Παρουσιάζονται σήμερα οι υποψήφιου ευρωβουλευτές ΑΜΘ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στην Ξάνθη- Την Κυριακή οι προκριματικές εκλογές-Γρ. Στογιαννίδης: δίκαιη και σωστή η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων από τη βάση

Σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου στις 20:00 στο ξενοδοχείο «Έλενα» θα γίνει η παρουσίαση των εννέα υποψηφίων από την ΑΜΘ για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ την Κυριακή 14 Απριλίου,  στο φουαγιέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ξάνθης,  8:00π.μ.-20:00μ.μ., θα πραγματοποιηθούν οι προκριματικές εκλογές ανάδειξης των δύο εκ των εννέα υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. 

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι φίλοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι οποίοι/ες θα προσέλθουν την 14η Απριλίου στα εκλογικά τμήματα και θα λάβουν μέρος στην προκριματική εκλογική διαδικασία συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα φίλου/ης του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ.   

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα διαδικτυακής ψήφου για τα μέλη και τους/τις φίλους, -ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την προϋπόθεση να είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εγγραφής στον i-syriza, μέχρι τις 7/4/2024.

Για την Περιφέρεια ΑΜΘ εκλέγονται 2  στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ένα (1) σταυρό προτίμησης. 

Ο πρώην βουλευτής Ξάνθης του κόμματος, και ένας εκ των εννέα υποψηφίων της ΑΜΘ  που συμμετέχουν στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής, Γρηγόρης Στογιαννίδης, φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου όπου αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών για τα κομματικά και πολιτικά δεδομένα της χώρας , αλλά και στους λόγους για τους οποίους οφείλουν οι πολίτες να στηρίξουν προοδευτικές αριστερές δυνάμεις και υποψηφίους στην επόμενη θητεία του ευρωκοινοβουλίου.

Χαρακτήρισε σωστή και δίκαιη τη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων ευρωβουλευτών απευθείας από τη βάση του κόμματος, δηλαδή τα μέλη και τους φίλους κι όχι με απόφαση προέδρου ή κομματικών οργάνων,  σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό πρωταγωνιστεί, συμμετέχοντας,  η ίδια η κοινωνία στην επιλογή των εκπροσώπων της σε ένα καίριο όργανο αποφάσεων της Ε.Ε. όπως το ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Στογιαννίδης στηλίτευσε πολιτικές επιλογές της Ε.Ε οι οποίες όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τους πολίτες της Ευρώπης και την ίδια την Ε.Ε, αλλά αντιθέτως πυροδοτούν την άνοδο της ακροδεξιάς, γεγονός το οποίο ήδη αποτυπώνεται σε δημοσκοπικά ευρήματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων , τα αιτήματα των οποίων ακόμη δεν έχουν ικανοποιηθεί παρά το γεγονός ότι ήταν γενική η παραδοχή περί δικαίων αιτημάτων , τις αντιδράσεις των εργατικών συνδικάτων απέναντι στην άρνηση αυξήσεων σε μισθούς και συνάψεις συλλογικών συμβάσεων , το συνταξιοδοτικό με διαρκείς αυξήσεις ορίων ηλικίας σε χώρες της Ε.Ε  χωρίς αυξήσεις στις συντάξεις, τη μεταναστευτική της πολιτική , η οποία συνεχίζει να μην κρατά ισορροπίες αλλά να ρίχνει το βάρος μόνο σε κάποιες χώρες , όπως η Ελλάδα  κ.α .

Υπογράμμισε επίσης ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκλέγουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επίσης να παραμείνει η ομοφωνία μόνο σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής  κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα ευρωπαϊκά όργανα.

Ακούστε τον κ. Γρ. Στογιαννίδη.

Στάθηκε κριτικά απέναντι στον τρόπο με τον οποίο ηγέτες και όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε επιχειρούν να παρέμβουν στις χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι και συγκρούσεις , υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας στοιχίζονται πίσω από τις ΗΠΑ και προσθέτοντας ότι δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να αναδείξουν την Ε.Ε ως τη δύναμη της ειρήνης:’ στόχος πρέπει να είναι η Ευρώπη της ειρήνης και όχι η Ευρώπη των εξοπλισμών και της υποστήριξης ενός εκ των αντιμαχόμενων’, είπε χαρακτηριστικά.

Κατέθεσε την κοινοβουλευτική του εμπειρία επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό θεμάτων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την καθημερινότητα των πολιτών στη χώρα μας, έχει να κάνει με ενσωματώσεις στο εθνικό δίκαιο της χώρας  οδηγιών της Ε.Ε. , οδηγίες που αρκετές φορές, τόνισε, δεν εξυπηρετούν ούτε υπηρετούν την κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο, κατέληξε απαιτείται η ψήφος στις ευρωεκλογές να είναι συνειδητή επιλογή για το ποια Ευρώπη θέλουμε και ποιους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο της και όχι να είναι ψήφος διαμαρτυρίας.

Εκτίμησε ότι μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την εγχώρια πολιτική επικαιρότητα, κάποια εκ των οποίων ήδη έχουν καταστεί ευρωπαϊκά, αφού ελέγχονται από ευρωπαϊκές επιτροπές, όπως οι υποκλοπές, το δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και η διαρροή των e-mails των αποδήμων που ελέγχεται από την ελληνική  δικαιοσύνη και την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου, όπως και το ψήφισμα -καταπέλτης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, που παρά τις προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης να επιρρίψει αποκλειστικά τις ευθύνες στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, υπερψηφίστηκε ακόμη κι από ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Τόνισε ότι ο πολιτικός στόχος που έθεσε ο πρόεδρος του κόμματος για ποσοστό υψηλότερο από εκείνο που έλαβε το κόμμα στις εθνικές εκλογές είναι θεμιτός και δεν ακυρώνει τη βαρύτητα που προσδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές , ούτε και τις ‘καπελώνει’ και αυτό γιατί το κόμμα βίωσε δυο βαριές ήττες στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ακόμη κι αν δεν προκαλέσει  πρόωρες εθνικές εκλογές άμεσα , σίγουρα, εκτίμησε, θα είναι σημαντικός παράγοντας για την προκήρυξη εθνικών εκλογών πριν την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

Ο κ. Στογιαννίδης κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ  να προσέλθουν  στις κάλπες ανάδειξης των υποψηφίων ευρωβουλευτών την ερχόμενη Κυριακή, ώστε οι ίδιοι ν’ αποφασίσουν ποιοι ή ποιες θέλουν να δώσουν τη μάχη για το ευρωκοινοβούλιο.

Όπως σημείωσε από τους 42 συνολικά υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, οι 35 θ’ αναδειχθούν από τις προκριματικές εκλογές, αυτοδίκαια συμμετέχουν χωρίς συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία στο ψηφοδέλτιο οι δυο εν ενεργεία ευρωβουλευτές του κόμματος κα. Κουντουρά και κ. Αρβανίτης , ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης θα επιλέξει ο ίδιος πέντε υποψηφίους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου- Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά