ΕΛΑΣ: Εβδομαδιαία αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας

Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση της διακίνησης και χρήσης παράνομων βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, πραγματοποιήθηκαν εντατικοί και στοχευμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης παράνομων κροτίδων, παιδικών αθυρμάτων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα από 29 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2024, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της  Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε -752- κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε -66- γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button.  Συνολικά, διαχειρίστηκαν -488- περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν -278- συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας -14- θύματα.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία (σχετ. η από 12-04-2024 Ανακοίνωση).

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί:

-6.782- έλεγχοι ατόμων,

-305- προσαγωγές,

-152- συλλήψεις, ενώ

βεβαιώθηκαν -193- παραβάσεις.

Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, δραστηριοποιούνται κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 29 Απριλίου έως 5 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν -374- ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες:

ελέγχθηκαν -95.982- άτομα,

προσήχθησαν -4.315- και

συνελήφθησαν -1.740-.

Επίσης, ενδεικτικά εξιχνιάστηκαν -269- κλοπές – διαρρήξεις, -33- απάτες, -27- κλοπές τροχοφόρων, -28- ληστείες, -9- απάτες με υπολογιστή καθώς και -360- υποθέσεις περί όπλων και -253- περί ναρκωτικών.

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Διενεργήθηκαν -121.283- τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν
-29.304- παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

-8.130- για παράνομες σταθμεύσεις,

-7.389- για υπερβολική ταχύτητα,

-1.644- για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,

-1.238- για μη χρήση κράνους,

-1.219- για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

-744- για ΚΤΕΟ,

-665- για μέθη και

-371- για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Τέλος, από 16 Απριλίου έως και 7 Μαΐου 2024, και ειδικότερα την εορταστική περίοδο του Πάσχα, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι με σκοπό την καταπολέμηση της διακίνησης παράνομων κροτίδων, παιδικών αθυρμάτων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας, καθώς και την αποτροπή ατυχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής από τη χρήση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο:

διενεργήθηκαν συνολικά -21.173- έλεγχοι,

συνελήφθησαν -143- άτομα και

βεβαιώθηκαν -111- παραβάσεις.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν -206.567- πυροτεχνικά είδη, και συγκεκριμένα:

-95.963- κροτίδες,

-63.270- παιδικά αθύρματα,

-33.742- πυροτεχνήματα,

  -9.412- φωτοβολίδες,

  -2.435- αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί,

  -1.033- συσκευές εκτόξευσης,

  -591- βεγγαλικά και

  -121- είδη πυροτεχνίας για το θέατρο.

Οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Αστυνομικά
Κοινωνικά