Η πολιτική δραστηριότητα της Κ.Ο Ξάνθης του ΚΚΕ ενόψει των Ευρωεκλογών

Με δυο πολιτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκε το προηγούμενο διάστημα η πολύμορφη πολιτική δραστηριότητα που αναπτύσσει η Κ.Ο. Ξάνθης του ΚΚΕ μπροστά και στη μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη.

Τη Δευτέρα 15 Απρίλη πραγματοποίησε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης εκδήλωση για το ζήτημα της Υγείας με ομιλητή τον Θανάση Τασιούδη, στέλεχος του ΚΚΕ, υγειονομικό στο Παπαγεωργίου. Ο ομιλητής ανέλυσε την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, απόρροια της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στάθηκε στις νέες πτυχές της επίθεσης στην Υγεία από την κυβέρνηση της ΝΔ με τα απογευματινά χειρουργεία και το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, ενώ παρουσίασε την πρόταση διεξόδου  του ΚΚΕ και για το ζήτημα της Υγείας. Στο κλείσιμο της ομιλίας του τόνισε: «Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Υγεία και άλλα αιτήματα παράλληλα με την πραγματική λύση που αποτελεί η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού. Γι’ αυτό η  ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στις ευρωεκλογές και στο λαϊκό κίνημα, μπορεί να δώσει δύναμη στο λαό να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση των εξελίξεων με κριτήριο τις ανάγκες του». Ακολούθησαν παρεμβάσεις από υγειονομικούς της Ξάνθης που ανέδειξαν την τραγική κατάσταση του συστήματος Υγείας στην περιοχή μας και εκπροσώπους φορέων που τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα του εργατικού λαϊκού κινήματος σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Τη Δευτέρα 22 Απρίλη πραγματοποίησε στο Πολυτεχνείο εκδήλωση τιμής και μνήμης στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 με αναφορά στους 5 εκτελεσμένους που είχαν καταγωγή από την Ξάνθη ή έδρασαν στην Ξάνθη κατά τον Μεσοπόλεμο. Ο Νίκος Φρέγκογλου, γραμματέας της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε: «Στα 200 ονόματα των εκτελεσμένων της Καισαριανής, αναγνωρίζουμε τους αγώνες που οργανώθηκαν από το ΚΚΕ και τα διαλεχτά στελέχη του. Τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στο Βόλο τον Ιούνη του 1936, την πανεργατική απεργία στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Αύγουστο 1935 που χτυπήθηκαν από το στρατό, τους αγώνες για τη σταφίδα στη Μεσσηνία του ‘36, την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου...Ζούμε ξανά τον Μάη του ‘36 στη Θεσσαλονίκη. Την επέκταση της απεργίας των καπνεργατών σ’ όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Μέσα από τους πέντε συντρόφους που είχαν καταγωγή από την Ξάνθη είτε έδρασαν στην Ξάνθη κατά τον Μεσοπόλεμο βλέπουμε την ιστορία του ταξικού εργατικού κινήματος, τους αγώνες των καπνεργατών στην πόλη μας κατά τον Μεσοπόλεμο. Από όσα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί πρόκειται για τον σερβιτόρο Γκινέ Κώστα, που είχε καταγωγή από την Ξάνθη ή τη Δράμα ή την Καβάλα, τον 32χρονο εργάτη Παπαγιάννη Ιωάννη που είχε καταγωγή από την Ξάνθη, τον Δαλδόγιαννη Σταμάτη που τον Μάη του 1927 ήταν γραμματέας του σωματείου επισιτισμού στην Ξάνθη, τον καπνεργάτη Κώστα Φάβα και τον δάσκαλο Κώστα Χυτήρη.

Πιο αναλυτικές πληροφορίες έχουμε για τον Κώστα Φάβα και τον Κώστα Χυτήρη.

Ο Κώστας Φάβας ήταν υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Ροδόπης, που περιλάμβανε τότε την Ξάνθη, στις εκλογές του Γενάρη του 1936 με τον συνδυασμό του ΚΚΕ, Παλλαϊκό Μέτωπο.  Προεκλογικά είναι ομιλητής σε συγκέντρωση 2500 ατόμων. Αρχές Ιούνη συλλαμβάνεται κι εκτοπίζεται. Διαβάζουμε σχετικά στον Ριζοσπάστη της 4ης Ιούνη του 1936. «Στο τμήμα Μεταγωγών Πειραιά βρίσκονται οι παρακάτω 5 καπνεργάτες από την Ξάνθη, προοριζόμενοι για εχτόπιση στα ξερονήσια για ένα χρόνο. Όπως μας γράφουν, κι οι πέντε πιάστηκαν από την ασφάλεια με εξευτελιστικές μέθοδες. Και συγκεκριμένα: τον καπνεργάτη Αρελάκη, γραμματέα του Ε.Κ.Ξ., τον κάλεσαν την ώρα που πέρναγε έξω από την διοίκηση με την πρόφαση ότι τον θέλει μια στιγμή ο διοικητής. Τον Κανάκη τον κάλεσαν να του δώσουν την άδεια για το ενοποιητικό συνέδριο. Τους Ζουμπουλάκη και Σταματιάδη, διοικητικούς συμβούλους των καπνεργατών τους κάλεσαν για έλεγχο στα βιβλιάρια του ΤΑΚ. Και τον καπνεργάτη Φάβα τον φώναξαν από το εργοστάσιο για 10 λεφτά να δώσει μια πληροφορία. Ένα ένα που πήγαινε στην Ασφάλεια τον απομόνωναν και το βράδυ τους έβαλαν σε λεωφορείο και τους πήγαν από τα απόκεντρα στο σιδηροδρομικό σταθμό όπου είχε μαζευτεί όλη η δύναμη της χωροφυλακής. Στην Αλεξανδρούπολη δεν τους άφησαν να επικοινωνήσουν με κανένα μέχρι που τους μπαρκάρισαν. Οι παραπάνω αγωνιστές στέλνουν από τη φυλακή τους θερμούς επαναστατικούς χαιρετισμούς στους καπνεργάτες Ξάνθης και δηλώνουν πως μένουν σταθεροί στον αγώνα και πως φεύγουν με την πεποίθηση ότι ο λαός με την πάλη του γρήγορα θα τους ξαναφέρει πίσω».

