Το Σάββατο στην Καπναποθήκη της ΦΕΞ η παράσταση ‘Φαίδρας Άτοπος’ με την Ηρώ Μουκίου

Το Σάββατο 20 Απριλίου παρουσιάζεται η παράσταση “Φαίδρας Άτοπος” για δύο παραστάσεις στις 19:00 και στις 21:15 στην Καπναποθήκη της ΦΕΞ (Πλάτωνος 27).

Το έργο «Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα, με την Ηρώ Μουκίου, μετά την θριαμβευτική υποδοχή του κοινού στο Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδας και στην Αθήνα με την σύμπραξη του Νίκου Ξανθούλη με μελωδίες αρχαίας επτάχορδης λύρας επί σκηνής, ξεκινάει την περιοδεία του σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η Ηρώ Μουκίου

Η Ηρώ Μουκίου φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου για την ιδιαίτερη αυτή παράσταση, αλλά και την παρουσίαση της στην πόλη της Ξάνθης, την οποία έχει αρκετό καιρό να επισκεφθεί:’ αγαπώ την Ξάνθη γιατί έχει χρώμα , πολιτισμό, νιάτα που πραγματικά είναι αρκετά για να θέλει κανείς να επισκεφθεί την πόλη’ επισήμανε.

Αναφέρθηκε στη μακρά διαδρομή της παράστασης η οποία εδώ και 1,5 χρόνο μετά τις παραστάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ταξιδεύει σε πόλεις όλης της χώρας.

Πρόκειται για μια παράσταση που δεν είναι αναμενόμενη, σημειώνει, μια παράσταση που ‘ακουμπά΄ στο σήμερα. Ο μύθος της Φαίδρας γραμμένος με σύγχρονο τρόπο, καταδεικνύει ότι η γυναίκα συνεχίζει ακόμη και σήμερα να περιφέρεται ως τρόπαιο, ν’ αντιμετωπίζει ανισότητες κοινωνικές, επαγγελματικές κ.α  Η αντιηρωίδα Φαίδρα αποκαλύπτει την αλήθεια, την ουσία . Τολμά να επαναστατήσει με αφορμή των έρωτα σε μια συντηρητική κοινωνία κάνοντας την ανατροπή.

Εστίασε στην πρωτοτυπία της παράστασης  η οποία εμπεριέχει πολλά είδη θεάτρου και συνάμα είναι μια τεράστια χορογραφία , με τη μουσική επίσης να πρωταγωνιστεί ζωντανά επί σκηνής υπό τους ήχους της αρχαίας επτάχορδης ελληνικής λύρας. Όλο αυτό , τόνισε, εμπεριέχει ένα τεράστιο σωματικό άλγος καθώς το σώμα γίνεται το όχημα για να εκφραστεί το συναίσθημα.

Η τυχαιότητα  και ο αυθορμητισμός δεν χωρούν σε μια θεατρική παράσταση, σημειώνει, παρά μόνο στο ερασιτεχνικό θέατρο . Είναι μια βαθιά μελέτη και είναι όλα προσχεδιασμένα με ακρίβεια και πειθαρχία. Το μόνο που αλλάζει είναι το μέγεθος της σκηνής. Στο μικρό θέατρο έχεις τη δυνατότητα να βλέπεις το θεατή στα μάτια, καταλήγει.

Ακούστε την Ηρώ Μουκίου.

Η παράσταση ‘Φαίδρας Άτοπος’

Η παράσταση απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Ο συγκλονιστικός μονόλογος για τη γυναικεία ψυχή – που όμως αφορά όλους – τον έρωτα και τις βλαβερές συνέπειες του, τη σάρκα και τις αδυναμίες της. Ένας ύμνος στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, τις ανισότητες που υφίσταται η γυναίκα σε κάθε κοινωνία από το πριν έως το τώρα ίσως και το μετά.

Ένα ρεσιτάλ για δύο σολίστ. Μία ηθοποιό και έναν μουσικό.

Φαίδρα βασίλισσα, μητέρα, σύζυγος, ερωμένη. Από την Κρήτη στην Αθήνα. Θύμα και θύτρια. Η παράσταση με αφορμή το μύθο της Φαίδρας επιχειρεί μια ανατομία στα σκοτάδια της ανθρώπινης επιθυμίας και τα όριά της. Πόσο η μοίρα μας κατευθύνει; Έχουμε εμείς μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές μας τελικά; Τι σημαίνει «ηθική» και πώς διαμορφώνεται ανά τους αιώνες; Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της αμιγούς λογικής, θα την καταδικάζαμε; Ερωτήματα που η ίδια η αντιηρωίδα θέτει στον εαυτό της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εξηγήσει τα στρεβλά της ζωής της. Μια εξωπραγματική πραγματικότητα αποκαλύπτεται καθώς ξετυλίγει την ιστορία της. Η Φαίδρα μιλά για τη Φαίδρα με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Λυρισμός, χιούμορ, κυνισμός, ρεαλισμός, τραγωδία σε ρυθμό παραληρηματικό.

Η σαρωτική ερμηνεία της Ηρώς Μουκίου ακροβατεί στην κυριολεξία πάνω σε μια δοκό, υπό τους ήχους αρχαίας επτάχορδης λύρας, δια χειρός του σπουδαίου Νίκου Ξανθούλη επί σκηνής.

Τιμή εισιτηρίου: 15€ κανονικό 12€ μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολυτέκνων, μέλη της ΦΕΞ)

Προπώληση εισιτηρίων: στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και στο ticketservices.gr.

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κείμενο : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά