Η ΕΙΥΕ Ξάνθης για την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία της Πρωτομαγιάς

Το σωματείο μας μαζί με το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ τιμήσαμε τη φετινή Πρωτομαγιά μέρα – σύμβολο της εργατικής τάξης με την απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιστολή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που διάβασε η γραμματέας του σωματείου μας Γιώτα Ρόιδου.
 
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Νάσο Παπαδόπουλο, πρόεδρο του ΔΣ της ΕΙΥΕ ο οποίος τόνισε:
 
«Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωράμε στον δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουμε τα λάβαρα του αγώνα και τιμάμε αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή μας.
1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου του κόσμου, αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις…
Κόντρα στο πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων, στις σειρήνες και στους γραφιάδες τους που ψάχνουν να βρουν αστοχίες του συστήματος σε ανθρώπινα λάθη και σε στρεβλώσεις, είναι ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στο κράτος και τις κυβερνήσεις του.
Δε φταίει ο άνθρωπος, η εργασία και οι γνώσεις του, οι επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις, αλλά η υποταγή όλων αυτών στο σιδερένιο νόμο του κέρδους, στις σάπιες αξίες της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, αλλά και του «εταιρισμού» που υπερασπίζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αντιμετωπίζουν τους εργάτες και τα αφεντικά ως μία οικογένεια. Είναι οι ίδιοι που βρίσκουν πως για τα στραβά του συστήματος φταίει ο λαός. Ακούσαμε από το στόμα του προέδρου του ΕΚΞ πως για την ανεργία των νέων φταίνε οι ίδιοι που τεμπελιάζουν, ξεχνώντας πως τα χωριά του Νομού αδειάζουν για μήνες όταν οι νέοι δουλεύουν στις δυσκολότερες δουλειές σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης μέσω των δουλεμπορικών, ξεχνώντας τους νέους που δουλεύουν 14ωρα στις σεζόν, ενώ την ίδια στιγμή ευχαριστεί τις επιχειρήσεις του Νομού που δίνουν δουλειά-με 700 ευρώ μισθό όταν οι ίδιες επιχειρήσεις ανακοινώνουν εκατομμύρια κερδών και νέες επενδύσεις.
Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου! Αυτό φοβούνται, αυτό τρέμουν! Να κάνουμε το φόβο τους, πράξη!
Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!
Βαδίζουμε στο δρόμο των εργατών του Σικάγο!
Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!»
 
Ακολούθησε πορεία στις γειτονιές της πόλης με τη σημαία της Παλαιστίνης να προπορεύεται, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και απαιτώντας να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή της χώρας μας στη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. 
Η πορεία έκανε στάση έξω από το xanthitechlab που στεγάζεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη καταγγέλλοντας την καταστολή της  αμερικάνικης κυβέρνησης απέναντι στους αγωνιζόμενους φοιτητές των Πανεπιστημίων της Αμερικής που κινητοποιούνται ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού που διαπράττει το Ισραήλ και την στήριξη στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα καταγγέλθηκε η χθεσινοβραδινή «καταδρομική» επιχείρηση από τις αμερικάνικες κατασταλτικές δυνάμεις που συνέλαβαν εκατοντάδες φοιτητές στο πανεπιστήμιο COLUMBIA.
Η πορεία ολοκληρώθηκε στο μνημείο των καπνεργατών με κατάθεση γαριφάλων και το Πένθιμο Εμβατήριο.
 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου 

Κοινωνικά
Τοπικά