Η θεατρική παράσταση ‘Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή’ για δύο παραστάσεις στην Ξάνθη, στην καπναποθήκη της ΦΕΞ, την Τρίτη 14 Μαΐου

«Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», ένας μονόλογος της Κικής Μαυρίδου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη ,με τη συγκλονιστική ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα παρουσιάζεται την Τρίτη 14 Μαΐου, για δύο παραστάσεις, στις 19:00 και στις 21:15 στην Καπναποθήκη της ΦΕΞ.

Για τη συγκλονιστική αυτή παράσταση , η οποία στα τρία χρόνια που ανεβαίνει σαρώνει διακρίσεις, βραβεία και εξαιρετικά κολακευτικές κριτικές, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Βαγγέλης Λάσκαρης.

Όπως υπογράμμισε πρόκειται για τη βιογραφία του Κώστα Ταχτσή, η οποία παρουσιάζεται επί σκηνής από τις μαρτυρίες της μητέρας του Έλλης, ενώ συνάμα στο κοινό συστήνεται και η ίδια η μητέρα του, μια γυναίκα ανυπότακτη με μια συγκλονιστική πορεία ζωής σε μια εποχή που οι επιλογές της κάθε άλλο παρά αποδεκτές ήταν. Ξεδιπλώνονται μέσα από την ερμηνεία της Ράνιας Σχίζα διαχρονικά ζητήματα που ακόμη και σήμερα βρίσκονται στην επικαιρότητα, θέματα όπως η βία, η δομή της οικογένειας με τα καλά και τα δύσκολα της , η αποδοχή της διαφορετικότητας…Μια γυναίκα που την πάντρεψαν μικρή, που τόλμησε στην εποχή της να πάρει διαζύγιο, που δεν ήθελε παιδιά αλλά απέκτησε, μια γυναίκα που πληγώθηκε αλλά και δικαιώθηκε σε κάποιες επιλογές της.

Επισήμανε ότι η συγκεκριμένη παράσταση εντάσσεται στο θεατρικό Project ‘’ Ο γιος μου...’’ ,  ένα ετήσιο θεατρικό́ φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή́ και καλλιτεχνικό́ διευθυντή́ τον Δημήτρη Καρατζιά́, στον πολυχώρο VAULT που φέρνει επί σκηνής,  μητέρες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη της συνεργάτιδας του VAULT  Χρύσας Σπηλιώτη. 

Εκτός από τη μητέρα του Ταχτσή, μέσα από το φεστιβάλ θεατρικών μονολόγων ‘συστήνονται’ στο κοινό οι μητέρες προσωπικοτήτων όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Καραϊσκάκης κ.α.

Ακούστε τον σκηνοθέτη της παράστασης κ. Βαγγέλη Λάσκαρη.

Βραβεία και διακρίσεις

Η παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» τιμήθηκε 2 φορές με 1ο Βραβείο Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Ράνιας Σχίζας, από τα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Kulturosupa.gr (2023) και από τα Βραβεία Κοινού του All4fun (2023). Πήρε το 2ο Βραβείο Καλύτερης Θεατρικής Παράστασης στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Kulturosupa.gr (2023) ενώ επίσης ήταν υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Κειμένου στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Kulturosupa.gr (2023), υποψήφια για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Νεοελληνικού Έργου από τα Βραβεία Κοινού του All4fun (2022) και 2 φορές υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Kulturosupa.gr (2023) και στα  Βραβεία Κοινού του All4fun (2022).

Υπόθεση

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μητέρα του σπουδαίου μεταπολεμικού λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

«Η μάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του. 

«Η μάνα αυτουνού», από τα λιγότερα φωτισμένα πρόσωπα στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του Κώστα Ταχτσή. Στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σημαντικότερο έργο του. Το «Τρίτο Στεφάνι». Που αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι» ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά, που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

Τιμή εισιτηρίου: 16€ κανονικό 13€ μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολυτέκνων, μέλη της ΦΕΞ)

Προπώληση εισιτηρίων: στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και στη more.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά