ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης: Πανηγυρίζει η διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το "φακελάκι"

‘’Πρωτοσέλιδο’’ έγινε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο Νοσοκομείο Ξάνθης η  διοίκηση του οποίου πανηγυρίζει για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το «φακελάκι». Με ιδιαίτερη σπουδή εξέδωσε δελτία τύπου σαν να πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναβαθμίζει την υγεία στην Ξάνθη, η οποία επί Νέας Δημοκρατίας και διοίκησής της, συνεχώς συρρικνώνεται, υποβαθμίζοντας δραματικά το άλλοτε νοσοκομείο- στολίδι του Νομού μας.

Μόνο που η διοίκηση ξέχασε να μας πει, ποια είναι η αναμονή για τα χειρουργεία για όσους δεν έχουν τα χρήματα, για να γεμίσουν το νόμιμο «φακελάκι» καθώς επίσης και πόσα αντίστοιχα πρωινά χειρουργεία έγιναν την ίδια ημέρα. Όπως επίσης ξέχασε να μας πει, ποια είναι τα κενά στην Ξάνθη, πόσες κλινικές λειτουργούν και πώς είναι δυνατόν να γίνονται απογευματινά χειρουργεία, όταν οι ελλείψεις σε προσωπικό μπλοκάρουν την ομαλή λειτουργία του  ιδρύματος. Ακόμη ξέχασε να μας πει, τι γίνεται με τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν να πληρώσουν και η ατέλειωτη αναμονή στη λίστα χειρουργείων μπορεί να  επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους και να κοστίσει ακόμη και τη ζωή τους.

Αντί λοιπόν η διοίκηση και το υπουργείο να πανηγυρίζει  και να ‘’στήνει παραστάσεις’’ απογευματινών χειρουργείων, τη στιγμή που η λίστα των εν αναμονή χειρουργείων ξεπερνάει τις 2.000, θα την προτρέπαμε να διαβάσει την ανακοίνωση των ιατρικών συλλόγων της περιφέρειας, για τα απογευματινά χειρουργεία.  ”…θεωρούν ότι η θεσμοθέτηση της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, με επικοινωνιακό περιτύλιγμα και τιμοκαταλόγους που επιβαρύνουν τους ασθενείς, αποτελεί ατελέσφορη πρακτική». Αλλά και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο από την πλευρά τους,  σημειώνουν  ‘’ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την κατηγοριοποίηση των πολιτών σε έχοντες και μη, όσον αφορά την πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας’’.

Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. εργάζεται συστηματικά για τον στρατηγικό της στόχο, που είναι η απαξίωση της Δημόσιας υγείας, η μετατροπή του αγαθού της υγείας σε εμπόρευμα και η ιδιωτικοποίησή της, που καταλήγει στην πλέον κυνική  διαπίστωση ότι θα έχει υγεία όποιος μπορεί να πληρώσει.

  Η υποβάθμιση, όμως, του ΓΝΞ  έχει  συνέπειες,  φοβόμαστε μη αναστρέψιμες, και  στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Αποτελεί καίριο πλήγμα στην τοπική  κοινωνία καθώς συμπαρασύρει καθοδικά πολλούς άλλους τομείς και   δραστηριότητες, που αποκτούν υπεραξία από τη λειτουργία του, όπως το εμπόριο, η τοπική αγορά, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο τουρισμός, οι μεταφορές κτλ.

Είναι αντιφατικό, τουλάχιστον, αν όχι κοροϊδία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να έχει συγκροτήσει εθνικές επιτροπές για την ανάπτυξη της Θράκης ενώ στο παρασκήνιο υπονομεύει και απεργάζεται τόσο καταστροφικές επιλογές για τον τόπο μας, που σημειωτέον είναι από τους φτωχότερους στην Ευρώπη.   

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης δεσμεύεται να φέρει το θέμα της δημόσιας υγείας στη δημόσια συζήτηση, αξιοποιώντας και τα κοινοβουλευτικά εργαλεία αλλά και παίρνοντας πρωτοβουλίες  στην τοπική κοινωνία.

Η Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική  Υγεία για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δικαίωμα αδιαπραγμάτευτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά