Την Κυριακή 12 Μαΐου η παρουσίαση του βιβλίου ‘Κομοτηνή στο Πιάτο’ στην οικοτεχνία Meligeysis-Περιλαμβάνει 174 παραδοσιακές συνταγές από 20 πληθυσμιακές ομάδες

174 συνταγές από περίπου 20 πληθυσμιακές ομάδες της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, καταγράφηκαν και παρουσιάζονται στο βιβλίο των Θεανώ Πασχάλη και Ζαφείριoυ Τσάκου, ‘Κομοτηνή στο Πιάτο’ , το οποίο παρουσιάζεται την Κυριακή 12 Μάϊου, στις 11:00 το πρωί, στην αυλή της οικοτεχνίας Meligeysis, στα Κομνηνά.

Διοργανωτές η ‘Κάπα Εκδοτική’ και η οικοτεχνία Meligeysis.

Για την εκδήλωση, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας, αλλά και για το βιβλίο, μίλησαν στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου η Γεύση Τουλουμίδου, ‘ψυχή’ και ιδρύτρια της Meligeysis, και οι δύο συγγραφείς.

Η γαστρονομική παράδοση ενός τόπου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά στοιχεία του. Με οδηγό την παραπάνω παραδοχή η Θεανώ Πασχάλη και ο Ζαφείριος Τσάκος, δύο άνθρωποι που ασχολούνται αρκετά χρόνια με τον πολιτισμό στην Κομοτηνή, συγκέντρωσαν και κατέγραψαν 174 αυθεντικές συνταγές που καλύπτουν το μεγάλο γαστρονομικό μωσαϊκό της περιοχής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία εκατό χρόνια, από τις πολιτισμικές ζυμώσεις και επιρροές που δέχτηκε.

Έπειτα από συναντήσεις και συνεστιάσεις με πολιτισμικούς φορείς και εκπροσώπους πολλών πληθυσμιακών ομάδων που ζούνε και δραστηριοποιούνται στην πόλη της Κομοτηνής, συνέγραψαν το βιβλίο  ‘Κομοτηνή στο πιάτο’, μια προσπάθεια που πηγάζει από ένα αίσθημα προστασίας, υπεράσπισης και ανάδειξης της γαστρονομικής παράδοσης της πόλης, από ένα αίσθημα τιμής προς τους προγόνους και από τη διάθεση να μάθουν οι νέες γενιές τις παλιές επισιτιστικές συμπεριφορές και συνήθειες του τόπου τους.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου, Δημοσιογράφος, Διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής που θα παρουσιάσουν αγαπημένες συνταγές από τους τόπους καταγωγής τους και συγκεκριμένα ο σύλλογος Πομάκων , Μικρασιατών και οι Τραντέλλενες. Παρούσες, με τις δικές τους παραδοσιακές γαστρονομικές προτάσεις, και δυο κυρίες, Πόντιες ομογενείς,  από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από κοντά και οι δυο συγγραφείς οι οποίοι θα φιλέψουν τους επισκέπτες παραδοσιακές συνταγές από το βιβλίο και συγκεκριμένα γλυκό ψωμί των Ρομά ο κ. Τσάκος και μαλεμπί και κασίρ , συνταγές των Τουρκογενών η κ. Πασχάλη. Τα δε παραδοσιακά εδέσματα θα συνοδεύουν κρασιά της ευρύτερης περιοχής Σταυρούπολης καθώς τα δύο οινοποιία συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Ακούστε τις συνεντεύξεις .

Θ.Πασχάλη- Ζαφείριος Τσάκος

Όπως αποκάλυψαν οι δυο συγγραφείς η καταγραφή ξεκίνησε μεν με εμπόδια, λόγω της πανδημίας, όμως η επιθυμία να ολοκληρωθεί το βιβλίο ήταν δυνατότερη. Έτσι, άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός  που προέβλεπε επισκέψεις στα σπίτια των γυναικών για την παρασκευή της συνταγής και την καταγραφή ιστοριών σχετικών με τα φαγητά, και όλες οι επαφές έγιναν τηλεφωνικά.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Πασχάλη ζητούσε πάντα να περιγράψουν την πρώτη εικόνα από τις αναμνήσεις τους για το φαγητό που πρότειναν, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τσάκος υπογράμμισε ότι έβαλαν ως ημερομηνία ορόσημο το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών, οπότε και εμπλουτίστηκε με νέες διατροφικές συνήθειες η κουζίνα της περιοχής. Όμως, πρόσθεσε, καταγεγραμμένες παραδοσιακές συνταγές και πριν το ’22 περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου.

Στις τρεις Π.Ε της Θράκης, Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης -και περισσότερο σε Ροδόπη και Ξάνθη-εξαιτίας των ομοιοτήτων της σύνθεσης του πληθυσμού, το μωσαϊκό αποτυπώνεται και στις διατροφικές συνήθειες.

Όπως τονίστηκε ακόμη κι αν στο πέρασμα των χρόνων κάποιες συνταγές δέχθηκαν προσθαφαιρέσεις υλικών, διατήρησαν την προσωπικότητα τους.

Τέλος, η κ. Πασχάλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ημερομηνία της παρουσίασης , ανήμερα της γιορτής της Μητέρας, μορφή διαχρονικά συνδυασμένη με τη φροντίδα της οικογένειας και το οικογενειακό τραπέζι,  υπενθυμίζοντας ότι το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους προγόνους μας, στις γιαγιάδες και τους παππούδες μας.

Η Γεύση Τουλουμίδου

Η κ. Τουλουμίδου ενημέρωσε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με ενημέρωση μαθητών σχολείων της Ξάνθης που ξεκίνησε και υλοποιεί με επιτυχία η Meligeysis, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχουν στον πρωτογενή τομέα και δη στο κομμάτι της παραγωγής, φυτικής και ζωικής.

Απηύθυνε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση να συναντηθούμε την Κυριακή 12 Μαΐου στη αυλή της Meligeysis , υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι το βιβλίο ‘Κομοτηνή στο Πιάτο’ είναι ότι υπεραγαπά: είναι …μαμά, είναι …γεύση , είναι παράδοση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Σύνταξη κειμένου :Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά
Σταυρούπολη