Κ.Λαπαβίτσας, υποψήφιος ευρωβουλευτής Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25: Η Ε.Ε. βρίσκεται σε κατάσταση μηδενικής ανάπτυξης-Μηχανισμός στήριξης του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας οι χαμηλοί μισθοί

Η κατάσταση στην Ελλάδα σε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, αλλά και σε επίπεδο δημοκρατίας βρίσκεται στα άκρα παρά τις προσπάθειες του πολιτικού προσωπικού του τόπου και δη του κυβερνητικού να πείσει για το αντίθετο, υποστήριξε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ 25|Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά κ. Κώστας Λαπαβίτσας, προσθέτοντας ότι και η Ε.Ε στο σύνολο της βρίσκεται σε κατάσταση μηδενικής ανάπτυξης.

Ο οικονομολόγος, καθηγητής στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και υποψήφιος ευρωβουλευτής, σημείωσε ότι το οικονομικό μοντέλο μετά τα μνημόνια που ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί η Ελλάδα βασίζεται  σε ποσοστό 80%  στις υπηρεσίες, σε έναν υπερτροφικό τουρισμό, ενώ πάσχουν δευτερογενής και πρωτογενής τομέας. Ο δε μηχανισμός στήριξης του μοντέλου αυτού δεν είναι άλλος από τους χαμηλούς μισθούς.

Οι πολυπόθητες επενδύσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οικονομική προοπτική της χώρας δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος επισήμανε, ενώ η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα μπορούσαν ν’ αντιστρέψουν θετικά την κατάσταση ουδέποτε σχεδιάστηκαν καν.

Εξέφρασε αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο αξιοποιούνται επαρκώς τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν γνωρίζουμε αν οι πόροι πηγαίνουν τους απαραίτητους τομείς ή αν λυμαίνονται από διαπλεκόμενους, υποστήριξε.

Χαρακτήρισε φούσκα το θέμα των ακινήτων, μια φούσκα που δίνει την εντύπωση ότι επωφελούνται οι ιδιοκτήτες ενώ η αλήθεια είναι , είπε, ότι μόλις ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό ωφελείται με την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων να μη δύναται καν να καλύψει τα έξοδα του ενοικίου. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για την περίφημη Golden Visa και για το τι τελικά επιφέρει στην οικονομία της χώρας.

Ο κ. Λαπαβίτσας εκτίμησε ότι και η ίδια η Ε.Ε βρίσκεται σε κατάσταση μηδενικής ανάπτυξης παρουσιάζοντας τους χειρότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών ενώ η επόμενη , είπε, δεκαπενταετία θα είναι ακόμη χειρότερη.

Στηλίτευσε τη στάση που κρατά η Ε.Ε απέναντι στις πολεμικές αναταράξεις. Επιλέγει να ακολουθεί τις επιλογές των ΗΠΑ  σημείωσε χαρακτηριστικά αντί να αναδειχθεί σε μια δύναμη ειρήνης.

Ακούστε τον κ. Κ. Λαπαβίτσα.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά

Αναφέρθηκε στο μέτωπο κινημάτων και πολιτικών δυνάμεων που συγκροτήθηκε με την Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ 25, τονίζοντας ότι έγινε ένα ουσιαστικό βήμα προκειμένου  ν’ ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία σε Ευρώπη και Ελλάδα η αριστερά. Μια αξιοπιστία που έχει απωλέσει τις δυο τελευταίες δεκαετίες αφού δεν κατάφερε να αναδείξει τον ανατρεπτικό της χαρακτήρα.

Η υποχώρηση της δημοκρατίας έχει φέρει αφωνία τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ενωτική Πρωτοβουλία είναι αποφασισμένη ν’ ακουστεί η φωνή των λαών της Ευρώπης.

Όπως σημείωσε η Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ 25 αποφάσισε εφόσον εκλέξουν ευρωβουλευτή να σπάσουν οι 60 μήνες θητείας σε τρία 20μηνα και να εναλλάσσονται οι τρεις πρώτοι σε σταυρούς  στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του συνδυασμού Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά Κώστας Λαπαβίτσας επισκέπτεται από το πρωί σήμερα στην Ξάνθη επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς και συνεταιριστικούς φορείς και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25| Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά από Ξάνθη και Κομοτηνή.  Το βράδυ θα βρίσκεται στην Καβάλα στις 20:30, στο ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Ευρωεκλογές 2024. Ισχυρή Ανυπότακτη Αριστερά για την κοινωνία, τη χώρα, την Ευρώπη».

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Εκλογές 2012
Πολιτικά