Ο Κώστας Χυτήρης ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Σπύρου Χυτήρη και της Διαμαντίνας. Γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Κουραμάδες Κέρκυρας όπου έχει δοθεί το όνομά του στον δρόμο που διασχίζει το χωριό ενώ το 2019 πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης. Στην Κέρκυρα, από τα γυμνασιακά του χρόνια, ήρθε σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία και εντάχθηκε στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

Το 1929, στα 23 του χρόνια, έρχεται ως  δάσκαλος στην Ξάνθη και  η δράση του, η ενεργητικότητά του και οι απόψεις του θα πείσουν τους δασκάλους της περιοχής να τον αναδείξουν συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο….. Το όνομά του ήταν πρώτο-πρώτο το 1932, καθώς το 1931 είχε απολυθεί από δάσκαλος ο Ν. Πλουμπίδης, σε προτάσεις και υπομνήματα που η Αριστερή Παράταξη υπέβαλε στη 15η γενική συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, αντιδρώντας σε μέτρα της τότε κυβέρνησης Βενιζέλου. «Η Αριστερή Παράταξη πιστεύει ότι τα επαγγελματικά συμφέροντα των υπαλλήλων δεν εξυπηρετούνται με την τακτική της υποταγής, της φιλολογίας των υπομνημάτων, της οσφυοκαμψίας μπροστά στους κρατούντες και του λιβανίσματός τους, αλλά δια της οργανωμένης αποφασιστικής πάλης όλων των υπαλλήλων ενωμένων χάριν των συμφερόντων τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε κοινή δήλωση με εκπροσώπους των συλλόγων δασκάλων από άλλες πόλεις.

Ο Κώστας Χυτήρης πρωταγωνίστησε στην ανάπτυξη του κινήματος των δασκάλων αρχικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και αργότερα σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Σε συνδιασκέψεις στη Δράμα και στη Θεσσαλονίκη, το 1933, είχε αναδειχθεί σε  μέλος των μόνιμων συντονιστικών συμβουλίων τους. ….Το 1933 ξεκινάνε οι πρώτες πειθαρχικές διώξεις που αντιμετώπισε μόνο και μόνο για τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα και τις ιδέες του που θα καταλήξουν λίγα χρόνια μετά στην απόλυσή του και στη σύλληψή του. Σε συνθήκες περιορισμών και διώξεων το 1936, λίγες εβδομάδες πριν συλληφθεί και εξοριστεί, οι δάσκαλοι τον εκλέγουν με ποσοστό 45% αιρετό εκπαιδευτικό σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας.

Ο Κώστας Χυτήρης συνελήφθη από το καθεστώς Μεταξά και εξορίστηκε στην Ανάφη τον Σεπτέμβριο του 1936.  Ακολούθησε το καλοκαίρι του 1937 η Ακροναυπλία κι αργότερα η διαδοχική παράδοση από το καθεστώς Μεταξά και τις κατοχικές κυβερνήσεις στους Ναζί, ο εγκλεισμός του στο στρατόπεδο της Λάρισας όπου πέρασε μαρτυρικές μέρες όπως έχουν αναφέρει σύντροφοί του.

Ακολούθησε η μεταφορά του στο στρατόπεδο στο Χαϊδάρι τον Αύγουστο του 1943, από όπου τον πήραν οι ναζί μαζί με τους άλλους 199 συντρόφους για να τους εκτελέσουν την Πρωτομαγιά του 1944.»

Στο κλείσιμο της ομιλίας τόνισε: «Πραγματική και ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού υπάρχει και βρίσκεται στην πολιτική και το ανατρεπτικό πρόγραμμα του ΚΚΕ. Με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, με τα κλειδιά της ανάπτυξης και της οικονομίας στα δικά του χέρια, σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Για την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση των λαών! Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα είναι μήνυμα αντίστασης που θα περάσει κατά πολύ τα σύνορα της χώρας. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι η απόδειξη ότι την επόμενη ημέρα θα έχουν αντίπαλο: μέσα κι έξω από τα κοινοβούλια και κυρίως εκεί που κρίνονται όλα. Στους δρόμους του αγώνα! Γι αυτό στις 47 μέρες  που απομένουν δυναμώνουμε την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στις κάλπες και τους δρόμους της διεκδίκησης! Δυναμώνουμε το ΚΚΕ, δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο τη σταθερή, σίγουρη, τη μαχητική αντιπολίτευση.»

Η πολιτική δραστηριότητα της Κ.Ο. Ξάνθης συνεχίζεται τις επόμενες μέρες με περιοδεία του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Μπέλλου πολιτικού μηχανικού, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, σε εργασιακούς χώρους και χωριά της Ξάνθης στις 24 και 25 Απρίλη.

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Πολιτικά
Τοπικά