Πρόεδρος της Δημοκρατίας για Φοίβο Ιωαννίδη: Τον αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη. Αποτέλεσε παράδειγμα υπεύθυνου πολίτη.

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Φοίβος Ιωαννίδης δικηγόρος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

 

 «Μια ζωή γεμάτη τελείωσε λίγο πριν το Χριστός Ανέστη», είπε ο γιός του Γιάννης Ιωαννίδης, που έκανε γνωστή τη δυσάρεστη είδηση για τον πατέρα του.

 

Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με δήλωσή της αναφέρεται στον θάνατο του Φοίβου Ιωαννίδη επισημαίνοντας:

 

«Σε όλη του τη διαδρομή στον δημόσιο βίο, με πλούσια αντιδικτατορική δράση και υποδειγματική αφοσίωση στη δημοκρατία, ο Φοίβος Ιωαννίδης υπηρέτησε από διάφορες θέσεις το κοινωνικό σύνολο με συνέπεια και αφοσίωση στις αρχές του, αποτελώντας παράδειγμα υπεύθυνου πολίτη. Τον αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη».

 

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Τον Φοίβο Ιωαννίδη αποχαιρέτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε:

 

«είχε ενσωματωθεί στην Ιστορία του Τόπου από τότε που μαζί με λίγους ακόμη έθεσε από την πρώτη στιγμή το μέτρο της αγωνιστικότητας κατά της δικτατορίας.

Στη Μεταπολίτευση έθεσε με τη στάση του το μέτρο του πολιτικού ήθους. Συγκέντρωνε πάντα την εκτίμηση και την αναγνώριση όλων των πολιτικών χώρων. Υπηρέτησε ως βουλευτής, υπουργός, διοικητής του ΙΚΑ, μαχόμενος δικηγόρος στα ποινικά ακροατήρια κυρίως όμως ως ενεργός πολίτης τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου χωρίς εκπτώσεις, αναλαμβάνοντας πάντα το κόστος της αξιοπρέπειας του»

 Φοίβος Ιωαννίδης

 

Ο Φοίβος Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Σητεία το 1936.

 

Γιος του δικηγόρου Γιάννη Ιωαννίδη, ηγετικού στελέχους της αντίστασης στην Ανατολική Κρήτη στην Κατοχή, που σκοτώθηκε από τους Γερμανούς το Μάιο του 1944, και της Αριστέας Περάκη.

 

 Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως φοιτητής είχε έντονη συνδικαλιστική δράση στο Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών.

 

Από το 1989 έως το 2004 ήταν βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ και διατέλεσε μέλος σε κυβερνήσεις του Κινήματος, ενώ ανέπτυξε από πολύ νέος πλούσια συνδικαλιστική δράση.

 

Την περίοδο της δικτατορίας η δράση του εναντίον της χούντας ήταν έντονη και γι’ αυτό συνελήφθη και φυλακίστηκε.

 

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σητεία, όπως ο ίδιος είχε επιλέξει.

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά