Ξάνθη: Οι εκδηλώσεις για τη Μεγάλη, διπλή Γιορτή της 25ης Μαρτίου

Από νωρίς το πρωί εκκίνησαν στην Ξάνθη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, τη διπλή γιορτή για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που κοιτούν ψηλά, πνευματικά και μακριά, από  τη δύναμη που αντλούν από τους προγόνους τους

Στις   07:00  άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες, φέρνοντας το μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  και ξεκίνησε η ανάκρουση του  Εωθινού και των εμβατηρίων από τις Φιλαρμονικές του Δ΄Σ.Σ. και του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης, φέρνοντας το μήνυμα της δύναμης και της αποφασιστικότητας των ανθρώπων που ξεκίνησαν την επανάσταση για να ζούμε σήμερα λεύθεροι.

Στις 10:30 τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της Ημέρας από την Εκπαιδευτικό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης         κα. Ζηνοβία Ματσούδη, Διευθύντρια του  Γυμνασίου Σμίνθης, ενώ στις 11:00 δόθηκε δεξίωση από την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης κα. Πολυξένη Μπρίκα στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Ακολούθησε στις 11:45 η Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων,  χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και στις 12:00 ξεκίνησε η πολιτική και στρατιωτική παρέλαση.

Οι Εκκλησιαστικές, Στρατιωτικές, Πολιτικές αρχές του τόπου, στην εξέδρα των επισήμων, με Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης την Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κα Πολυξένη Μπρίκα.

Μετά την ολοκλήρωση και του Στρατιωτικού σκέλους της παρέλασης ο Επίσκοπος της Ξάνθης, η Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού και ο Δήμαρχος Ξάνθης, σύμφωνα με το εθιμικό, έκαναν δηλώσεις, δίνοντας τις ευχές τους για τη Μεγάλη, Διπλή Γιορτή.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων:

«Διπλή η σημερινή γιορτή.

Ο Ευαγγελισμός της ΥπερΑγίας Θεοτόκου αλλά και ο Ευαγγελισμός του γένους μας. Δοξάζουμε και ευχαριστούμε τον Άγιο Θεό, την ΥπερΑγία Θεοτόκο, για την Ελευθερία σε όλο το ανθρώπινο γένος, αλλά εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας στους προγόνους μας που έχυσαν το αίμα τους, που θυσίασαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι.

 Σήμερα είναι μια λαμπρή ημέρα για την Ελλάδα και για την Ορθοδοξία.

Καμαρώσαμε την σπουδάζουσα νεολαία, τα παιδιά μας που είναι η ελπίδα του γένους μας, καμαρώσαμε τους πολιτιστικούς συλλόγους που διατηρούν την παραδόσεις μας, χειροκροτήσαμε τα στρατευμένα μας παιδιά που αποτελούν μια εγγύηση για την ασφάλεια και την ελευθερία της πατρίδας.

Εκείνο που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι η ενότητα.

Γιατί κάθε φορά που είμαστε ενωμένοι, κάνουμε θαύματα και προκαλούμε τον θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου.

Να ευχηθώ στα παιδιά μας, στον λαό μας αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, την ειρήνη και την υγεία. Εύχομαι τα έτη όλων να είναι πολλά, ειρηνικά και ευλογημένα».

Ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος κ. Σταύρος Παπασταθόπουλος:

«Τιμούμε σήμερα τους αθάνατους ήρωες του 1821.

Τιμούμε αυτούς που ξεσηκώθηκαν μπροστά σε έναν πολυπληθέστερο εχθρό, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

 Χρέος μας είναι να φανούμε αντάξιοί τους, εφόσον απαιτηθεί

 Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι υπό την Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου – Της οποίας τον Ευαγγελισμό εορτάζουμε σήμερα – θα το πράξουμε.

 Αυτό το μήνυμα αποφασιστικότητας εξέπεμψε η σημερινή εντυπωσιακή παρέλαση.

Αυτή η αποφασιστικότητα, μαζί με την διαρκή ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων, εγγυόνται το μέλλον της πατρίδας μας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στην παρέλαση.

Χρόνια πολλά στην Θράκη μας.

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας».

Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα:

«Χρόνια μας πολλά. Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα.

 Ήταν μια λαμπρή παρέλαση.

Καμαρώσαμε τα νιάτα μας, τα σπουδάζοντα και τα στρατευμένα.

Τιμούμε την θυσία των αγωνιστών μας του ΄21 και για να έχει νόημα αυτή η θυσία, πρέπει να την τιμούμε με καθημερινό, ορθό δημόσιο βίο, σύμπνοια και ομόνοια».

Δήμαρχος Ξάνθης, Ευστράτιος Κοντός: «Μεγάλη διπλή γιορτή που μας διδάσκει καθημερινά πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε ενωμένοι, με συνεργασία και με ομόνοια»

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός:

«Μεγάλη διπλή γιορτή σήμερα για την πατρίδα μας και για την Ορθοδοξία.

 Μεγάλη διπλή γιορτή που μας διδάσκει καθημερινά πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε ενωμένοι, με συνεργασία και με ομόνοια

 Μια γιορτή που τίμησαν με την παρουσία τους και τα σχολεία μας, που δηλώνουν όλη αυτήν την αναγέννηση και την εξέλιξη που πρέπει να έχει η πατρίδα, αλλά και ο Στρατός μας, που με το αξιόμαχό του εγγυάται την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

 Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο!»

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά