • Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – ΦΕΞ

 

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ -  Παιδική Σκηνή ΦΕΞ

Αστροβραδιά – παρατήρηση του βραδινού ουρανού για τους μικρούς & όχι μόνο

Στην αυλή του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Αν. Μακεδονίας & η ΦΕΞ οργανώνουν ένα διήμερο αστρονομίας με προβολές ντοκιμαντέρ, παρατήρηση του βραδινού ουρανού ενώ οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη ντύνουν μουσικά τις βραδιές.

Οργάνωση: ΦΕΞ - Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Αν. Μακεδονίας

 ------------------------------------------ o  -----------------------------------------------

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου & ώρα 20.00 στο Σπίτι πολιτισμού  & στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Μικρές Ιστορίες της Ξάνθης -  «η πόλη του καπνού »

Με αφορμή το νέο Μουσείο Καπνού που οργανώνει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθηςπαρουσιάζεται ένα πρόγραμμα με προβολές, εκθέσεις στοιχείων &  αφιερώματα για τον καπνό …

«Ο καπνός, το εξωτικό αυτό φυτό από τις νέες χώρες διαδόθηκε γρήγορα στις αυλές της Ευρώπης. Στον ελλαδικό χώρο πρωτοκαλλιεργήθηκε από Γάλλους εμπόρους στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στα τέλη του 16ου αιώνα ενώ από τα τέλη του επόμενου η καλλιέργεια γενικεύτηκε σε ολόκληρη την οθωμανική επικράτεια: Βαλκανική, Μακεδονία, Θράκη, Μικρά Ασία. Η σημασία της καπνοκαλλιέργειας στην οικονομία έγινε αμέσως αντιληπτή με αποτέλεσμα ήδη από το 17ο αιώνα να εμφανιστούν τα πρώτα κρατικά μονοπώλια. Δύο αιώνες αργότερα, στα τέλη του 19ου, εμφανίζεται και το Regie de tabacs στην οθωμανική αυτοκρατορία…»

«Μικρές  ιστορίες της Ξάνθης - Η πόλη του καπνού» Δ. Καλπάκης - εκδ. ΦΕΞ 2010

Οργάνωση εκδηλώσεων:

 • Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης – περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
 • Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – ΦΕΞ

------------------------------------------ o  ------------------------------------------------

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ

Βραδιά οινογνωσίας 

Παρουσίασης Εκλεκτών Κρασιών Ξάνθης από παραγωγούς της περιοχή μας,  στην αυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης

Στην βραδιά Οινογνωσίας θα παρουσιαστούν και θα δοκιμάσουμε όλοι επιλεγμένα κρασιά Βουρβουκέλη και Σγουρίδη και οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη θα μας ταξιδεύσουν μουσικά.

Τετάρτη 4 Σπτεμβρίου & ώρα 21.30 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

Μουσική Σκηνή ΦΕΞ - «Μπάντα Τέτοια»   παραδοσιακή βραδιά

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της χώρας μας, με το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια»  

Το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια»  προϋπήρχε της ονομασίας του από το 2005. Έξι χρόνια αργότερα, το λογοπαίγνιο ʽπάντα τέτοιαʼ γίνεται η αφορμή για την επωνυμία του. Τα μέλη που το απαρτίζουν: Τσαρμαντίδης Γεράκης  στα πνευστά (κλαρίνο, καβάλ, σαξόφωνο), Παραπέρογλου Γιώργος στο ακκορντεόν, Μίχου Γιώργος  στο λαούτο και Τσαρμαντίδης Γιάννης-Παντελίδης Μελέτης στα κρουστά (νταούλι, τουμπελέκι, ντέφια, γκραν κάσα).

------------------------------------------ o  ------------------------------------------------

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ   - Παιδική Σκηνή ΦΕΞ

Ελάτε να παίξουμε τα παραμύθια 

Δίωρο εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά ηλικίας από 5 χρονών και άνω. Με την Φιλιώ Δαργενίδου, υπεύθυνη του τμήματος κουκλοθεάτρου της ΦΕΞ  και την εφηβική ομάδα κουκλοθεάτρου, που αποτελείται από τις Βικτώρια Καϊτεζίδου, Μαρία Μπάρτζου, Μαρία Στρατάκη και Μαρία Αθανασοπούλου. Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου & ώρα 21.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

Μουσική Σκηνή ΦΕΞ – «ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ» Θρακιώτικη βραδιά

Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ οργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά γλεντιού παρουσιάζοντας την υπέροχη παραδοσιακή μουσική της θράκης με το μουσικό σχήμα ΕΒΡΙΤΙΚΗ ΖΥΓΙΑ που θα μας θα ταξιδέψουν σε όλες τις γωνιές του Θρακικού χώρου.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:Στράτος Σπύρος,  γκάιντα, καβάλι - Πασόπουλος Στρατής, καβάλι, φωνή - Παρτινούδης Αλέξιος, λύρα θράκης  - Στράτος Άγγελος, νταούλι,τουπερλέκι.

"Από δε του μέλους και του ρυθμού και η μουσική πάσα θρακία νενόμισται..."  Στράβων

Στ' αρχαία χρόνια, όταν η μουσική ήταν συνώνυμη με την ιερότητα και το μυστήριο, η Θράκη έμελε να φιλοξενήσει, στους όμορφους τόπους της, τους πρώτους και σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και υμνωδούς.------------------------------------------ o  ------------------------------------------------

 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ   - Παιδική Σκηνή ΦΕΞ

Γλυκιά Ξάνθη – με γλυκά και παραμύθια

Στο σχοινί με τα μανταλάκια  η Δήμητρα Πυργελή  θ’ απλώσει την ιστορία του Αντώνη Παπαθεοδούλου από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ .  Μια γλυκιά αφήγηση που μας  αποκαλύπτει πως  τα σημαντικά και τα όμορφα πράγματα  της ζωής πρέπει να μοιράζονται... 

Ενώ η μεγάλη κυρία της ζαχαροπλαστικής, η κουβερτούρα υγείας, σμίγει με τις υπερτροφές ( μύρτιλα, υποφαές, ρόδι, κράνα κλπ) σηματοδοτώντας νέα εποχή στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής.

Το ζαχαροπλαστείο το «κάτι άλλο» και η ΦΕΞ  σας προσκαλούν να δείτε και να απολαύσετε τις νέες γλυκές γεύσεις.

Οι παραγωγοί του Ράδιο Ξάνθη θα μας ταξιδεύσουν μουσικά, ενώ θα λειτουργεί και  έκθεση παιδικού βιβλίου.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου & ώρα 22.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

Tango NightMilonga

Το εργαστήρι  Tango της ΦΕΞ οργανώνει εδώ και έξι χρόνια μαθήματα χορού, ποιητικές βραδιές, κινηματογραφικές προβολές και συναυλίες μεταφέροντας την ατμόσφαιρα του Αργεντίνικου Tango στην πόλη της Ξάνθης. Στο πλαίσιο των γιορτών παλιάς πόλης οργανώνει και πάλι μια βραδιά Tango παρουσιάζοντας την ομορφιά και το πάθος αυτού του χορού στους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες. Πληροφορίες για τα νέα τμήματα του εργαστηρίου στα τηλ. 25410 25421 – 6937445847

 

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ -Παιδική Σκηνή ΦΕΞ

Η Δήμητρα Πυργελή μας παίρνει συνταξιδευτές στο «ο Γύρος του κόσμου με το ποδήλατο» της Μαρίας Παπαγιάννη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.  Αφήγηση, παιχνίδια και δραστηριότητες κάνουν ακόμη πιο συναρπαστικό το ταξίδι μας στον κόσμο των λέξεων. Σας περιμένουμε ....

 

Σάββατο 7  Σεπτεμβρίου & ώρα 22.30 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

Latin Dance - Mega Salsa Party

Για έβδομη συνεχή χρονιά το εργαστήρι latin της ΦΕΞ σας προσκαλεί στο Μega Salsa Party έναρξης της νέας περιόδου με ήχους που σε ταξιδεύουν στις γειτονιές του ρομαντισμού της Λατινικής Αμερικής,  διανθισμένη με μοντέρνες αέρινες χορευτικές φιγούρες.[on the decks D.J. Anonymous]  . Δωρεάν μάθημα γνωριμίας με τους Λατινοαμερικάνικους χορούς Salsa, Bachata και Merengue στις 20:30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ. Πληροφορίες για τα νέα τμήματα του εργαστηρίου στα τηλ. 25410 25421 – 6948 538 539

 

Κυριακή  8 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό  Μουσείο Ξάνθης, στην αυλή με τα χαμάμ -Παιδική Σκηνή ΦΕΞ

Πώς είναι άραγε να αλλάζεις διαρκώς τόπο; Πώς είναι άραγε να βλέπεις συνεχώς άλλες παραστάσεις; Με αφετηρία το βιβλίο  « Ήξεις Αφίξεις» του Κώστα Χαραλά από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, η Δήμητρα Πυργελή  μέσα από λέξεις και χειροτοχνίες δημιουργεί τις δικές μας ήξεις και αφίξεις μέσα από μια πρωτόγνωρη, φρέσκια, ματιά. Και μας αποδεικνύει ότι ακόμη και τα καθημερινά μπορούν να γίνουν μοναδικές εμπειρίες. Αρκεί να τα δούμε με ένα άλλο τρόπο.

 

Κυριακή  8 Σεπτεμβρίου & ώρα 22.30 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

SWING PARTY

Η ομάδα Lindy Hop της ΦΕΞ παρουσιάζει το πρώτο SWING PARTY της χρονιάς στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης

Πριν το πάρτυ θα προηγηθεί δωρεάν μάθημα γνωριμίας του Lindy Hop για αρχάριους στις 20:30 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.και μην ξεχνάτε, It don't mean a thing if it ain't got that swing...

Πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα του εργαστηρίου: 2541 0 25421, 6974 760 292

 

Λαογραφικό &Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης

Στο λαογραφικό ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.

Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.

Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης.

Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα - Επαγγελματίες- Εργατική τάξη».

Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας :  Τρίτη έως και Κυριακή  9.30 - 14.30 

Τηλ .25410/25421 - 6937120986  e-mail: fexanthis@gmail.com     http//www.fex.org.gr 

 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, ο παλαιότερος και πολυπληθέστερος πολιτιστικός φορέας της περιοχής μας, προσφέρει εδώ και έξι (6) δεκαετίες μια ιδιαίτερη γεύση πολιτισμού. Στόχος της είναι να ισορροπεί επιδέξια ανάμεσα στην ποσότητα και την ποιότητα. Να καλύπτει με υψηλή αισθητική τις απαιτήσεις των κατοίκων για εκδηλώσεις. Να φροντίζει τη διατήρηση της παράδοσής μας και την διάδοση της νεότερης ιστορίας με υποδομές, αξιοπιστία και επιστημονικό υπόβαθρο.

Απεκατέστησε και συντηρεί δύο από τα ωραιότερα κτίρια στην παλιά πόλη της Ξάνθης όπου στεγάζει και τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της.

Απευθύνεται  πρώτα σ’ αυτούς που δεν γνωρίζουν τίποτα…    Σ’ όσους γνωρίζουν κάτι …  και τελευταία σε όσους γνωρίζουν πολλά και ενδιαφέρονται ειδικά…

απευθύνεται   στο νου και την καρδιά της τοπικής κοινωνίας και προσωπικά στον καθένα μας με ονόματα και επώνυμα

και στους επισκέπτες της πόλης μέσω του Μουσείου.

Ενημερώνει  άμεσα 900 μέλη που παρακολουθούν κάποιο από τα εργαστήρια, 10.000 επισκέπτες στο Μουσείο, περισσότερους από 30.000 επισκέπτες το χρόνο, στο σύνολο των καθημερινών σχεδόν εκδηλώσεων, με το έντυπο εξαμηνιαίο πρόγραμμα, τις αφίσες, τις προσκλήσεις, το διαδίκτυο, τα δελτία τύπου  (περισσότερα από 4.000 email την εβδομάδα και 4.526 προσκλήσεις στο facebook) και άμεση δημοσίευση από τα Μ.Μ.Ε.

Η ΦΕΞ είναι ο σύγχρονος φορέας πολιτισμού όπου οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν την ποιότητα ζωής τους.

 

Οι  τομείς δραστηριοποίησης είναι:

·Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

·Εκπαιδευτικές δράσεις - Σπίτι πολιτισμού

 • Πολιτιστικό κοίτασμα - culture deposit
 • Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα
 • Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων 

 

Η ΦΕΞ είναι σήμερα η πολυπληθέστερη Μη Κυβερνητική Μη κερδοσκοπική Οργάνωση στην Ξάνθη.

Οι δράσεις της είναι πολλές και ουσιαστικές για την περιοχή μας.

Διαχειρίζεται δύο από τους ωραιότερους χώρους στην πόλη, περίπου 1500τ.μ. (Σπίτι Πολιτισμού και Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης).

Αναλυτικά www.fex.org.gr

 

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ  υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:

Κεντρου ξενων γλασσων -  ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΜΕΖΑ  *  Κτήμα Βουρβουκέλη  * ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ  * ΣΚΑΡΠΕΛΟ -  Συντήρηση έργων Τέχνης    * Ταβερνα  «το δρομακι»  * σχολη χορου - μαρια λαμπρου * βιβλιοπωλειο   «Πυργελη» * ζαχαροπλαστειο «το κατι άλλο» *  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ * ΥΔΡΩ COSMOS  * Ζοομ art group  * Ξενοδοχειο ορφεασ  * Τελια & παυλα  

 

Πληροφορίες :

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  - Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθη

Αντίκα 7   67100 Ξάνθη - Τηλ. 25410 25421  - 6937120986

Email: fexanthis@gmail.com     www.fex.org.gr

 

Η συμμετοχή στη ΦΕΞ  είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή σ’ ένα σύλλογο.

Είναι ένας σύγχρονος χώρος συναντήσεων ανάμεσα σε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.

Είναι ένας αξιόπιστος φορέας που σέβεται την παράδοση και τροφοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα δημιουργία.

Είναι ανάπτυξη συνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας. 

Είναι τρόπος που διεκδικείς την ποιότητα ζωής του τόπου σου.

 

Εκπαιδευτικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά